Κόντρα στο πείσμα, η «μπάλα» στη Βάση

Κόντρα στο πείσμα, η «μπάλα» στη Βάση

ΔΗΣΥ και προεδρικές 2023:  Ήξερε για την πρόταση Αβέρωφ ο Χριστοδουλίδης. Ανάλυση από την ιστοσελίδα Cyprus Times*

Προσπέρασε από αριστερά και δίνει τη δυνατότητα της απόφασης στη Βάση ο Αβέρωφ Νεοφύτου – Προτείνει λύση μέσα από δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες – Γνώριζε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά δεν επέμεινε

«Σε έναν ωκεανό γεμάτο καρχαρίες, δεν μπορεί να είσαι χρυσόψαρο», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου λίγο πριν αποκαλύψει την πρόθεση του να αναμετρηθεί σε ψηφοφορία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες η Βάση του κόμματος να αποφασίσει ποιος μπορεί να είναι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο υποψήφιος του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Κι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για ενότητα στον ΔΗΣΥ. Είναι όμως ίσως και η τελευταία ευκαιρία για τον Νίκο Χριστοδουλίδη να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο με τις ψήφους της παράταξης στην οποία ανήκει μια ζώη. Άραγε θα τον δούμε την Δευτέρα να σηκώνει αυτό το γάντι;

Πριν βιαστείτε να δώσετε απάντηση στην ερώτηση, ας εξετάσουμε τι ακριβώς προτείνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Υπάρχει μια λαϊκή παροιμία που λέει πως τα μεγάλα ψάρια, πιάνονται με μικρό δόλωμα. Ρισκάρωντας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξε να δώσει μια πολύ απλή λύση στο υποβόσκον πρόβλημα που ταλανίζει τον ΔΗΣΥ. Να αποφασίσουν τα 51.000 μέλη του κόμματος. Ο κερδισμένος τα παίρνει όλα, ο χαμένος χάνει το 2023 και -εάν έχει διάθεση για πολιτικό πολιτισμό- χειροκροτεί από την εξέδρα.

Για να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά για τη στάση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Κοντολογίς αναφέρθηκε σε μια σκοτεινή μάχη, σε υπονόμευση και εκβιασμό. Είπε πως ο Υπουργός Εξωτερικών αποφεύγει να αποκαλυφθεί επισήμως για να μπορεί να πατάει ταυτόχρονα και στις δύο βάρκες: «της κομματικής νομιμοφροσύνης, όσο και της ανεξάρτητης αντισυστημικής πορείας».

Κι όμως… ήξερε

Η πρόταση αιφνιδίασε πολλούς, όχι όμως τον Υπουργό Εξωτερικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε αναφερθεί στην εν λόγω εισήγηση σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε στο παρασκήνιο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τότε η συζήτηση έληξε χωρίς αποτέλεσμα και η πρόταση έπεσε στο κενό. Ο Υπουργός επέμεινε στην πρόθεση του να είναι σε κάθε περίπτωση υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επικαλούμενος μετρήσεις που αποτυπώνουν το έρεισμα του στην κοινωνία.

Για την πρόταση γνώριζε βεβαίως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παρακολουθεί με δυσφορία την εσωκομματική διαμάχη να κορυφώνεται. Σε επίπεδο δημόσιου λόγου επιχείρησε τα Φώτα να κρατήσει ίσες αποστάσεις, μόνο που όσοι είναι κοντά του γνωρίζουν πολύ καλά πως η ζυγαριά γέρνει ξεκάθαρα προς τον Αβέρωφ.

Και τώρα; 

Επιστρέφοντας στο ερώτημα της πρώτης παραγράφου, θα δούμε πως ούτε ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών ξέρει τι ακριβώς θα πράξει την Δευτέρα. Η πρόταση Αβέρωφ του έβαλε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, καθώς γνωρίζει πως εάν δεν την αποδεχθεί θα εκτεθεί στα μάτια των συναγερμικών και η δημοφιλία του θα χάσει πόντους. Και δεν θέλει πολύ ανάλυση για να κατανοήσει κανείς πού θα καταλήξουν αυτοί οι πόντοι.

Από την άλλη, η μη ανταπόκριση του θα του έδινε μονάδες προερχόμενες από το λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο. Μόνο που από μόνες τους, αυτές οι μονάδες δεν είναι αρκετές για να πετύχει το στόχο του και να μετακομίσει στο λόφο. Μ’ αυτούς τους προβληματισμούς περνάει το Σαββατοκύριακο, μελετώντας με στενούς συνεργάτες του τις επιλογές που είναι μπροστά τους. Επί τους ουσίας δεν σκοπεύει να τοποθετηθεί πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας, με την παρουσία του ή την απουσία του από τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων στον τρίτο όροφο της Πινδάρου.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, άγνωστο παραμένει το εάν το στρατόπεδο Χριστοδουλίδη έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα έντυπα υποβολής υποψηφιότητας από το γραφείο του Διευθυντή Διοίκησης και Οργανωτικού του κόμματος.

Πάντως οποία και να είναι απόφαση του, γνωρίζει καλά πως διανύει τις τελευταίες του μέρες ως Υπουργός Εξωτερικών. Και σ’ αυτό το πεδίο εξελίξεις αναμένονται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, με το Προεδρικό να προετοιμάζει το έδαφος για τον αντικαταστάτη.

*Το κείμενο απηχεί τις απόψεις της ιστοσελίδας Cyprus Times

Share this post