Κρήτη: Η παραλία «Σταυρός» που γυρίστηκε ο Ζορμπάς – Πώς είναι σήμερα

Κρήτη: Η παραλία «Σταυρός» που γυρίστηκε ο Ζορμπάς – Πώς είναι σήμερα

Η παραλία έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο το 1964. Τότε που η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Αλέξης Ζορμπάς» βγήκε στους κινηματογράφους.

Η ταινία Αλέξης Ζορμπάς «Zorba the Greek» του 1964, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά και Σωτήρη Μουστάκα, είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.»

Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ, με σημαντικότερο το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Λίλα Κέντροβα, στο ρόλο της Μαντάμ Ορντάνς. Η μουσική της ταινίας, την οποία έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, έγινε παγκοσμίως γνωστή ως «συρτάκι».

Η εκπληκτική ταινία έχει ένα ακόμη εκπληκτικότερο τέλος που είναι χαρακτηριστικό στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο Μπαζίλ (Άλαν Μπέιτς) ο φλεγματικός βρετανός συγγραφέας κάποια στιγμή φεύγει από την Κρήτη.

Κάθονται μαζί στην παραλία μαζί με τον Ζορμπά (Άντονι Κουίν) και τρώνε σουβλιστό αρνί. Ο Ζορμπάς προσποιείται ότι διαβάζει το μέλλον στο καύκαλο του αρνιού, λέγοντας ότι βλέπει μεγάλο ταξίδι σε μια μεγάλη πόλη.

Τότε ρωτάει ευθέως τον Μπάζιλ πότε σκοπεύει να φύγει κι εκείνος απαντά ότι θα φύγει σε λίγες μέρες. Ο Ζορμπάς εκφράζει τη λύπη του για την επικείμενη αναχώρηση του Μπάζιλ για την Αγγλία και του λέει ότι θα του λείψει η τρέλα του. 

Ο Μπάζιλ ζητάει από τον Ζορμπά να τον μάθει να χορεύει κι εκείνος του μαθαίνει «συρτάκι». Ο Μπάζιλ γελάει υστερικά με το καταστροφικό αποτέλεσμα. Η ταινία τελειώνει με τους δύο άντρες να χορεύουν με ενθουσιασμό στην παραλία.

Σήμερα

Η παραλία αυτή είναι η παραλία του Σταυρού στα Χανιά. Μια υπέροχη τοποθεσία που βρίσκεται μέσα σε ένα κόλπο και γύρω της υψώνονται λόφοι που την προστατεύουν από τους αέρηδες.

Ο Σταυρός απέχει 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά και σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτε την ερημική εκείνη παραλία που ο Ζορμπάς και ο Μπαζίλ χόρεψαν συρτάκι για τελευταία φορά. 

Η παραλία έχει οργανωθεί και την προτιμούν πολλές οικογένειες. Αυτό που παραμένει το ίδιο όμως είναι τα απίστευτα γαλαζοπράσινα νερά που πάντα υπήρχαν εκεί και πάντα θα υπάρχουν.

Ωστόσο ο βραχώδης όγκος που στέκεται κάθετα απέναντι από την παραλία θυμίζει ότι εκεί γυρίστηκε η ταινία.

ΠΗΓΗ:  in.gr

Share this post