Κριτική ΑΚΕΛ κατά Μόσχας
Η Ρωσική Ομοσπονδία επανέλαβε τη διαφωνία της με την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας.
«Αυτή η ρωσική τοποθέτηση δεν μας βρίσκει σύμφωνους και συνιστά μια αρνητική εξέλιξη. Προφανώς δεν είναι άσχετη με την προσέγγιση Ρωσίας-Τουρκίας αλλά και με την πάγια θέση της Ρωσίας ότι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλλει κυρώσεις», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Στέφανος Στεφάνου.
Ωστόσο, υποστήριξε, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο «είναι φανερό ότι συνέβαλε και η στρατηγική επιλογή των κυβερνώντων να προσκολλήσουν την Κύπρο στο άρμα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και να ευθυγραμμιστούν με τη δυτική επιθετικότητα σε βάρος της Ρωσίας. Με συγκεκριμένες επιλογές των κυβερνώντων πλήγηκαν καίρια οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας».
Πρέπει, εντούτοις, να σημειωθεί ότι, παρά τη χθεσινή τοποθέτηση της ρωσικής διπλωματίας και παρά τις πολιτικές επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης, η Ρωσία , σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου , δεν παύει να υποστηρίζει την επανέναρξη διαλόγου για το Κυπριακό και λύση στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ, όπως άλλωστε επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του ο ΓΓ του Κόμματος Άντρος Κυπριανού.
Σε αυτά, είπε ο κ. Στεφάνου, πρέπει να κτίσει η κυπριακή κυβέρνηση για να αποκαταστήσει τις σχέσεις μας με μια χώρα μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ και με παραδοσιακές φιλικές σχέσεις με την πατρίδα μας. «Στόχος της εξωτερικής πολιτικής μας πρέπει να είναι να κερδίζουμε και όχι να χάνουμε φίλους στον αγώνα για δικαίωση της πατρίδας μας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Την απογοήτευσή του για τη στάση που τήρησε η Ρωσία με την διαφωνία της γύρω από τα μέτρα της Ε.Ε εναντίον της Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως είπε «η Ρωσία ήταν και παραμένει μια φιλική χώρα, και ως Δημοκρατικός Συναγερμός δεν αναμέναμε ότι θα τασσόταν ενάντια στα μέτρα που η ΕΕ έχει πάρει. Την ίδια ώρα η χθεσινή τοποθέτηση εκ μέρους της Ρωσίας, θεωρώ πως πρέπει να μας προσγειώνει όλους».
«Είτε είναι Ρωσία είτε είναι Αμερική είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα» ανέφερε «προτεραιότητά τους είναι τα δικά τους συμφέροντα και πρέπει ως μικρός τόπος να κατανοήσουμε αυτό το αξίωμα και να προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε τις συγκυρίες που παρουσιάζονται για να τις μετατρέπουμε ως θετικές για τη δική μας πλευρά».
Δεν παρέλειψε να ψέξει και τη στάση του ΑΚΕΛ κατά την τοποθέτησή του. «Την ίδια ώρα όμως που κάποιες χώρες όπως η Ρωσία θεωρούν πως είναι ουσιαστικά τα μέτρα της ΕΕ γι’ αυτό και τάχθηκαν ενάντια, στο εσωτερικό υπάρχουν τοποθετήσεις εκ μέρους του ΑΚΕΛ που ουσιαστικά θεωρούν ανύπαρκτα τα μέτρα. Δεν θα μπω σε αυτή τη λογική. Ένα θα πω. Η βαρύτητα αυτών των μέτρων είναι πολιτική κι έτσι πρέπει να ερμηνεύεται η ξεκάθαρη πολιτική θέση της ΕΕ στο σύνολό της, πως είναι ενάντια στις απαράδεχτες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, πρέπει και κάτι άλλο να συνειδητοποιήσουμε ως τόπος. Πέραν του δύσκολου προβλήματος που έχουμε να διαχειριστούμε, του εθνικού μας προβλήματος, στην περιοχή μας συγκρούονται μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα. Κι είτε θα εκμεταλλευτούμε τα μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα που εξελίσσονται στην περιοχή, είτε υπάρχει ο κίνδυνος να βαθαίνει το πρόβλημα και να τσιμεντώνεται το status quo αλλά και χειρότερες εξελίξεις για τον τόπο μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Όπως είπε «δεν είμαστε ένα κόμμα που αρεσκόμαστε στο να λέμε τι δεν θέλουμε. Αυτό είναι το εύκολο. Και το είπαμε χθες ομόφωνα. Στο τι δεν θέλουμε, εύκολα βρίσκουμε ομοφωνία. Το δύσκολο είναι να βρίσκουμε τι θέλουμε. Και εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ταπεινά το καταθέτουμε, ξέρουμε τι θέλουμε. Θέλουμε επανεκκίνηση και συνέχιση των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του κυπριακού από εκεί που έχουμε μείνει. Και το πλαίσιο για εμάς είναι ξεκάθαρο, γιατί για τον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν υπάρχουν ούτε Σχέδια “Β” ούτε “Γ”».
«Ο μόνος δρόμος», είπε, « είναι να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα περνάει μέσα από το πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Και ο νέος διάλογος αν θα ξεκινήσει δεν μπορεί να αγνοήσει τις παραμέτρους Γκουτέρες, που ως Δημοκρατικός Συναγερμός και εγώ προσωπικά από την πρώτη μέρα που είχε κατατεθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, δήλωσα, δηλώνω και θα συνεχίσω να δηλώνω πως έπρεπε να το κάνουμε από την πρώτη μέρα πολιτική προίκα για το κυπριακό».
«Από εκεί και πέρα» σημείωσε «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειές του να σπάσει το αδιέξοδο. Οι προκλήσεις συνεχίζονται, απαράδεχτες. Σωστά τα μέτρα της κυβέρνησης για δημιουργία κόστους στην Τουρκία αλλά θα πω αυτό που ήταν και διαχρονική θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Όσα κόστη και να δημιουργούμε σε οποιονδήποτε δεν σημαίνει ότι έχουμε εμείς οφέλη. Και το ζητούμενο είναι επιτέλους να έχουμε εμείς οφέλη γιατί εμείς ζούμε την κατοχή, ζούμε το διαμελισμό και βλέπουμε καθημερινά να τσιμεντώνεται η κατοχή, όχι μόνο επί εδάφους».