Κύκκου Νικηφόρος: ” Εάν γίνει συλλειτουργία Αρχιεπισκόπου με τον Επιφάνιο , θα είναι κάθετο το σχίσμα της Εκκλησίας.

Κύκκου Νικηφόρος: ” Εάν γίνει συλλειτουργία Αρχιεπισκόπου με τον Επιφάνιο , θα είναι κάθετο το σχίσμα της Εκκλησίας.

Κατ’ οικονομίαν ο κ. Νικηφόρος θα μνημονεύει τον Κιέβου  Επιφάνιο “για να αποφευχθούν τα χειρότερα”. 

Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρος, ανέφερε ότι  ο ίδιος θα μνημονεύει τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνειο “κατ’ οικονομίαν για να αποφευχθούν τα χειρότερα” , επισημαίνοντας όμως ότι “Δεν μπορεί να μας απειλεί ο Μακαριότατος με καθαιρέσεις. Δεν με φοβίζει ο μπαμπούλας της καθαίρεσης” , είπε . Πρόσθεσε ότι δεν τα εννοεί αυτά ο Αρχιεπίσκοπος, «δεν είναι κακός άνθρωπος, εμείς που τον ξέρουμε καλύτερα». Όμως , αν ο Αρχιεπίσκοπος συλλειτουργήσει με τον Επιφάνιο, δεν θα συλλειτουργήσει με τον κ. Χρυσόστομο, εξήγησε. 

Ο κ. Νικηφόρος μίλησε απόψε στον τηλεοπτικό σταθμό “SIGMA” και  απάντησε σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου  Χρύσανθου Τσουρούλλη για το Ουκρανικό ζήτημα, το επαπειλούμενο σχίσμα στην Ορθοδοξία και την κατάσταση στην Κυπριακή Εκκλησία.

Αυτά , σύμφωνα με το ρεπορτάζ του sigmalive.com/newς, είπε ο Μητροπολίτης Νικηφόρος, ο οποίος μεταξύ άλλων :

*Επέμεινε ότι δεν τον δεσμεύει η απόφαση της Συνόδου για λόγους πίστης και δόγματος

* Έκανε αναφορά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο, όπως δήλωσε, το σέβεται, το αγαπά και το τιμά λόγω της μεγάλης του προσφοράς.

*Συμπλήρωσε ότι «κτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας εκεί στην Κωνσταντινούπολη».

*Έκανε μια ιστορική αναδρομή, εξήγησε ότι έχει σημασία ποιος έχει το δικαίωμα να χειροτονεί και ποιος έχει το δικαίωμα να κρίνει τους επισκόπους.

 Σε ερώτηση, ποιος έχει το δικαίωμα να ορίζει το Αυτοκέφαλο των Εκκλησιών, επικαλέστηκε τεκμήρια εξηγώντας ότι το κάθε Πατριαρχείο έχει τα δικά του συνταγμάτια και εκεί είναι καταγεγραμμένες όλες οι μητροπόλεις που ανήκουν σε αυτό. “Αν και έχει το δικαίωμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης να χορηγήσει Αυτοκέφαλο, εντούτοις πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων Ορθόδοξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών”, είπε.

Διερωτήθηκε  μάλιστα, για ποια συμφέροντα τον κατηγορούν ότι έχει όσον αφορά στη Ρωσία, θποστηρίζοντας ότι “τίποτα δεν έχει”. Εξήγησε ότι “είναι η αγωνία μας που μας κάνει να αντιδρούμε έτσι μήπως και δημιουργηθεί ένα μεγάλο σχίσμα στους κόλπους της Ορθοδοξίας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αμάρτημα”. Απέρριψε τους ισχυρισμούς για ρωσικές επενδύσεις, τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει αυτό το πράγμα”.  

Σε ερώτηση για τη διχοστασία στην Εκκλησία της Κύπρου και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, απάντησε ότι τις άκουσε και δεν μπόρεσε να καταλάβει την αλληλουχία των σκέψεων του. Διερωτήθηκε  «ποιον εγωισμό θα ικανοποιήσουμε, θα γίνουμε μητροπολίτες στη Ρωσία;».  Για την Ιερά Σύνοδο επικαλέστηκε την απόφαση του 2019 και  κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο ότι αγνόησε και αναγνώρισε τον Επιφάνειο. Σημείωσε ότι,  εάν γίνει συλλειτουργία μαζί του, θα είναι κάθετο το σχίσμα της Εκκλησίας.

Σε ερώτηση,  εάν είναι δεσμευτική η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, διερωτήθηκε «ο Αρχιεπίσκοπος δεν περιφρόνησε την ομόφωνη απόφαση του 2019;», ενώ επεσήμανε ότι «εμείς υπακούμε πάντοτε στον Καταστατικό  Χάρτη της Εκκλησίας μας, αλλά όταν πρόκειται για θέματα πίστης, κανόνων και δόγματος, δικαιούμαστε να αρνηθούμε και να πηγαίνουμε στη Σύνοδο ακόμη».

Αναφορά έκανε και στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, με το οποίο ο Μακαριότατος και ο Πάφου  για εννέα χρόνια αρνούνταν να συλλειτουργήσουν. Συμπλήρωσε ότι «για εννέα χρόνια το ανάχθηκε αυτό η Εκκλησία, γιατί τώρα τόση αυστηρότητα; Γιατί να με υποχρεώσεις τώρα να αποδεχθώ αυτή την απόφαση;». Αρνούμαστε να δεχθούμε την απόφαση, “γιαττί  θίγεται η πίστη μας”, ανέφερε. Έκανε λόγο για “οντολογικό μολυσμό του επισκοπικού σώματος σε πανορθόδοξο επίπεδο, επειδή όλοι αυτοί που αναγνωρίστηκαν, δεν έχουν αποστολική διαδοχή”.

Μιλώντας για τη συμβιβαστική πρόταση που πήρε στην Ιερά Σύνοδο, εξήγησε ότι προνοούσε να μην αντιταχθούν στη μνημόνευση του Επιφάνειου, αλλά μην προχωρήσουν σε συλλειτουργία και κατ επέκτασιν ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του. Εντούτοις, ο Μακαριότατος θεώρησε προσβλητικό το δεύτερο σκέλος.

Όσον αφορά όσους στηρίζουν τη θέση του Αρχιεπισκόπου, είπε ότι στην πρώτη συνεδρία μαζί με αυτούς, που αντιτάχθηκαν στην αναγνώριση του Επιφανείου, ήταν και ο Μητροπολίτης Πάφου. Επίσης, ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος τάχθηκε στην πρώτη συνεδρία μαζί με τους επτά, στη δεύτερη συνεδρία «δεν ενήργησε με βάση την αρχιερατική του συνείδηση».

Δείτε το βίντεο: 

Share this post