Κυπριακό φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο.

Κυπριακό φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος ομόλογος του, Abdel Fattah el-Sisi, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Λευκωσία, συμφώνησαν στις συνομιλίες του να αρχίσει, στις 21 Δεκεμβρίου, κύκλος επαφών μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία αγωγού από το κοίτασμα Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ προς την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά την τετραμερή Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου – Ιταλίας, στις 5 Δεκεμβρίου, θα υπογραφεί μνημόνιο που θα προνοεί τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών ως προϋπόθεση για τη δημιουργία αγωγών.

Παράλληλα κινητικότητα παρατηρείται και στον άλλο αγωγό, τον «East Met», για τον οποίο προωθείται η υπογραφή μνημονίου συναντίληψης τον επόμενο μήνα με την Λευκωσία με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών, που θα έχουν άμεση εμπλοκή στην κατασκευή του αγωγού.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε δηλώσεις του στήριξε το δικαίωμα της Κυπριακή Δημοκρατίας στα ενεργειακά. Μια στήριξη, που έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Ο πρόεδρος Σίσι αναφέρθηκε στις πολύ καλές και διαχρονικές και ιστορικές σχέσεις των δυο χωρών που ανοίγουν νέες προοπτικές για τους δυο λαούς.
Φιλικές και εγκάρδιες ήταν οι δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη . Οι διμερείς επαφές και η αυριανή τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας- Αιγύπτου «αποδεικνύει ότι εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε 35 συμφωνίες και αριθμό μνημονίων συναντίληψης, που αποδεικνύουν «τις πολύ καλές σχέσεις μας ( με την Αίγυπτο) που αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς».
Οι δυο πλευρές αποφάσισαν και ανακοίνωσαν τη θέσπιση μηχανισμού τακτικών συναντήσεων κάθε έξι μήνες σύμφωνα με πληροφορίες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην συνεργασία σε θέματα άμυνας, αλλά και ασφάλειας με ευρύτερες επιδράσεις στην περιοχή. Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον κ. Sisi  ότι η Κύπρος θα στηρίξει την Αίγυπτο στην Ε.Ε. Η συνεργασία μας, είπε εδράζεται στο δίκαιο της θάλασσας και στο διεθνές δίκαιο. Εξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι συζήτησαν για τα περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στα του Λιβάνου. Η Κύπρος, σημείωσε, υποστηρίζει την αναβιώσει των συνομιλιών Ισραήλ και Παλαιστίνιων. Τέλος, είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Sisi για το Κυπριακό και τα όσα έγιναν στην Ελβετία.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου με την ανώτερη διάκριση, απονέμοντας το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ ως ένδειξη φιλίας και συνεργασίας, αλλά και του ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή.
Ο πρόεδρος Sisi είπε ότι είναι τιμή του το παράσημο του Μακάριου Γ, πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μετά τις συνομιλίες ο πρόεδρος Sisi προσφώνησε ειδική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής. Εξέφρασε περηφάνια για την παρουσία του στο κυπριακό Κοινοβούλιο.
Στην προσφώνησή του τόνισε ότι είχε ευχηθεί να ήταν παρόντα σήμερα και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αποχώρησαν από το Κοινοβούλιο το 1963, υπονοώντας τους Τουρκοκυπρίους.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου χαρακτήρισε ιστορικούς τους δεσμούς και τη φιλία των λαών των δύο χωρών, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν η Αίγυπτος είχε υποστηρίξει την προσπάθεια για την ανεξαρτησία της Κύπρου.
Ο κύριος Sisi τόνισε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «διανύει εποχή μη σταθερότητας, με πρωτοφανή μεταναστευτικά κύματα και αύξηση της τρομοκρατίας».
Χαρακτήρισε επιβεβλημένη την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα για την Κύπρο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο πρόεδρος της , Δημήτρης Συλλούρης.
Ο κύριος Συλλούρης είπε ότι η παρουσία του προέδρου Sisi στην Κύπρο, εκτός από συμβολική, είναι και ουσιαστική.
Ουσιαστική, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, «διότι σφραγίζει τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και γιατί ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημιουργία πιο στέρεων βάσεων για στενότερη συνεργασία».

Ο κ. Συλλούρης, πρόσθεσε ότι μετά τη συνάντηση, που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και τη θετική του ανταπόκριση, βρίσκεται σε επαφή με τη Βουλή Ελλήνων ώστε η συνεργασία των τριών χωρών να πάρει σάρκα και οστά.

Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης τράβηξαν τα
Drones της κυπριακής Αστυνομίας , άντρες με μαύρα κοστούμια και μαύρα γυαλιά, ελικόπτερα και ένα σύστημα παρεμβολών.

Το τελευταίο είναι μια κινητή μονάδα ηλεκτρονικών παρεμβολών, που ήρθε ειδικά για την προστασία του προέδρου της Αιγύπτου. Το συγκεκριμένο όχημα των Αιγυπτίων, που συνοδεύει τον πρόεδρο Sisi, επηρεάζει τις ασύρματες επικοινωνίες και σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post