Κύπρος: 356 κρούσματα και 10 θάνατοι
Στα 356 έφτασαν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Κύπρο και δέκα πρόσωπα έχασαν μέχρι σήμερα την ζωή τους.
Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, εμφανίστηκε αποφασισμένος να δεχθεί κριτική για οποιαδήποτε λάθη γίνονται. Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook παραδέχθηκε ότι σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η Κύπρος είναι αδύνατο να μην γίνουν λάθη.
Ο Υπουργός έγραψε ότι «Αφουγκράζομαι τις έγνοιες των πολιτών, που διαμαρτύρονται για τα περιοριστικά μέτρα. Συμμερίζομαι πολλά από τα επιχειρήματα για τα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Στέκομαι με σεβασμό απέναντι στον κάθε πολίτη ξεχωριστά και του ζητώ κατανόηση».
Εξάλλου, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ , Λειτουργός του υπουργείου Εξωτερικών διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Από το πρωί έκλεισε το κτίριο του Υπουργείου για απολύμανσής του.
Επίσης , άρχισε η ιχνηλάτηση των επαφών του συγκεκριμένου λειτουργού και ήδη τα αποτελέσματα τριών συναδέλφων του είναι αρνητικά στον ιό. Αναμένονται αποτελέσματα από τέταρτο άτομο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ η σύζυγος του συγκεκριμένου λειτουργού είναι επαγγελματίας υγείας στο νοσοκομείο Αμμοχώστου.
Θετικό θεωρείται το γεγονός ότι ο λειτουργός απείχε από τον χώρο της εργασίας του τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, είχε μεταβεί σε κάποια στιγμή στο Υπουργείο, για να παραλάβει έγγραφα και ήρθε σε επαφή με τα τέσσερα άτομα.
Το ΚΥΠΕ μετέδωσε ότι το κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών έκλεισε από χθες βράδυ, με οδηγίες του ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, ώστε να γίνει απολύμανση και οι υπάλληλοι να μπορέσουν να επιστρέψουν σήμερα το απόγευμα.
Στο μεταξύ, μέχρι τις 1300 σήμερα είχαν γίνει 12651 εγγραφές στη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΥΠΕΞ, με την ονομασία connect2cy, για εγγραφή Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Οι πολίτες αυτοί, το 60% περίπου των οποίων είναι φοιτητές, βρίσκονται σε 100 χώρες, οι περισσότεροι στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στις ΗΠΑ.
Τα σημερινά κρούσματα
Αναφορικά με τα σημερινά κρούσματα ο καθηγητής , Λεόντιος Κωστρίκκης, δήλωσε ότι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 36 από σύνολο 603 εργαστηριακών διαγνώσεων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
*24 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
*1 άτομο από ταξίδι, και
*11 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 356 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
Από τα 32 περιστατικά, που δηλώθηκαν χθες και το ιστορικό τους διερευνάται, για τα 22 βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα 10 συνεχίζουν να είναι υπό διερεύνηση.
Τα 356 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 8,779 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 227 από τα 356 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 27 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι μικρότερος σε σχέση με χθες. «Όμως, ούτε και τα 37 επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι μικρός αριθμός», επεσήμανε ο καθηγητής και έκανε έκκληση για συνεχή συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα « και είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα θα γίνονται όλο και καλύτερα. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά πως ό,τι κτίζουμε σήμερα είναι επένδυση στην υγεία μας για αύριο».
Ο δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε ότι σήμερα έχασε τη ζωή της μια γυναίκα 77 ετών, με υποκείμενα νοσήματα. Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν δέκα, οκτώ άντρες και δύο γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 69. Οκτώ από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 35 άτομα, πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τρία εξιτήρια. Εννέα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή εκείνη είναι σταθερή αλλά κρίσιμη. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται σε θάλαμο εφτά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.
Ο δρ. Λοϊζου ανακοίνωσε ότι σήμερα στην ΜΕΘ Λεμεσού το πρωί αποσωληνώθηκε ο πρώτος ασθενής, ο οποίος όμως εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σταθερή κατάσταση.
Επίσης , ο δρ . Λοίζου συνέστησε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει ανά πάσα στιγμή στον χώρο εργασίας να τηρούν τις οδηγίες, που δόθηκαν , και αυτό αφορά ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. «Μένουμε λοιπόν σπίτι, τηρούμε τις αποστάσεις στον χώρο εργασίας, κερδίζουμε χρόνο, ζώσουμε ζωές», κατέληξε.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου παρουσίασε με γραφικές παραστάσεις ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Νικολόπουλος. Επειδή το Υπουργείο Υγείας δεν τα έστειλε στην ιστοσελίδα μας , μπορείτε να τα δείτε από την εφημερίδα “Καθημερινή”.
https://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/kypros-ygeia/megalos-asthenis-koronoioy-o-tomeas-tis-ygeias
*Στα κατεχόμενα οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους δύο, ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 81.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους Δημάρχους Πάφου και Αραδίππου, ενημέρωσε για την απόφαση του Υπουργείου να επιδοτήσει τη διενέργεια της εργαστηριακής εξέτασης για COVID-19 στους κατοίκους των δύο περιοχών, μετά και από τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη και επαρχία Πάφου και τον Δήμο Αραδίππου.
Παράλληλα, ενημέρωσε τους δύο Δημάρχους ότι λειτουργοί της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης θα επικοινωνήσουν μαζί τους άμεσα, ώστε να καταρτιστεί συγκεκριμένο πλάνο, και να διενεργηθεί στοχευμένος έλεγχος στον πληθυσμό των δύο Δήμων.
Τέλος, συμφωνήθηκε όπως, για διευκόλυνση της διαδικασίας, θα οργανωθούν κλιμάκια σε συνεργασία με τους Δήμους, για τη λήψη των δειγμάτων.
Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι έχει προχωρήσει μέσω τη διαδικασίας της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση (σύμφωνα με το Παράρτημα 29 (2) (γ) του περί Σύναψης Συμβάσεων Νόμου 73(Ι)/2016), στην κατακύρωση σύμβασης για αγορά υπηρεσιών φιλοξενίας και επιτήρησης από επαγγελματίες υγείας στο κέντρο αποκατάστασης Eden Resort Rehabilitation, Wellness, Assisted Living (Τερσεφάνου). Στο Κέντρο θα φιλοξενούνται ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό που εξέρχονται της νοσηλείας με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, για περαιτέρω παρακολούθηση μέχρι την αρνητικοποίησή τους.
Το εν λόγω Κέντρο παρέχει τη δυνατότητα για διαμονή μέχρι 100 ατόμων ανά μέρα. Η εν λόγω ρύθμιση γίνεται για την καλύτερη διαχείριση τόσο των ασθενών όσο και των διαθέσιμων υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για ετοιμασία των νοσηλευτηρίων για αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιστατικών της πανδημίας. Παράλληλα, με τη διευθέτηση αυτή διασφαλίζεται ότι οι οικογένειες των ατόμων αυτών προστατεύονται από πιθανή μόλυνση από τον ιό.
Η διάρκεια Σύμβασης είναι τρείς μήνες από τις 6 Απριλίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή η Σύμβαση με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη ένα μήνα + ένα μήνα + ένα μήνα.
Χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη
Αυτά τα δύο φάρμακα που, επί του παρόντος, είναι εγκεκριμένα για ελονοσία και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, διερευνώνται σε όλο τον κόσμο για τη δυνατότητα αντιμετώπισης της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19). Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα στη θεραπεία του COVID-19 δεν έχει αποδειχθεί ακόμα σε μελέτες. Το Υπουργείο Υγείας σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να χρησιμοποιούν μόνο χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη για τις εγκεκριμένες χρήσεις τους ή ως μέρος κλινικών δοκιμών ή εθνικών προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης για τη θεραπεία του COVID-19.
Τόσο η χλωροκίνη όσο και η υδροξυχλωροκίνη μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες, ειδικά σε υψηλές δόσεις ή όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς επίβλεψη από ιατρό. Οι συνταγές δεν πρέπει να χορηγούνται εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων με εξαίρεση τη χρήση σε κλινική δοκιμή ή σε πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί σε εθνικό επίπεδο.
Μεγάλες κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δημιουργία αξιόπιστων δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη διαπίστωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνη στην αντιμετώπιση του COVID-19. Ο EMA επικροτεί τις δοκιμές αυτές, οι οποίες θα επιτρέψουν στις αρχές να παρέχουν αξιόπιστες συμβουλές βασισμένες σε σταθερές αποδείξεις για τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς.
Λαμβάνοντας υπόψη την έκτακτη ανάγκη, καθώς και την πίεση που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας ώστε να σωθούν ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, έχουν θέσει αυστηρά πρωτόκολλα για να επιτρέψουν την πειραματική χρήση αυτών των δύο φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρές μορφές του COVID-19.
Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη είναι ζωτικής σημασίας φάρμακα για ασθενείς με αυτοάνοσες καταστάσεις όπως ο λύκος. Είναι σημαντικό οι ασθενείς αυτοί να εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα αυτά και να μην υπάρξουν ελλείψεις που να οφείλονται σε υπέρμετρη αποθήκευση ή χρήση εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων. Σε ορισμένες χώρες, η συνταγογράφηση των φαρμάκων περιορίστηκε ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έλλειψης.
Πληροφορίες για τους ασθενείς
Χρησιμοποιείτε μόνο χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη εάν έχουν συνταγογραφηθεί για εσάς με επίβλεψη από ιατρό.
Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν έχετε απορίες σχετικά με τη χρήση χλωροκίνης ή υδροξυχλωροκίνη ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο.
Πληροφορίες για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας
Για το COVID-19, η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών. Εκτός από κλινικές δοκιμές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί σε εθνικό επίπεδο
Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε χρόνιες παθήσεις. Προκειμένου να αποφευχθεί η περιττή επιβάρυνση των αλυσίδων εφοδιασμού, οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν μόνο την ενδεδειγμένη ποσότητα φαρμάκων. Οι επαγγελματίες υγείας δεν πρέπει να συνταγογραφούν ποσότητες πέραν της ενδεδειγμένης διάρκειας.
ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ
To ΑΚΕΛ έχει αποφασίσει στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών που γίνονται πρώτα και κύρια για να μάθουμε καλύτερα τι είναι ο κορονοϊός, αλλά και παρόμοιου τύπου ασθένειες, καθώς επίσης και την διερεύνηση τρόπων για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των ασθενειών αποφάσισε να ενισχύσει το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου με το ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ.
“Αυτή θα είναι η συνεισφορά, την οποία θα δώσουν οι βουλευτές, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και τα επαγγελματικά στελέχη του ΑΚΕΛ. Θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο συμβάλουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης παρόμοιων ασθενειών στο μέλλον και στέλνουμε ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ, για αγορά ιατρικού εξοπλισμού συνεισφέρει το ΔΗΚΟ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, το ποσό προέρχεται από αποκοπή του μισθού των βουλευτών και άλλων αξιωματούχων του Δημοκρατικού Κόμματος. «Το προσωπικό της πρώτης γραμμής, πρέπει να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και αυτό το σκοπό ευελπιστεί να εξυπηρετήσει η εισφορά του Δημοκρατικού Κόμματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.