Κύκκου Νικηφόρος: Σπιλώνει προσώπα ο Αρχιεπίσκοπος

Κύκκου Νικηφόρος: Σπιλώνει προσώπα ο Αρχιεπίσκοπος

Μετά την σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου,  στην οποία προσήλθαν οι Μητοπολίτες Κύκκου, Νικηφόρος και Ταμασού, Ησαΐας, ο  πρώτος , με γραπτή δήλωση    απάντησε στα όσα   υποστήριξε ο Αρχιεπισκόπος Χρυσοστόμος Β’ κατά του προσώπου  του , αλλά και του Μητροπολίτη Ταμασού, Ησαία. Ο Αρχιεπίσκοπος  χαρακτήρισε τους δύο  Μητροπολίτες  ” προτεστάντες”, λόγω της στάσης τους  στο θέμα του αυτοκέφαλου της  Εκκλησίας Ουκρανίας. 

Αυτούσια η ανακοίνωση του Κύκκου Νικηφόρου:

έχουμε να δηλώσουμε τα ακόλουθα:

Στην εν λόγω συνέντευξή του ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στο πρόσωπό μου με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς.

Γι’ αυτό, επειδή οι εν λόγω αναφορές προκαλούν ερωτηματικά, αν όχι και σκανδαλισμό των πιστών, γι’ αυτό η δικαιοσύνη επιβάλλει να δοθεί απάντηση για μτην αποκατάσταση της αλήθειας και της Αρχιερατικής μου αξιοπρέπειας. Κατ’ αρχή, σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό ζήτημα και τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου στο όλο θέμα, το οποίο θίγει ο Μακαριώτατος, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, ότι υπάρχουν δύο ομόφωνες Συνοδικές αποφάσεις (12 Φεβρουαρίου και 9 Σεπτεμβρίου 2020), οι οποίες και διαλαμβάνουν την τήρηση ουδετερότητας στο εν λόγω ζήτημα. Ο ίδιος, απ’ ότι φαίνεται και από τη συνέντευξή του, είμαι βέβαιος, ότι θα θυμάται τις θέσεις αυτές της Συνόδου, στο υπ’ αναφορά θέμα. Γι’ αυτό και με ευθύτητα του υποβάλλομε: Ποιος παραβίασε τις εν λόγω αποφάσεις ερήμην της Συνόδου, κατά το συλλείτουργο (24 Οκτωβρίου 2020) στην Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης, όπου και εγένετο η χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου
Παγκρατίου, μνημονεύοντας τον Επιφάνιο;

Ασφαλώς, ο ίδιος!

Σε ό,τι αφορά τους χαρακτηρισμούς, με τους οποίους στιγματίζει εμέ και άλλο Ιεράρχη, ως «προτεστάντες» και «εκτός Εκκλησίας», αυτό καταστρατηγεί κάθε ίχνος εκκλησιολογικής δεοντολογίας και αδελφικής συμπεριφοράς. Και πάντως, χάριν της αλήθειας, δηλώνουμε, ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιος διάλογος μεταξύ μας. Παραβάτες είναι όσοι παραχαράσσουν ή περιφρονούν τους εκκλησιαστικούς κανόνες και τα εκκλησιαστικά θέσμια.

Παρά τον δεδομένο σεβασμό μας προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου και το εμπερίστατο της υγείας του, με λύπη αναφέρομε ότι ο Μακαριώτατος, δυστυχώς, επαναλαμβάνει εαυτόν, σε ό,τι αφορά τη σπίλωση προσώπων και την παραποίηση γεγονότων”.

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε σήμερα  Δευτέρα, 06 Ἰουνίου 2022, στην δεύτερη του έτους τακτική συνεδρία, υπό την προεδρίαν της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Η συνεδρίαση ήταν πολύωρη και μετά το πέρας των εργασιών της ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος , δήλωσε :

1)  Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε τους οικονομικούς λογαριασμούς των Θρόνων και των Σταυροπηγιακών Μονών, καθώς και του ΚΕΤ, για το έτος 2021 και τους προϋπολογισμούς για το έτος 2022. 

2)   Επειδή εφέτος η μνήμη του Αγίου Αποστόλου και γενναιομάρτυρος Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, συμπίπτει με το προ της Πεντηκοστής Ψυχοσάββατον, η εορτή αυτού, λόγω του αμετάθετου της εορτής του Ψυχοσαββάτου, μετατίθεται την Παρασκευήν 10ην Ιουνίου 2022, κατά την οποία θα τελεστεί Συνοδικόν Συλλείτουργο στον Καθεδρικόν Ναόν του Αποστόλου Βαρνάβα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΕΡΚΩΝ - ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ - Φως Φαναρίου

Την Α.Θ.Π. τον Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου Γέρων  Δέρκων , Απόστολος. Η Αγιωτάτη Εκκλησία Κύπρου θα εκπροσωπηθεί στους εορτασμούς της μνήμης του Αγίου Βαρθολομαίου, καθ’ ην άγει τα ονομαστήριά του η Α.Θ.Π. ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης κ.κ. Βαρθολομαίος, υπό του Μητροπολίτου Κωνσταντίας  Βασιλείου

3)   Όρισε τις ημερομηνίες τέλεσης των καθιερωμένων Μνημοσύνων ως εξής:

α) Την 10η Ιουλίου 2022, για τον εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό και τους συν αυτώ σφαγιασθέντας και για τους πεσόντας κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

γ) Την 17η Ιουλίου 2022 για τους πεσόντας κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, και

δ) Την 31η Ιουλίου 2022 για τον Αρχιεπίσκοπο και εθνάρχη Μακάριο. Του Μνημοσύνου θα προστούν οι οικείοι Μητροπολίτες στις επαρχίες τους, του δε Μνημοσύνου στην Ιερά Μονή Κύκκου θα προστεί ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας.

Share this post