Κοτζά: ‘‘Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Γίνετε ήρωες, τηρήστε την απομόνωση’’  

Κοτζά: ‘‘Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Γίνετε ήρωες, τηρήστε την απομόνωση’’  

*Άλλα 63 θύματα από τον κορωνοϊό, 15.679 τα συνολικά κρούσματα

 

 *601 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας νοσούν – Για πρώτη φορά δόθηκαν ξεχωριστά στοιχεία για τους νομούς

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΜΗΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Εξήντα τρία επιπλέον θύματα μετρά η Τουρκία λόγω της ασθένειας Covid-19, ενώ  πραγματοποιήθηκαν πάνω από 14 χιλιάδες τεστ σε ανθρώπους για τους οποίους υπήρχε η υποψία ότι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

 

Συγκεκριμένα, από τα 14.396 τεστ που πραγματοποίησαν οι υγειονομικές Αρχές προέκυψε ότι 2.148 άνθρωποι ήταν θετικοί. Χθες 63 νοσηλευόμενοι κατέληξαν. Συνολικά 333 άνθρωποι έχουν ιαθεί, 979 βρίσκονται στην εντατική και 692 είναι διασωληνωμένοι. Τα κρούσματα σε όλη την επικράτεια είναι 15.679. Από τις 11 Μαρτίου έχουν πραγματοποιηθεί 106.799 τεστ.

Ο υπουργός Υγείας, Φαχρεττίν Κοτζά, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι σήμερα «όλα τα έθνη του κόσμου, ενωμένα, μάχονται εναντίον ενός κοινού εχθρού» ο οποίος «κινητοποιείται συνεχώς απειλώντας τα αδύναμά μας σημεία. Για πρώτη φορά», πρόσθεσε, «η Ανθρωπότητα γίνεται μάρτυρας μιας τέτοιας κατάστασης. Η αλληλεγγύη τώρα εκφράζεται μέσω της απομόνωσης».

 

Ο κ. Κοτζά τόνισε ότι, την όποια επιτυχία έχουμε δει μέχρι τώρα, την έχουμε δει χάρις στην τήρηση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης και απηύθυνε νέα έκκληση στους πολίτες να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες κατά της διάδοσης του ιού: Όπως είπε, απόσταση κατά τις καθημερινές εργασίες (εφόσον αυτές είναι απολύτως απαραίτητες) ειδάλλως απομόνωση στο σπίτι.

 

«Επιστήμονες σε όλον τον κόσμο εργάζονται για [να νικήσουν] την ασθένεια. Όμως το θέμα της απομόνωσης», είπε ακόμη, «αποκτά μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερη σημασία. Στόχος μας είναι να βγούμε από αυτόν τον πόλεμο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες ζωών και να θέσουμε υπό έλεγχο τον ιό το συντομότερο δυνατόν».

 

«Η δύναμη αυτού του ιού», συμπλήρωσε, «είναι η ικανότητα διάδοσής του. Σας καλώ να γίνετε οι ήρωες αυτού του πολέμου. Αν δεν το καταφέρουμε οι απώλειές μας θα αυξηθούν. […] Όσο περισσότερο περιοριστούν οι μετακινήσεις στις πόλεις τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε νικητές», υπογράμμισε.

 

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε όλους τους νομούς της χώρας. Μεταξύ άλλων, έδωσε για πρώτη φορά στοιχεία για τα κατά τόπους κρούσματα. Οι νομοί με τα περισσότερα είναι:

-Σταμπούλ, 8.852 κρούσματα, 117 θάνατοι

-Σμύρνης, 853 κρούσματα, 18 θάνατοι

-Αγκύρας, 712 κρούσματα, 7 θάνατοι

-Ικονίου, 584 κρούσματα, 7 θάνατοι

 

Ο κ. Κοτζά διευκρίνισε ότι το 79,5% των θυμάτων ήταν άτομα άνω των 60 ετών και το 69% αυτών ήταν υπερτασικοί. Το 80% των θυμάτων, πρόσθεσε, έπασχε από κάποια χρόνια ασθένεια.

Εκ των νοσηλευομένων στην εντατική, είπε ακόμη, το 74,7% είναι άτομα άνω των 60 ετών και το 63,3% αυτών είναι υπερτασικοί.

 

Εντωμεταξύ, όπως είπε ο Υπουργός, ο ιός έχει μολύνει και 601 εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας. «Κάνουμε κάθε προσπάθεια ώστε να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι τα απαραίτητα ιατρικά υλικά. […] Παρακαλούμε εάν κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε κάτι να απευθυνθεί σε εμάς», είπε ο κ. Κοτζά και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει διακόψει τις εξαγωγές του εν λόγω υλικού ώστε να μπορεί άμεσα να καλύπτει τις ανάγκες στο εσωτερικό.

 

Εντωμεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι εάν τηρηθούν σωστά τα μέτρα της εθελοντικής καραντίνας δεν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

 

 

Share this post