Κύπρος: Άλλα 390 «χρυσά διαβατήρια» το 2021
Στα «χρυσά διαβατήρια» της Κύπρου εστιάζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.
«Η υπόθεση καταλήγει στα δικαστήρια» είναι ο τίτλος της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt για το γνωστό ζήτημα των «χρυσών διαβατηρίων» της Κύπρου. Η εφημερίδα υπενθυμίζει την αποκάλυψη της υπόθεσης το 2020 από δημοσιογράφους του Al Jazeera, οι οποίοι προσποιήθηκαν τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο και, με κρυφή κάμερα, απέσπασαν σχετικές διαβεβαιώσεις από τον τότε πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, αλλά και τον βουλευτή του αριστερού κόμματος ΑΚΕΛ Χριστάκη Γιοβάνη.
Συλλούρης και Γιοβάνης καλούνται σήμερα να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Κύπρος «από το 2007 μέχρι το 2020 είχε πολιτογραφήσει 6.779 επενδυτές από τρίτες χώρες, κυρίως πλούσιους Ρώσους. Όποιος αποκτά κυπριακό διαβατήριο, μπορεί να κινείται και να εγκαθίσταται ελεύθερα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτό ήταν ένα δέλεαρ και για ενδιαφερόμενους με ύποπτους σκοπούς. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πέρσι, το 53% όλων των χορηγήσεων διαβατηρίων μετά το 2007 ήταν ‘παράνομες από ποινικής και πολιτικής απόψεως’. Η Κύπρος πωλούσε υπηκοότητες σε εγκληματίες, οι οποίοι στην πατρίδα τους είχαν καταδικαστεί ή ήταν καταζητούμενοι για φοροδιαφυγή, απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθορά και άλλα εγκλήματα».
Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι η κυπριακή κυβέρνηση σταμάτησε τη χορήγηση των «χρυσών διαβατηρίων» τον Νοέμβριο του 2020, αλλά «οι 1417 αιτήσεις που είχαν ήδη υποβληθεί και εκκρεμούσαν, εξετάστηκαν. Μόνο το 2021 η κυβέρνηση χορήγησε άλλες 390 υπηκοότητες. Κατόπιν αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ‘επί παραβάσει της Συνθήκης’ εναντίον της Κύπρου. Λόγω των κατηγοριών (που αντιμετωπίζει) ο Δημήτρης Συλλούρης έχασε όχι μόνο την προεδρία της κυπριακής Βουλής, αλλά και τη βουλευτική έδρα, κατά συνέπεια και τη βουλευτική ασυλία. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν έχει παραβιάσει κανέναν νόμο».
ΠΗΓΗ: dw