Κύπρος: Ευρωεκλογές 2019

Κύπρος: Ευρωεκλογές 2019

Η αποχή για ακόμα μια φορά ήταν ο πρωταγωνιστής του εκλογικού σκηνικού στην αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές. Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες δεν προσήλθαν στις κάλπες των ευρωεκλογών για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.  Η αποχή εδραιώνεται πλέον ως κυρίαρχη επιλογή καθορίζοντας σ’ ένα βαθμό το εκλογικό σκηνικό. Σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα η αποχή χθες έφτασε το 55,01%, έναντι 56,3% που ήταν το 2014.

Σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν και η προσέλευση των Τουρκοκυπρίων που έφτασε τις 5.604 και αντιστοιχούν στο 2% όσων ψήφισαν. Ποσοστό το οποίο είχε τον δικό του ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και συνδράμοντας στη μικρή αύξηση των ποσοστών του ΑΚΕΛ, καθώς σύμφωνα με την ανάλυση των exit poll το μεγάλο μερίδιο της τουρκοκυπριακής ψήφου πήγε προς τον Τουρκοκύπριο υποψήφιο του ΑΚΕΛ.

Οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές. Από δεξιά: Λουκάς Φουρλάς, Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ), Δ. Παπαδάκης (ΕΔΕΚ), Κ. Μαυρίδης (ΔΗΚΟ), Νιαζί Κιζϊουλγιουρεκ και Γ. Γεωργίου (ΑΚΕΛ)

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, την πρωτιά κατάφερε να κρατήσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρόλο που παρουσίασε πτώση.

Ο ΔΗΣΥ πήρε ποσοστό 29,02% και εκλέγει δύο ευρωβουλευτές. Τον Λουκά Φουρλά και τον Λευτέρη Χριστοφόρου για δεύτερη φορά.

Το ΑΚΕΛ, με ποσοστό 27,49% διατήρησε τις δύο έδρες που κατέχει. Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι οι δύο που παίρνουν τις δύο θέσεις που κέρδισε το κόμμα.

Τρίτο το ΔΗΚΟ με ποσοστό 13,80%, διατηρεί την έδρα του. Το ίδιο και ο Κώστας Μαυρίδης, που επικράτησε των υπολοίπων πέντε του ψηφοδελτίου του κόμματος.

Στην μάχη μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ για την 6η έδρα, επικράτησε τελικά η ΕΔΕΚ με ποσοστό 10,58%, έναντι 8,25% του ΕΛΑΜ. Τη θέση του έκτου ευρωβουλευτή κέρδισε ο Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος επανεκλέχτηκε.

Κερδισμένη τον εκλογών πάντως είναι η Δημοκρατική Παράταξη βλέποντας το ποσοστό της να ανέρχεται στο 3,80%, στην πρώτη φορά που κατέρχεται το κόμμα στις κάλπες σε μία εκλογική αναμέτρηση.

Η νεοσύστατη ΔΗΠΑ πήρε ποσοστό 3,80%, ενώ η  Συμμαχία-Οικολόγοι  3,29% .

Το Κίνημα Γιασεμί του Σενέρ Λεβέντ έλαβε 1,70% και το Κόμμα για τα Ζώα 0,79%.

Από τους Ανεξάρτητους, ο Μιχάλης Παρασκευά έλαβε 0,46%, το Πατριωτικό Κίνημα 0,22%, το Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα, 0,20%, η Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης 0,16%, ο Χάρης Αριστείδου 0,10%, ο Χρύσανθος Μαρδαπήττας 0,08% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου, 0,06%.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωση του ανέφερε:

“Εκφράζω την ικανοποίησή μου, γιατί οι σημερινές εκλογές διεξήχθησαν σε ένα κλίμα απόλυτου πολιτικού πολιτισμού, όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
Θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάστηκαν και έφεραν με απόλυτη επιτυχία σε πέρας την αποστολή τους.
Συγχαίρω όσους εκ των υποψηφίων θα λάβουν την εντολή του λαού και είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι θα εργαστούν για το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων πολιτών.
Την ίδια στιγμή εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς όσους των πολιτών άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, δεν παύει όμως να είναι ανησυχητικό ότι μια μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας επέλεξαν την αποχή. Ένα φαινόμενο που πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά σε κυπριακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Θα ήταν παράλειψη μου να μην εκφράσω την ευαρέσκεια μου και για την αυξημένη συμμετοχή των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων.
Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Από αύριο αυτό που προέχει είναι η συνεργασία όλων, ώστε με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουμε τις όποιες απειλές δέχεται η πατρίδα μας, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού αλλά και από κοινού να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το κράτος μας αντάξιο των προσδοκιών του λαού μας”.

 

 

Share this post