Κρίση στην Τουρκία: Το χαρτονόμισμα των 200 λιρών, ενώ άξιζε 110 ευρώ, σήμερα αξίζει μόλις 9
Ενώ η τουρκική λίρα κατρακυλά , νέα σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους βιομήχανους της χώρας και τα παγκόσμια συμφέροντα, φωτογραφίζοντας τους ως υπευθύνους για την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα.
«Δεν θα καταφέρετε να ρίξετε την κυβέρνηση. Εκλογές θα έχουμε το 2023» είπε, σύμφωνα με τον skai.gr, απευθυνόμενους στους βιομήχανους της Τουρκίας και τα οικονομικά συμφέροντα.
Όμως το «ασανσέρ» της τουρκικής λίρας συνεχίζεται καθώς μέχρι πριν από λίγο είχε υποτιμηθεί κατά 11% και πριν από λίγο ανέκαμψε κατά 8%, με τον πολύ κόσμο να χάνει τα χρήματα του και τους λίγους να κερδοσκοπούν.
Η δε δήλωση του Ερντογάν ότι θα εφαρμόσει τον Ισλαμικό νόμο στην οικονομία, προκάλεσε πανικό με πολλούς Τούρκους να σηκώνουν τις οικονομίες τους από τις τράπεζες.
Ενδεικτικό της οικονομικής κρίσης είναι ότι η αγορά γέμισε με τα σπάνια χαρτονομίσματα των 200 λιρών, που όταν πρωτοεκδόθηκαν είχε ισοτιμία 110 ευρώ, ενώ σήμερα αξίζουν μόλις 8-9 ευρώ.
Γερμανική TAZ: Ο Ερντογάν σκοράρει στην Αφρική
Στις δόξες του ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο Σαββατοκύριακο ως οικοδεσπότης της τρίτης τα τελευταία δέκα χρόνια τουρκοαφρικανικής συνάντησης κορυφής στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή 36 εκπροσώπων ισάριθμων χορών, εκ των οποίων οι 16 ανώτατοι αξιωματούχοι. Όπως σημειώνει η Tageszeitung του Βερολίνου, ο Τούρκος πρόεδρος δεν εφείσθη μεγάλων λόγων.
«Επιθυμούμε συνεργασία επί ίσοις όροις πέρα από ιμπεριαλιστική κηδεμονία και νεοαποικιιοκρατική εκμετάλλευση της Αφρικής από άλλες χώρες».Ο ανταποκριτής της εφημερίδας παραθέτει τα θέματα συζήτησης, όπως επέκταση του εμπορίου, κατασκευή μεγάλων πρότζεκτ υποδομών, συνεργασία στον τομέα υγείας.«Ο Ερντογάν υποσχέθηκε μεγάλη δωρεά 15 εκατομ. του τουρκικής παρασκευής εμβολίου Turkovac και κατσάδιασε τη Δύση, επειδή η Αφρική πήρε τόσο λίγα εμβόλια από εκείνα που παράγονται διεθνώς» σημειώνει στο άρθρο του.
«Αλλά το βασικό θέμα ήταν η αμυντική συνεργασία, ένα πεδίο, στο οποίο η Τουρκία ως νέος διεθνής παίκτης προκαλεί αίσθηση με το δικό της μαχητικό ντρόουν… Πολλοί Αφρικανοί πρόεδροι φλέγονται να αποκτήσουν το νέο τουρκικό όπλο-θαύμα, που παρασκευάζεται στην εταιρεία του γαμπρού του Ερντογάν, το Μπαϊρακτάρ ΤΒ2 μαχητικό ντρόουν, που απέδειξε την αποτελεσματικότητά του τόσο στη Συρία, όσο και στη Λιβύη και στον πόλεμο ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία».
Η αριστερή εφημερίδα, που εκδίδεται στο Βερολίνο, περιγράφει τη μελλοντική στόχευση του Τούρκου προέδρου στην αφρικανική ήπειρο.
«Παρά το ότι η πώληση πολεμικού υλικού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, η Τουρκία ενδιαφέρεται για πολύ περισσότερα. Ο Ερντογάν θέλει να εδραιώσει τη χώρα του ως δίκαιο εταίρο στην Αφρική ανάμεσα, από τη μια, στις παλαιές ευρωπαϊκές αποικιοκρατικές δυνάμεις, και από την άλλη, στους ‘νέους ιμπεριαλιστές’ από την Κίνα. Το ενδιαφέρον για συνεργασία με την Τουρκία είναι όντως μεγάλο. Γι αυτό κι αυξήθηκε ο αριθμός των τουρκικών πρεσβειών στην Αφρική από το 2002 από 12 σε 43. Καμιά αεροπορική εταιρεία εκτός αφρικανικής δεν πετά σε τόσους πολλούς προορισμούς στην αφρικανική ήπειρο, όσο οι Τουρκικές Αερογραμμές. Ο όγκος εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην Τουρκία και σε χώρες νότια της Σαχάρας δεν ξεπερνούν βέβαια τα 10 δις δολάρια, αλλά θα ανέβουν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Τουρκικές οικοδομικές εταιρείες βρίσκονται σε σημείο εκκίνησης για κατασκευή αεροδρομίων, σιδηροδρομικών γραμμών, δρόμων και νοσοκομείων. Η Τουρκία διαχειρίζεται σχολεία και θέλει να συνεργαστεί στον αγροτικό τομέα με αφρικανικές χώρες. Οι επιτυχίες της αντιμετωπίζονται με καχυποψία από παλιές δυνάμεις που έχουν την πρωτοκαθεδρία. Κυρίως η Γαλλία βλέπει να απειλείται από την Τουρκία σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου και την διαρκώς πιο σκληρή στάση του προέδρου Μακρόν απέναντι στον Ερντογάν».
Πηγή: DW / Ειρήνη Αναστασοπούλου