Κυπριακά διαβατήρια: Ανακρίσεις για τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Κυπριακά διαβατήρια: Ανακρίσεις για τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Η Γνωμοδότηση των τριών Νομικών προς την Βουλή των Αντιπροσώπων

Μετά από προκαταρκτική μελέτη της έκθεσης της Ad Hoc Τριμελούς Επιτροπής Καλογήρου,  η οποία παραδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στη Νομική Υπηρεσία για αξιολόγηση, η Νομική Υπηρεσία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση ,  ενημερώνει ότι έχει δώσει οδηγίες στην Αστυνομία για να ξεκινήσει ανακριτικό έργο για διαπίστωση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: “Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα περιλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό προσώπων, τα οποία απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο με τη διαδικασία που προνοείται από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, και η προώθηση της υπόθεσης στην Αστυνομία αφορά αυτές τις περιπτώσεις.

Έχοντας κατά νου το γεγονός ότι οι εργασίες της ανεξάρτητης τετραμελούς Ερευνητικής Επιτροπής που διορίσθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, από το 2007 μέχρι και την 17.8.2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου, έχουν ήδη ξεκινήσει, η Νομική Υπηρεσία δεν θα προβεί σε περαιτέρω δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος, για προστασία της εν εξελίξει διαδικασίας”.

 

*Ως γνωστόν για την υπόθεση διαρροής εγγράφων σχετικά με τα πρόσωπα που πήραν κυπριακά διαβατήρια και  αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera  η Αστυνομία στις αρχές του τρέχνοντος μηνός αποπειράθηκε να κάνει έρευνες και να πάρει καταθέσεις  εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων για σκοπούς ποινικούς.

Η Βουλή απευθύνθηκε στους Νομικούς Ανδρέα Σ. Αγγελίδη, Χρίστο Μ. Τριανταφυλλίδη και Αχιλλέα Κ. Αιμιλιανίδη. Και οι τρεις σε κοινή 15σέλιδη Γνωδότηση τους  αποφάνθηκαν ότι “δεν είναι συνταγματικά θεμιτή, χωρίς την συναίνεση της Βουλής και χωρίς να έχει δοθεί άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η συμμόρφωση προς την διαταγή της Αστυνομίας”. 

Γνωμοδότηση Προς Βουλή Των … by ARISTEIDIS VIKETOS

 

 

 

 

Share this post