Κούριο: Αποκαλύφθηκε μαρμάρινο άγαλμα ενός νεαρού αγοριού του 2ου π.Χ. αιώνα.

Κούριο: Αποκαλύφθηκε μαρμάρινο άγαλμα ενός νεαρού αγοριού του 2ου π.Χ. αιώνα.

Η αρχαιολιγική σκαπάνη στο Κούριο αποκάλυψε  μαρμάρινο άγαλμα ενός νεαρού αγοριού, που χρονολογείται στον δεύετρο αιώνα π.Χ. Σύμωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων  το μαρμάρινο άγαλμα ( φώτο πάνω) του  νεαρού αγοριού βέθηκε  ριγμένο μπρούμυτα πάνω στο μωσαϊκό δάπεδο κτηρίου  . Ήταν   κάτω από ογκόλιθους , που είχαν καταρρεύσει από το κτήριο, και από αυτό απουσιάζουν ο καρπός και τα δάκτυλα του δεξιού χεριού, το αριστερό πόδι από το σημείο του γοφού και το δεξί πόδι από το σημείο του γονάτου. Τα μαλλιά του σχηματίζουν κυματιστούς βοστρύχους, ενώ στο πάνω μέρος της κεφαλής συγκρατούνται με λεπτή ταινία. Ο κορμός του ακολουθεί φυσιοκρατική απόδοση με ελαφρά εξόγκωση της κοιλιάς και του ομφαλού. Στο αριστερό του χέρι κρατά ένα πουλί, πιθανότατα πάπια. Το πιο διάσημο του παράλληλο βρίσκεται στο Μουσείο του Βατικανού και ανήκει σε ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αγάλματος του 2ου αι. π.Χ. Η θεματολογία αυτή φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα προσφιλής κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., και έτσι ο εντοπισμός του αγάλματος μαζί με κεραμική του 2ου αιώνα μ.Χ. στο δάπεδο υποδεικνύει ότι το κτήριο 4 ήταν σε χρήση την περίοδο εκείνη.

Η ανακοίνωση του  Τμήματος Αρχαιοτήτων ενημερώνει για την λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2022 του προγράμματος “Kourion Urban Space Project (KUSP)”. Οι έρευνες διεξάγονται στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, Επαρχία Λεμεσού, υπό τη διεύθυνση του Δρος. Thomas W. Davis από το Lanier Center for Archaeology του Πανεπιστημίου Lipscomb και της Δρος. Laura A. Swantek του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Αριζόνα. Οι συνεργάτες του KUSP περιλαμβάνουν το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστραλίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Western Sovereign Base Area Archaeology Society.

Από το 2013, το KUSP εστιάζει τις έρευνές του στα ερείπια ενός μεγάλου κτηρίου (κτήριο 4) αμέσως δυτικά της Οικίας του Σεισμού στην ακρόπολη του Κουρίου, το οποίο πιθανότατα καταστράφηκε σε ένα σεισμικό γεγονός. Η ανασκαφή αποτελεί μέρος των γενικότερων ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν σχεδιασμό του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, συνεχή μελέτη των αντικειμένων από την Οικία του Σεισμού, διερεύνηση της μικρομορφολογίας του εδάφους για καλύτερη κατανόηση της ιστορίας των σεισμικών γεγονότων στην περιοχή, χαρτογράφηση του συστήματος ύδρευσης και του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης, και μελέτη της άνισης κατανομής πλούτου και της κοινωνικής δυναμικής κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου. Στόχος του προγράμματος ήταν, επίσης, να διερευνηθούν τα αποτελέσματα που θα είχαν οι φυσικές καταστροφές στην οικονομία αλλά και στην κοινωνική διαστρωμάτωση των ανθρώπων της περιόδου.

Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο αποκαλύφθηκε ότι το κτήριο 4 χρονολογείται νωρίτερα από ότι είχε προταθεί αρχικά, με πιθανή χρονολογία κατασκευής τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η πρωιμότερη αυτή χρονολόγηση στηρίχθηκε στην προσεκτική ανάλυση της κεραμικής και γλυπτικής από τα δάπεδα των δωματίων. 

Οι φετινές έρευνες αποκάλυψαν ακόμη περισσότερα εισαγόμενα μαρμαροθετήματα και θραύσματα τοιχογραφιών με ζωγραφικό διάκοσμο, που θα κοσμούσαν τους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου. Σε ένα από τα κεντρικά δωμάτια του κτηρίου 4 ο ζωγραφικός διάκοσμος φαίνεται να δημιουργεί μια κεντρική σύνθεση με φύλλα και πιθανότατα σταφύλια σε πράσινο, μπλε και κίτρινο χρώμα, η οποία πλαισιώνεται από πλατιές λωρίδες λευκού, κόκκινου και μαύρου χρώματος. Επίσης, ήρθαν στο φως περισσότερα θραύσματα από το μεγάλο Αιγυπτιακό πινάκιο από μωσαϊκό γυαλί και από το γυάλινο κύπελλο με εξωτερικό «διάτρητο» πλέγμα, τα οποία εντοπίσθηκαν αρχικά κατά τα προηγούμενα έτη. Και τα δύο αυτά αντικείμενα ήταν εισηγμένα, κατασκευάζονταν σε συγκεκριμένες περιοχές, σε περιορισμένες ποσότητες από εξειδικευμένα εργαστήρια και συνεπώς ήταν χωρίς αμφιβολία προϊόντα κύρους που προορίζονταν για άτομα υψηλής κοινωνικής και οικονομικής τάξης.  Η ανακοίνωση αναφέρει ότι “συμπερασματικά, είναι εύλογο να θεωρήσουμε ότι το κτήριο 4 χρησιμοποιείτο από μια εύπορη κοινωνική ομάδα. Η αρχαιολογική αποστολή του KUSP συνεργάζεται με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την ανασκαφή και συντήρηση του κτηρίου 4, με τελικό στόχο να καταστεί επισκέψιμο στο ευρύ κοινό. Η θέση του στην ακρόπολη του Κουρίου, δίπλα από την «Οικία του Σεισμού» και νότια από τα δημόσια κτήρια της πόλης, θα δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα από οικοδομήματα διαφορετικών κοινωνικο-οικονομικών τάξεων”.

Share this post