Κυπριακό –ΑΟΖ συζήτησαν Αναστασιάδης& Πάλμερ

Κυπριακό –ΑΟΖ συζήτησαν Αναστασιάδης& Πάλμερ

Λακωνικός ήταν ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάθιου Πάλμερ, μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Είπε ότι συζήτησαν διμερή θέματα και χαρακτήρισε «καλή» την συζήτηση και εξέφρασε, παράλληλα, την επιθυμία «να εξακολουθήσει να συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία, στοχεύοντας στην περαιτέρω εμβάθυνση και ενδυνάμωση, των ήδη εξαιρετικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών».

Μετά την συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι έγινε συνολική ανασκόπηση των Κυπρο – αμερικανικών σχέσεων, με έμφαση στην αναβάθμισή τους το τελευταίο διάστημα.
Ο κύριος Προδρόμου ανέφερε ότι συζητήθηκαν, ιδιαίτερα οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, «με τον κύριο Πάλμερ να επαναλαμβάνει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε πως «η Τουρκία πρέπει να αποφύγει αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, θέση για την οποία ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του».
Στη συνάντηση τέθηκε, επίσης, ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων, καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για συμμετοχή στην τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, με στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Συζητήθηκε και η πρόοδος στην προσπάθεια άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επί τάπητος τέθηκαν και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνσή τους, καθώς και η ενεργειακή συνεργασία μέσω των μεγάλων εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα, έγινε συζήτηση για το Κυπριακό, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την προϋπόθεση να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενεργήσουν προς την Τουρκία, προκειμένου να επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος στο Κυπριακό.

Προηγουμένως , ο κ. Πάλμερ είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter για τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ, αναφέρει πως ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον κ. Πάλμερ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο. Σημειώνεται ακόμη πως τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν οι διμερείς σχέσεις, η Ανατολική Μεσόγειος, τα ενεργειακά, η ασφάλεια και το Κυπριακό.

Ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι η παρουσία στην Κύπρο του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάθιου Πάλμερ, στέλνει από μόνη της το μήνυμα πως οι σχέσεις Λευκωσίας – Ουάσινγκτον έχουν διευρυνθεί.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου, επεσήμανε ότι η τοποθέτηση του Αμερικανού αξιωματούχου ότι προσβλέπει σε συνέχιση της στενής συνεργασίας με την Κυπριακή Κυβέρνηση «αποδεικνύει τις στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες είναι οικοδομημένες οι σχέσεις των δύο χωρών».
Η Κύπρος, δήλωσε ο κύριος Δημητρίου, «χρειάζεται την αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, που μεθοδικά κτίζει από το 2013, ο πρόεδρος Αναστασιάδης».

Ο Μενέντεζ

Η ενίσχυση των δεσμών με τους «πραγματικούς συμμάχους» των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο του νομοσχεδίου «EastMed Act» υποστήριξε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Μιλώντας στην Ουάσιγκτον στο 35o συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τόνισε ότι οι πραγματικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ πρέπει να μοιράζονται τις ίδιες αξίες, να πιστεύουν στην δημοκρατία και να σέβονται τη διεθνή τάξη που στηρίζεται σε κανόνες.
«Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: αυτό το νομοσχέδιο θα ήταν απαραίτητο ακόμα κι αν είχαμε έναν τέλειο σύμμαχο στην Τουρκία. Τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσουμε», δήλωσε.


Αναφορικά με το επίπεδο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Μενέντεζ άσκησε έντονη κρητική στη συμμαχική στάση της Άγκυρας, λέγοντας ότι «ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα εξερευνούσε παράνομα ενεργειακούς πόρους εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, σε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα παραβίαζε καθημερινώς τον εναέριο χώρο της Ελλάδας πάνω από το Αιγαίο, απειλώντας τη θαρραλέα ζωή των Ελλήνων πιλότων και όσων ονομάζουν αυτά τα νησιά σπίτι τους. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα σκεφτόταν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S400, αναμένοντας ότι θα μπορούσε να το σταθμεύσει δίπλα στα αμερικανικά F-35».
Τέλος , δήλωσε ότι θα ματαιωθεί η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Τουρκία ολοκληρώσει την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400

ΑΚΕΛ: Δεν φαίνεται έναρξη συνομιλιών

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι δύο χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, δεν διαφαίνεται καμία ένδειξη ότι επίκειται επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, αφού είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο επικράτησης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα των δυνάμεων που επιδιώκουν λύση δύο κρατών.
Το ΑΚΕΛ, είπε, καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις και να επαναρχίσει ο διάλογος. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τόνισε ο κύριος Στεφάνου, πρέπει ο πρόεδρος Αναστασιάδης να πείσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι είναι έτοιμος να παρακαθίσει σε συνομιλίες, υπό την προϋπόθεση η Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις.

Share this post