Κύπριος ήταν ο πρώτος …Φόσμπερι!
Ο Κύπριος άλτης, Χρήστος “Κρις” Χριστοδουλίδης προπομπός του Φόσμπερι.
Του Πέτρου Χατζηχριστοδούλου,
Αθλητικογράφου
Ο επαναστάτης του άλματος εις ύψος, Αμερικανός Ντικ Φόσμπερι, απεβίωσε στις 13 Μαρτίου 2023 στα 78 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του ως πολύτιμη κληρονομιά, τον πάλμό του στο αγώνισμα, το περίφημο “Φόσμπερι Φλοπ”. Ο Ντικ, χρυσός ολυμπιονίκης το 1968 στο Μεξικό, άφησε άναυδους ειδικούς και μη, καθώς περνούσε τον πήχυ με την πλάτη, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αθλητές ύψους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τον παλμό Στραντλ ή άλλες παρεμφερείς τεχνικές.
Λίαν συντόμως το “Φόσμπερι Φλοπ” κυριάρχησε, καθώς όλοι οι άλτες ύψους υιοθέτησαν τον παλμό του νεαρού Αμερικανού. Σήμερα το Στραντλ είναι ξεχασμένο στα κιτάπια της ιστορίας του άλματος εις ύψος.
Ξεχασμένος, όμως, είναι, δυστυχώς, και ο προπομπός του Φόσμπερι. Ο Κύπριος άλτης, Χρήστος “Κρις” Χριστοδουλίδης! Σχεδόν συνομήλικος του Φόσμπερι, ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε διαφορετικό παλμό για να περνάει τον πήχη. Ο “Κρις” ήταν πρωταθλητής στην Κύπρο σε μαθητές, έφηβους και άνδρες, είχε και πανελλήνιες διακρίσεις, ως αθλητής του ΓΣΠ και του Παναθηναϊκού στη δεκαετία του 1960. Η ατυχία του Χριστοδουλίδη ήταν ότι δεν γεννήθηκε στην Αμερική. Στην Κύπρο (ακόμη και την Αθήνα), ποιοι διεθνείς οφθαλμοί ειδικών του στίβου θα τον εντόπιζαν; Το “Χριστοδουλίδης Φλοπ” ήταν γέννημα ανάγκης περισσότερο. Δεν υπήρχαν αφρολέξ ή άλλου είδους κρεββατάκια στο σκάμμα του αγωνίσματος. Οι αθλητές πηδούσαν τον πήχη και πρσγειώνονταν στην άμμο της τάφρου! Οι τραυματισμοί παραμόνευαν σε κάθε άλμα. Έτσι, σκέφτηκε τη δική του “περίεργη” τεχνική ο Χριστοδουλίδης. Δυστυχώς, ούτε στην Αθήνα έπιασαν το νόημα του επαναστατικού εκείνου φλοπ οι τότε ειδικοί (1965, 1966) για να βοηθήσουν τον νεαρό αθλητή να εξελιχθεί και να κάνει επιδόσεις πάνω από το 1,90μ.-1,92μ. Ήταν μεγάλα ρεκόρ τότε για Ελλάδα και Κύπρο, όχι για διεθνείς αγώνες, όμως. Ο Κρις, που ήταν και καλός άλτης μήκους, δυστυχώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει νωρίς τον αθλητισμό, στα 20-21 του, ύστερα από έναν σοβαρό τραυματισμό. Εδώ και πολλά χρόνια ζει στον Καναδά, στο Τορόντο, με ελάχιστους ίσως να θυμούνται πια το επαναστατικό φλοπ του, που επισκιάστηκε, βεβαίως, από τον παλμό του Φόσμπερι.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΑΝΩ: ΑΠΟ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΣΠ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΠΡΟ-ΦΟΣΜΠΕΡΙ ΠΑΛΜΟ ΤΟΥ.
Φόσμπερι και Κερύνεια
Με αφορμή τον θάνατο του θρυλικού Ντικ Φόσμπερι και την ανάδειξη της άγνωστης ιστορίας του προπομπού του, Χρίστου (Κρις) Χριστοδουλίηυ, είχαμε με τον φίλτατο Κερυνειώτη, Φίλιο Φυλακτή, μια κουβέντα ως προς το ποιος αθλητής ύψους εκ Κερύνειας χρησιμοποίησε πρώτος τον παλμό Φόσμπερι σε επίσημους αγώνες. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως ο πρωτοπόρος, που εμπνεύσθηκε τον κάτι σαν του Φόσμπερι τον παλμό, Κρις Χριστοδουλίδης, έλκει την καταγωγή του από την Κερύνεια, από τον Καραβά για την ακρίβεια, αλλά έμενε Λευκωσία και ήταν αθλητής του ΓΣΠ. Από τη σχετική έρευνα, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι, πρώτος Κερυνειώτης αθλητής που έκανε Φόσμπερι, ήταν ο Σέργιος Πάρπας, το 1968, λίγο καιρό μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μέξικο Σίτι. Ο πολυσύνθετος Σέργιος ήταν επικοντιστής (κύριο αγώνισμά του), εμποδιστής και δεκαθλητής, αλλά έκανε και ύψος με επιτυχία. Τότε αγωνιζόταν με τον ΓΣΖ, επειδή λόγω της φοίτησης του στην Αμερικανική Ακαδημία έμενε στη Λάρνακα. Επέστρεψε στην Κερύνεια, όταν τέλειωσε το σχολείο, το 1971.
Ο Σέργιος Πάρπας υπερπηδά τον πήχη με Φόσμπερι φλοπ σε στρατιωτικούς αγώνες το 1972.
Με τον παλμό Φόσμπερι κέρδισε το ύψος στους Στρατιωτικούς Αγώνες το 1972, ενώ ήταν 2ος στους Παγκύπριους Διασωματειακούς. Ακολούθησαν ο Δώρος Μπούρας (καλαθοσφαιριστής της ΠΑΕΚ, βασικά) το 1969 και ο επίσης καλαθοσφαιριστής (και ακοντιστής), Αλέκος Χριστδουλίδης, εν συνεχεία ο ήταν Γιαννάκης Μορφάκης, νικητής δύο φορές στα Μάτσεια. Άλλοι καλοί αθλητές ύψους από τα μέρη μας, όπως οι Μίκης Σιακαλλής (ρέκορντμαν Κύπρου στις αρχές της δεκαετίας του 1970), Θεοχάρης Ηρακλέους, Ανδρέας Σιδεράς, Παντελάκης Παρασκευά, Διάκος, Γιώργος Μουστάκας (ο μπασκετμπολίστας της ΠΑΕΚ), Πανίκος Πάρπας (μπασκετμπολίστας της ΠΑΕΚ), Νίκος Καλαποδάς (γυμναστής) χρησιμοποιούσαν τον παμό Στραντλ. Αν υπάρχουν άλλοι Φοσμπερίστες Κερυνειώτες προς του 1974, παρακαλώ να το δηλώσουν. Θα διαταυρωθούν οι πληροφορίες και δηλώσεις, φυσικά.