Κωνσταντίας&Αμμοχώστου Βασίλειος: “Η ενότητα μας κάνει πιο δυνατούς”

Κωνσταντίας&Αμμοχώστου Βασίλειος: “Η ενότητα μας κάνει πιο δυνατούς”

Ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης Κωνσταντίας & Αμμοχώστου Βασίλειος ήταν  ένας από τους Κύπριους Ιεράρχες , ηγέτες που υποδέχτηκαν  τον Πάπα Φραγκίσκο στην Κύπρο.

Ένα σημαντικό σημείο της δεύτερης ημέρας του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο ήταν η συνάντησή του με την Ιερά Σύνοδο της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βαρνάβα στη Λευκωσία.

Μιλώντας στην Christine Seuss του Ραδιοφώνου του Βατικανό,  καθώς η κοινότητα ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο , ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος είπε ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κύπρο ο διάλογος με την Καθολική Εκκλησία είναι υψίστης σημασίας.

Προσθέτοντας ότι η παρουσία του Πάπα και τα λόγια του σε αυτή την περίσταση αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προόδου στο ταξίδι προς την πλήρη ενότητα, ο Μητροπολίτης τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της χριστιανικής ενότητας σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις.

«Δεν πρέπει να απομονωνόμαστε ο ένας από τον άλλον. Είναι επίσης πολύ σημαντική πράξη να μην είμαστε απομονωμένοι, αλλά να ζούμε αδελφικά ως χριστιανοί. ”

Σημειώνει ότι, εάν ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας επισκεφθεί μια Ορθόδοξη Εκκλησία η κύρια πράξη είναι η συμμετοχή στην ευχαριστιακή λειτουργία. Και αυτό είναι που λείπει τώρα, καθώς ο Πάπας έρχεται στην Κύπρο: «δεν μπορούμε να μοιραστούμε τη Θεία Ευχαριστία. Αλλά αυτό ελπίζουμε ότι θα είναι ένα βήμα προς το οποίο αναζητούμε. ”

Διαφορετικά, πρόσθεσε, μια ενότητα που γίνεται μόνο από κοινωνικές συναντήσεις και ανταλλαγή επισκέψεων δεν είναι πλήρης.

«Αυτή είναι η ελπίδα μας και πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο γιατί η ενότητα των Χριστιανών στον κόσμο σήμερα είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για να δώσουμε το μήνυμα της πίστης αλλά και για να αντιμετωπίσουμε πολλά, πολλά κοινωνικά ζητήματα, ( ..) για παράδειγμα η πανδημία, το πρόβλημα των προσφύγων, η εκκοσμίκευση της κοινωνίας», είπε.

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι είναι σημαντικό να μην είμαστε ενδοσκοπικοί, αλλά να δείξουμε στον κόσμο ότι «αυτό είναι το μήνυμα του Ευαγγελίου, οπότε ελπίζουμε και είμαστε πολύ σίγουροι ότι αυτό το μήνυμα θα δοθεί από τον Πάπα καθώς επισκέπτεται την Κύπρο.

Στη συνέντευξη, ο Μητροπολίτης Βασίλειος μιλά επίσης για την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και για το πώς οι δύο πλευρές συνεχίζουν τον διάλογο, καθώς και για τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός της Κύπρου και για τον τρόπο χριστιανικής η αλληλεγγύη κάνει τη διαφορά.

Είναι βέβαιος, καταλήγει, ότι το Άγιο Πνεύμα εμπνέει όσους συμμετέχουν σε διάλογο και τους βοηθά να ανοίξουν τις καρδιές τους: «επειδή το Άγιο Πνεύμα πηγαίνει όπου θέλει, επειδή δεν καθοδηγούμε το Άγιο Πνεύμα, μας καθοδηγεί!»

«Αν είμαστε διχασμένοι, το μήνυμά μας για τον κόσμο αποδυναμώνεται».

 

ΦΩΤΟ ΠΑΝΩ : Νίκος Παπαχρήστου ( Στιγμιότυπο από την ομιλία του  Μητροπολίτη Κωνσταντίας & Αμμοχώστου Βασιλείου  σε συνέδριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου)_

Share this post