Κρίσιμο το αυριανό ξημέρωμα για το Αιγαίο. Σε ετοιμότητα ο ελληνικός στόλος

Κρίσιμο το αυριανό ξημέρωμα για το Αιγαίο. Σε ετοιμότητα ο ελληνικός στόλος

Η Άγκυρα παρατείνει τις έρευνες του Oruc Reis , που επιχειρεί να πλησιάσει το Καστελόριζο

Κρίσμες εκτιμάται ότι θα είναι αύριο , Πέμπτη οι πρώτες πρωϊνές ώρες , καθώς δεν αποκλείεται μεταξύ 3 και 5 το πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο βρίσκεται  εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας να προσεγγίσει  το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Το Oruc Reis έφτασε χθες στα εννέα ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί, συνοδεία των δύο βοηθητικών πλοίων «Ataman» και «Cengiz Han».   

Ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε ετοιμότητα και έχει  σχηματίσει ένα «πλωτό φράγμα» απέναντι στο σεισμογραφικό Oruc Reis, το οποίο  συνεχίζει την πορεία του για μια ακόμη μέρα προς το νοτιοδυτικό όριο της παράνομης NAVTEX στον 28ο Μεσημβρινό.  Σύμφωνα με την πορεία, που ακολουθεί, αναμένεται αύριο τα ξημερώματα  να περάσει πιο  κοντά από το Καστελλόριζο. 

Εκτός από τα δύο βοηθητικά πλοία στην περιοχή βρίσκονται και  έξι τουρκικά πολεμικά πλοία, που αντίκρυσαν  ισχυρές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ενδεικτικό είναι ότι  για πρώτη φορά από την έναρξη της ελληνοτουρκικής κρίσης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος  έδωσε φωτογραφίες  με τον ελληνικό στόλο σε διάταξη μάχης στα 6 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο.

Η Άγκυρα φαίνεται  αποφασισμένη να μην κάνει πίσω  στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ” το Oruc Reis ήρθε για να μείνει στο Αιγαίο”. Ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε για  «περισσότερους εφιάλτες» σε «όσους δεν εγκαταλείπουν τα όνειρά τους να μας αποκλείσουν από την περιοχή».

Η τουρκική εφημερίδα Υeni Safak αποκάλυψε σήμερα ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο και θα επεκτείνει τη Navtex.  

«Το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες, κατευθυνόμενο ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου», αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.  «Το πλοίο πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και 10 ημέρες. Αναμένεται ότι η περίοδος Navtex, η οποία λήγει από αύριο, θα παραταθεί και οι ερευνητικές δραστηριότητες σε αυτήν την περιοχή θα συνεχιστούν», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα σημειώνει  ότι, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στόχος είναι σχεδόν να τετραπλασιαστούν, να φτάσουν δηλαδή τα 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σε παράταση των ερευνών του Oruc Reis προχώρησε η Τουρκία, με νέα Navtex που εξέδωσε απόψε  από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας και  έχει ισχύ μέχρι την 27 Οκτωβρίου. Επίσης,  επεκτείνει τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού στην Ανατολική Μεσόγειο και κοντά στο Καστελλόριζο.

Την παράταση της Navtex είχε προαναγγείλει η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak».

Share this post