Κυπριακό Ινστιτούτο και Εθνική Βιβλιοθήκη V.I. Vernadskyi της Ουκρανίας δημιουργούν ερευνητικούς – εκπαιδευτικούς δεσμούς
Υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για το κοινό Ουκρανο-Κυπριακό έργο “Κύπρος του 18ου αιώνα μέσα από τα μάτια του Vasily Grigoryevich Grigorovich-Barsky”.
Το Κυπριακό Ινστιτούτο (CYI) και η Εθνική Βιβλιοθήκη V.I. Vernadskyi της Ουκρανίας (VNLU) υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για να συνεργαστούν σε κοινές ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες Ουκρανίας-Κύπρου, που αναδεικνύουν τις ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. (Στην φωτογραφία επάνω από αριστερά κατά σειρά : η καθηγήτρια Liubov Dubrovina (VNLU), ο κ. Dmytro Stankevych, η Δρ Mia Trentin (CYI), ο κ. Ruslan Nimchynskyi, ο Δρ Nicolas Jarraud (CYI), ο καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας (CYI) και ο Δρ Νικόλας Μπακιρτζής (CYI). Στα δεξιά: Σελίδα από το χειρόγραφο του Barskyi με ένα σχέδιο της μονής του Αγίου Μάμα στη Μόρφου)
Ως πρώτο βήμα, ένα πιλοτικό συνεργατικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στους ταξιδιωτικές περιπλανήσεις του Vasily Grigoryevich Grigorovich-Barsky (Βασίλη Μπάρσκι), Ουκρανού μοναχού, που επισκέφθηκε την Κύπρο τον 18ο αιώνα. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, ερευνητές από την Ουκρανία και την Κύπρο θα μελετήσουν και θα ψηφιοποιήσουν το γνωστό χειρόγραφο «The wanderings of Vasily Grigorovich-Barsky to the holy places of the East from 1723 to 1747» («Οι περιπλανήσεις του Vasily Grigorovich-Barsky στους ιερούς τόπους της Ανατολής από το 1723 έως το 1747».
Ο διάσημος μοναχός και προσκυνητής ταξίδεψε σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο τον 18ο αιώνα περιγράφοντας ιερούς τόπους και προσκυνητές. Μεταξύ των προορισμών του ήταν η Κύπρος, για την οποία άφησε υπέροχες περιγραφές και σχέδια των ταξιδιών του.
Ο διάσημος μοναχός και προσκυνητής ταξίδεψε σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο τον 18ο αιώνα περιγράφοντας ιερούς τόπους και προσκυνητές. Μεταξύ των προορισμών του ήταν η Κύπρος, για την οποία άφησε υπέροχες περιγραφές και σχέδια των ταξιδιών του.
Ο Vasily Grigorovich-Barsky ( ΦΩΤΟ: lviv.in.ua)
Το CYI και η Εθνική Βιβλιοθήκη V.I. Vernadskyi της Ουκρανίας θα συνεργαστούν για την υποστήριξη περαιτέρω έρευνας σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου και της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας τα ταξίδια του Barsky για να προάγουν τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η διεπιστημονική μελέτη του περάσματος του Barsky στην Κύπρο έχει αποτελέσει επίκεντρο ενδιαφέροντος και εργασίας από ερευνητές από τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρέα Πίττας (APAC) / Επιστήμη και Τεχνολογία στο Κέντρο Αρχαιολογικών και Πολιτιστικών Ερευνών (STARC) του Κυπριακού Ινστιτούτου.
Η υπογραφή του ΜΣ θα εξασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στο Χειρόγραφο και τα σχέδια του Vasiliy Grygorovych Barsky για ερευνητές από την Ουκρανία και την Κύπρο, μέσω της DIOPTRA του CYI – της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Edmée Leventis για τον Κυπριακό Πολιτισμό, και μέσω της UKRAINICA – της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Εθνικής Βιβλιοθήκης Vernadskyi της Ουκρανίας. Ερευνητές από το VNLU θα ηγηθούν της ψηφιοποίησης του Χειρόγραφου σε συνεργασία με ειδικούς του CYI. Περαιτέρω αναλύσεις από ερευνητές του CYI θα μελετήσουν πτυχές της σημαντικότητας και της τεχνικής του σπάνιου χειρογράφου.
Η τελετή υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης πραγματοποιήθηκε σήμερα, 17 Φεβρουαρίου 2022, στις εγκαταστάσεις του Κυπριακού Ινστιτούτου στην Αθαλάσσα, από τον Καθηγητή Lyubov Dubrovina (Γενικό Διευθυντή του VNLU) και τον Πρόεδρο του Κυπριακού Ινστιτούτου, Καθηγητή Κώστα Ν. Παπανικόλα.
Στην τελετή παρέστησαν ο Ε.Ε. κ. Ρουσλάν Νιμτσίνσκι, Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, Δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης V.I. Vernadskyi της Ουκρανίας, Καθηγητής Lyubov Dubrovina. Ο καθηγητής Νικόλαος Μπακιρτζής και ο Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης, Μία Τρέντιν είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εν συντομία το έργο στους συμμετέχοντες.
Στην χαιρετιστήρια ομιλία του, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, κ. Ruslan Nimchynskyi, σημείωσε ότι η υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής Βιβλιοθήκης Vernadskyi της Ουκρανίας και του Κυπριακού Ινστιτούτου είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο πλευρές, τουλάχιστον για δύο λόγους: “αποδεικνύει την ύπαρξη μακροχρόνιων ιστορικών δεσμών μεταξύ των εθνών μας, ενώ υπόσχεται να σηκώσει το πέπλο των άγνωστων γεγονότων στην ιστορία των σχέσεων Ουκρανίας-Κύπρου, και δεύτερον η έναρξη αυτού του έργου είναι πολύ συμβολική καθώς σε δύο ημέρες, στις 19 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία και η Κυπριακή Δημοκρατία θα εορτάσουν την 30ή επέτειο από την καθιέρωση διμερών διπλωματικών σχέσεων”. Ο Πρέσβης ευχήθηκε στους συμμετέχοντες επιτυχία στις προσπάθειές τους και γόνιμη υλοποίηση του έργου που οδηγεί σε νέες ανακαλύψεις.
Η Δρ Σολομίδου-Ιερωνυμίδου δήλωσε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου προσβλέπει ιδιαίτερα στις ευκαιρίες που θα προσφέρει αυτή η συνεργασία. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της σε αυτή την προσπάθεια και ευχήθηκε ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή συναρπαστικών ευκαιριών έρευνας και εκπαίδευσης. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “η συμφωνία αυτή είναι ένας τρόπος για την Κύπρο και την Ουκρανία να έρθουν πιο κοντά μέσα από κοινές ιστορίες και πολιτιστικές εμπειρίες”.
Στην ομιλία της, η Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης Vernadskyi της Ουκρανίας Καθηγήτρια Lyubov Dubrovina έδωσε έμφαση στη σημασία των ταξιδιών του Barsky και στη σχετική εστίαση του κοινού Ουκρανο-Κυπριακού Προγράμματος, στα αποτελέσματά του και στη σημαντική αξία που θα προσφέρει για ιστορικές και επιστημονικές-πολιτιστικές μελέτες.
Μιλώντας στην τελετή, ο καθηγητής Παπανικόλας δήλωσε ότι “παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία περνάει αυτή τη στιγμή μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτό το Μνημόνιο αποτελεί ένδειξη ελπίδας για ένα ειρηνικό και ευημερούν μέλλον βασισμένο στον πολιτισμό και την ανταλλαγή ιστορίας μεταξύ του λαού και των εθνών μας”. Αυτό το ΜΣ “καθιερώνει και επισημοποιεί αποτελεσματικά μια γέφυρα μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας για την ανταλλαγή έρευνας και εκπαίδευσης, προωθώντας παράλληλα την πολιτιστική κληρονομιά, ως όχημα για επιστημονικές συνέργειες μεγάλης σημασίας”, κατέληξε ο κ. Παπανικόλας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή και τη συνέντευξη τύπου εδώ.