ΚΩΣΤΡΙΚΗΣ: Πολλά τα ενεργά σημεία διασποράς τους ιού

ΚΩΣΤΡΙΚΗΣ: Πολλά τα ενεργά σημεία διασποράς τους ιού

Αν δεν τηρηθούν από όλους τα νέα μέτρα, που εξαγγέλθηκαν σήμερα για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τότε το επόμενο διάστημα οι λοιμώξεις θα γίνουν ανεξέλεγκτες, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος τονίζει πως ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί πλήρως τη φιλοσοφία των νέων μέτρων, να τα εμπεδώσει και να τα εφαρμόσει πλήρως.

Ο Καθηγητής Κωστρίκης, ο οποίος είναι και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, είπε ότι αν και ο σημερινός αριθμός των 25 κρουσμάτων «είναι αναμφίβολα πολύ ψηλός», εντούτοις συστήνει υπομονή τρεις με τέσσερις ημέρες μέχρι να δράσουν τα νέα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ  από τα μεσάνυχτα, ευελπιστώντας πως αυτά θα φρενάρουν την ανεξέλεγκτη κατάσταση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, κυρίως στη Λεμεσό.

«Είναι αναμφίβολα πολύ ψηλός ο αριθμός, αν και 20 από τα 25 κρούσματα, προκύπτουν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και έχει σημασία αυτό. Είναι ιχνηλατήσεις προηγούμενων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κάτι το οποίο αναμενόταν. Επομένως είναι αναμενόμενο ότι οι ιχνηλατήσεις θα είναι πολύ ψηλά. Αλλά το 25 είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ ψηλό νούμερο, επομένως μας προβληματίζει», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σε ερώτηση αν πρέπει να ανησυχούμε για την εξέλιξη, ο κ. Κωστρίκης συνέστησε να αναμένουμε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των νέων μέτρων για το επόμενο διάστημα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτά «θα φρενάρουν την ανεξέλεγκτη κατάσταση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, κυρίως στη Λεμεσό».

Πολλά τα ενεργά σημεία διασποράς τους ιού

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «είναι φανερό πως υπάρχουν πολλά ενεργά σημεία διασποράς τους ιού», για να σημειώσει ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποτελέσματα από τις τυχαίες εργαστηριακές εξετάσεις, που διεξάγονται στη Λεμεσό.

Όπως ανέφερε «αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να αναμένουμε τους αριθμούς, διότι εκεί θα φανερωθεί ακριβώς η έκταση των λοιμώξεων στη συγκεκριμένη περιοχή».

Ερωτηθείς αν βρισκόμαστε ενώπιον ενός 2ου κύματος ή μιας αναζωπύρωσης των λοιμώξεων, ο Λεόντιος Κωστρίκης εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση, κάνοντας λόγο για «αναζωπύρωση λοίμωξης, με επίκεντρο τη Λεμεσό, η οποία δυναμώνει συνεχώς».

«Η αναζωπύρωση γίνεται πολύ πιο δυνατή και φαίνεται να υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή, με τις αλυσίδες να είναι πέραν των έξι», είπε.

Ικανά τα νέα μέτρα να φρενάρουν την αναζωπύρωση

Κληθείς να αναφέρει ποια είναι  η εκτίμησή του σε σχέση με τα νέα μέτρα και αν τελικά με τη σημερινή εξέλιξη θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα, είπε: «Ας περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η ανταπόκριση αυτών των μέτρων. Αν ο κόσμος πραγματικά αντιληφθεί ότι πρέπει να προστατεύεται. Αυτά τα μέτρα είναι ικανά να φρενάρουν αυτή την αναζωπύρωση. Αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας ο κόσμος να το αντιληφθεί αυτό το πράγμα, διότι ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει ανέβει πιο πάνω από το ένα, που σημαίνει ότι κάθε άτομο που είναι μολυσμένο μεταδίδει σε περισσότερο από ένα άτομα. Άρα η επιδημία αυξάνεται».

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αν τις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες συνεχίζουμε να βλέπουμε τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων ή και περισσότερα, τότε πρέπει να συζητηθεί  το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων.

Σε άλλη ερώτηση αν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο της εφαρμογής τοπικού lockdown στην Λεμεσό στην περίπτωση που τα περισσότερα κρούσματα συνεχίσουν να προέρχονται από τη συγκεκριμένη περιοχή, ο Καθηγητής Κωστρίκης είπε πως αυτό δεν έχει συζητηθεί, ωστόσο, έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Είναι μια λύση, αλλά δεν ήταν μέσα στις πιθανές λύσεις, που θα δίναμε σήμερα», είπε.

Τα πράγματα δεν είναι αστεία

Καταληκτικά ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί πλήρως τη φιλοσοφία των νέων μέτρων, να τα εμπεδώσει και να τα εφαρμόσει πλήρως, γιατί σημείωσε «τα πράγματα δεν είναι αστεία».

«Έχουμε ανεξέλεγκτη διασπορά σε πολλές εστίες στη Λεμεσό και όχι μόνο. Επομένως αν εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα της αποστασιοποίησης και την εφαρμογή της μάσκα στους χώρους που ανακοινώθηκαν  τότε θα σταματήσουν οι αλυσίδες λοίμωξης και θα επαναφέρουμε την κατάσταση. Αν δεν γίνει αυτό,  τότε το επόμενο διαστήματα οι λοιμώξεις θα είναι ανεξέλεγκτες», τόνισε.

Share this post