Κοντά σε συμφωνία με την Γαλλία η Ελλάδα για αγορά Raffle

Κοντά σε συμφωνία με την Γαλλία η Ελλάδα για αγορά Raffle

Σημαντικές  εξελίξεις αναφορικά με την ενίσχυση της Ελλάδος με γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Raffle φαίνεται να δρομολογεί η συνάντηση  Μητσοτάκη-Μακρόν στην Κορσική δρομολογεί εξελίξεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην  Αθήνα,  Στέλιος Πέτσας , δήλωσε : «Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7, που θα διεξαχθεί στην Κορσική, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμμανουέλ Μακρόν».  Σύμφωνα με πληροφορίες στη  συνάντηση  αναμένεται να επισημοποιηθεί η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας με την αγορά από ελληνικής πλευράς των 18 αεροσκαφών Raffle και άλλων εξοπλιστικών συστημάτων.

Η χρονική στιγμή  για την Ελλάδα είναι θετική. Όσο κι αν οι σύμμαχοι προσπαθούν να τηρήσουν ίσες αποστάσεις, είναι ολοφάνερο πλέον πως η πολεμική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει τριγμούς στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι την παρασμένη Παρασκευή δημοσιεύσαμε σχετική ανάλυση  από το περιοδικό Forbes,  η οποία σημείωνε: με δεδομένο πως και η Τουρκία δεν θα εντάξει στον στόλο της τα F-35, η προσθήκη των Rafale στο ελληνικό δυναμικό, δίνει πλεονέκτημα στην Ελλάδα όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο”.

«H απόκτηση των Rafale, θα προσδώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που ήδη χρησιμοποιεί και τα γαλλικά Mirage 2000-5. Σύμφωνα με αναφορές ελληνικών ΜΜΕ, Ελλάδα και Γαλλία συμφώνησαν ήδη για την προμήθεια 18 Rafale κάτι που μένει ωστόσο να οριστικοποιηθεί.

«Έπειτα από την ολοκλήρωση και του εκσυγχρονισμού αυτού, η Ελλάδα θα διαθέτει αναμφισβήτητα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του ποσοτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας που χρησιμοποιεί τις εκδόσεις F-16, Block 30, 40, και 50», αναφέρει το περιοδικό.

 

Share this post