Κύπριοι βουλευτές στην Τουρκία για τις εκλογές

Κύπριοι βουλευτές στην Τουρκία για τις εκλογές

Αναχώρησαν σήμερα για την  Τουρκία μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για να συμμετάσχουν σε αποστολή παρατήρησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) των γενικών εκλογών στην χώρα , στις 14 Μαΐου 2023.

Όπως ανακοίνωσε η Βουλή στην αποστολή συμμετέχουν η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για θέματα Συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών, Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο Βουλευτής Χρίστος Σενέκης, επίσης μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣ ΟΑΣΕ.

Την ημέρα των εκλογών, οι Κύπριοι Βουλευτές θα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε εκλογικά κέντρα για επί τόπου παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας.

Στην αποστολή της ΚΣ ΟΑΣΕ συμμετέχουν πέραν των 100 Βουλευτών από συμμετέχοντα κράτη του Οργανισμού, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και άλλες πόλεις, με σκοπό τη διαπίστωση της συμμόρφωσης της εκλογικής διαδικασίας με τα κριτήρια που καθορίζονται στο Έγγραφο της Κοπεγχάγης του ΟΑΣΕ (1990).

Σύμφωνα με την Βουλή, οι συμμετέχοντες στην αποστολή θα έχουν, μεταξύ άλλων, χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους των εκλογικών αρχών της χώρας, των πολιτικών κομμάτων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών και ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους της μακράς διαρκείας αποστολής παρακολούθησης των εκλογών στην Τουρκία του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν κυρίως τους συμμετέχοντες στην αποστολή της ΚΣ ΟΑΣΕ αφορούν στην εκλογική νομοθεσία, θέματα οργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας, στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας και θέματα ασφάλειας.  

 

 

Share this post