Κρυφή ηχογράφηση απειλεί να τινάξει την υπόθεση Qatargate στον αέρα
Η συνομιλία ηχογραφήθηκε από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφο της Εύας Καϊλή.
Μια κρυφά ηχογραφημένη συνομιλία, στην οποία είχε πρόσβαση το Euronews, φέρνει στο προσκήνιο την παραδοχή από έναν κορυφαίο αστυνομικό ανακριτή στη λεγόμενη έρευνα του Qatargate ότι αμφισβητείται η ακεραιότητα τόσο του Αντόνιο Παντσέρι που έχει έλθει σε συμφωνία με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου όσο και των ίδιων των δικαστών.
Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Ευας Καϊλή, κατέγραψε κρυφά μια συνομιλία με τον ανώτερο Βέλγο αστυνομικό Σεφερίνο Αλβάρες Ροντρίγκες όταν επισκέφτηκε το διαμέρισμα του Τζόρτζι τον Μάιο του περασμένου έτους.
Στο ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο έχει στη διάθεσή του το Euronews, ο Αλβάρες-Ροντρίγκες κατηγορεί τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, φερόμενο ως εγκέφαλο, ότι λέει ψέματα.
»Και όταν θα ξεσκεπαστούν, θα σκάσει το πράγμα»
Η συνομιλία με τον Τζόρτζι έγινε στα γαλλικά και καταγράφηκε με το κινητό τηλέφωνο του Τζόρτζι. Ο Αλβάρες-Ροντρίγκες εκφράζει τα παράονά του για τους Βέλγους δικαστές και σχολιάζει τις σχέσεις τους με το πολιτικό σύστημα.
«Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο δικαστικό σώμα γιατί οι πολιτικοί κινούν τα νήματα της δικαιοσύνης», ακούγεται να λέει, ενώ προσθέτει ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο δικαστικό σώμα.
Ο Αλβάρες-Ροντρίγκες συνεργάστηκε στενά με τον πρώην επικεφαλής της υπόθεσης, τον δικαστή Μισέλ Κλεζ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Ιούνιο μετά από ισχυρισμούς ότι δεν ήταν αμερόληπτος.
Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, ο Κλεζ παραιτήθηκε «για λόγους αρχής» και για «να διατηρήσει τον απαραίτητο διαχωρισμό μεταξύ της ιδιωτικής και της οικογενειακής ζωής και των επαγγελματικών ευθυνών».
Η ηχογραφημένη συνομιλία, την οποία η νομική ομάδα του Τζόρτζι ζήτησε να θεωρηθεί ως νέα νομικά στοιχεία στην υπόθεση, δίνει μια νέα τροπή στις προσπάθειες να οδηγηθούν σε δίκη οι ύποπτοι στο σκάνδαλο διαφθοράς.
Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει την υπόθεση ως «Belgium-gate».
Η συνομιλία μεταξύ του Τζόρτζι και του Αλβάρες-Ροντρίγκες φέρεται να έλαβε χώρα στις 3 Μαΐου πέρυσι, όταν ο ανακριτής πήγε στο διαμέρισμα του Τζόρτζι για να του επιστρέψει το τηλέφωνο του, το οποίο είχε κατασχεθεί κατά την ανάκρισή του λίγες μέρες νωρίτερα, στις 27 Απριλίου.
Απαντώντας στα όσα κατήγγειλε ο Τζόρτζι, ο αστυνομικός επιθεωρητής Αλβάρες-Ροντρίγκες φέρεται να επανέλαβε δύο φορές, “αυτό είναι το παιχνίδι”.
Ο Αλβάρες-Ροντρίγκες ισχυρίζεται επίσης ότι είναι «φυσιολογικό» για την ομάδα του να έχει πρόσβαση στις εμπιστευτικές σημειώσεις του Τζόρτζι, καθώς το περιεχόμενό τους αποδεικνύει ότι ο Τζόρτζι έχει επίσης πρόσβαση στα δικά τους αρχεία έρευνας.
«Προσαρμόζεις την ομιλία σου ανάλογα με αυτό που υπάρχει στο φάκελο», φέρεται να είπε ο ανακριτής στον Τζόρτζι. «Γι’ αυτό δεν τα βάζουμε όλα μέσα. Δεν είμαστε ηλίθιοι, οπότε ξέρουμε ότι μας λες ψέματα.”
Σε ανακοίνωσή της, η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία αναγνώρισε τα σχόλια που αποδίδονται στον αστυνομικό.
Σε σχέση με τον Παντσέρι, είπε ότι η έρευνά της περιλαμβάνει «την επαλήθευση της αληθείας των δηλώσεων που έγιναν από τον «μετανοημένο ύποπτο», για να ελέγξει εάν συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις για την απόκτηση του καθεστώτος μετανοίας.
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «αυτή τη στιγμή εκκρεμεί διαδικασία ενώπιον ανεξάρτητου οργάνου (…) για να εξετάσει τη νομιμότητα ορισμένου αριθμού ανακριτικών πράξεων που διενεργήθηκαν».
Η απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας είναι ένα από τα τρία αρχεία που έχουν παρουσιάσει οι δικηγόροι του Τζόρτζι για να θεωρηθούν ως νέα στοιχεία στην έρευνα, σύμφωνα με έγγραφο που ήλθε σε γνώση του Euronews. Περιλαμβάνουν επίσης την αρχική ηχογράφηση, σε μορφή βίντεο, καθώς και ένα βίντεο με υπότιτλους που ετοίμασε ο Τζόρτζι.
Το σκάνδαλο διαφθοράς έφερε τον Τζόρτζι, τη σύντροφό του Εύα Καϊλή και τον Παντσέρι να κατηγορούνται για αποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από αξιωματούχους του Κατάρ και του Μαρόκου με αντάλλαγμα να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει σοκ στις Βρυξέλλες και ανάγκασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταργήσει τους χαλαρούς κανόνες συμπεριφοράς του προσωπικού.
Ενώ τόσο ο Παντσέρι όσο και ο Τζόρτζι έχουν παραδεχθεί τη συμμετοχή τους, η Καϊλή συνεχίζει να υπερασπίζεται την αθωότητά της.
Πηγή: gr.euronews.com