Κόμπος : Απαράδεκτο, θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως το χτύπημα κατά μελών WCK στη Γάζα

Κόμπος : Απαράδεκτο, θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως το χτύπημα κατά μελών WCK στη Γάζα

Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης: Η εν ψυχρώ δολοφονία επτά ανθρώπων – μελών της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι η πιο πρόσφατη και τρανή απόδειξη οτι το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ είναι βαθιά δολοφονικό

Η απώλεια ζωών, ειδικά όσων προσπαθούν να βοηθήσουν στο ανθρωπιστικό μέτωπο, είναι εντελώς απαράδεκτη, και θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως, δήλωσε , ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του, για τον θάνατο των μελών της οργάνωσης World Central Kitchen.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του, με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πίτερ Σίγιαρτο, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κόμπος (ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης) εξέφρασε τα «ειλικρινή και βαθιά» συλλυπητήριά του για τον θάνατο των μελών του World Central Kitchen, ενώ προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους στο έδαφος «και πλήρωσαν βαρύ τίμημα για αυτό».

«Αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό για την Κύπρο που συνεργάζεται με το WCK, και γνωρίζουμε πολύ καλά τον πόνο που προκαλεί αυτό σε αυτούς και τις οικογένειές τους», ανέφερε.

Ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι, όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις περιστάσεις θα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως, σημειώνοντας ότι, «πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς, ότι η απώλεια ζωών, ειδικά όσων προσπαθούν να βοηθήσουν, στο ανθρωπιστικό μέτωπο, είναι εντελώς απαράδεκτη και θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως». Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να αποδοθούν και ευθύνες.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το πως αυτό επηρεάζει το Σχέδιο Αμάλθεια, και ποια είναι τα επόμενα βήματα, ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι, λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό, όλοι εξετάζουν τις λεπτομέρειες του τι συνέβη. Είπε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ήρθαν σε επαφή τόσο με την World Central Kitchen σε όλα τα επίπεδα, αλλά και με την ισραηλινή πλευρά, τα Εμιράτα και τους Αμερικανούς.

Φαίνεται ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το σημείο εκφόρτωσης της βοήθειας, την ώρα που τα θύματα ολοκλήρωναν τη βάρδια τους στην αποθήκη και πήγαιναν στα σπίτια τους.

«Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί συνέβη αυτό, πως συνέβη, ποιο ήταν το σκεπτικό, αν είναι λάθος ή όχι, αυτά προσπαθούμε να εντοπίσουμε, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε τα θύματα, σκεφτόμαστε για το WCK που θα παγώσουν τις δραστηριότητές τους από σεβασμό στα θύματα και φυσικά για να αναθεωρήσουν το πρωτόκολλο ασφαλείας και το τι όντως συνέβη», πρόσθεσε ο κ. Κόμπος.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτού, δεν είμαστε ακόμη σε θέση να έχουμε μια σίγουρη απάντηση, είπε ακόμη ο Υπουργός, «γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αυτή ήταν μια κατάσταση που οδήγησε στην κατασκευή της πλωτής υποδομής από τους Αμερικανούς», και αυτό το έργο συνεχίζεται, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την Κύπρο, ο Υπουργός είπε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος δημιουργήθηκε, «για να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους ανθρώπους που υποφέρουν μια επιλογή». «Το σύστημά μας εδώ δούλεψε σύμφωνα με το σχέδιο, η μεταφορά λειτούργησε σύμφωνα με το σχέδιο, η εκφόρτωση επίσης», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι, πρόκειται για ένα συμβάν που έλαβε χώρα σε μια ασφαλή περιοχή, «και υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και από την ισραηλινή πλευρά».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι τα πλοία ήταν στα μισά της εκφόρτωσης και είχαν κάνει ένα διάλειμμα για να συνεχίσουν την επόμενη μέρα. Ανέφερε ότι οι εργασίες έχουν τώρα παγώσει και ότι η WCK ανακοίνωσε ότι θα έφευγαν από την περιοχή για να επιστρέψουν στην Κύπρο για να αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα.

(ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης)

Ο κ. Σίγιαρτο, είπε σε δικές του δηλώσεις για το ίδιο θέμα, ότι, η Ουγγαρία έχει μια πολύ σαφή θέση ως προς αυτό, «ότι η επιτυχία της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης δεν πρέπει να είναι μόνο συμφέρον του Ισραήλ, αλλά το συμφέρον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε μια τρομοκρατική οργάνωση να κερδίσει». Οι επιχειρήσεις όμως, συνέχισε, πρέπει να διεξάγονται με τρόπο που να προστατεύεται ο άμαχος πληθυσμός σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει εκεί που χρειάζεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

*********************************

Το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ είναι βαθιά δολοφονικό

ΦΩΤΟ: EPA/MOHAMMED SABER

Η εν ψυχρώ δολοφονία επτά ανθρώπων – μελών της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι η πιο πρόσφατη και τρανή απόδειξη οτι το κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ είναι βαθιά δολοφονικό, χωρίς φραγμούς και προϋποθέσεις στα θύματά του, υποστηρίζει ανακοίνωση της Πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση αναφέρει:”Σήμερα δεν θρηνεί για τους νεκρούς της μόνο η ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen, αλλά μαζί θρηνούν η Αυστραλία, η Πολωνία, η Μ.Βρετανία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και φυσικά η Παλαιστίνη, αφού τα θύματα της πολύνεκρης ισραηλινής επίθεσης προέρχονταν από τις προαναφερόμενες δυτικές χώρες.

Ο μαζικός θάνατός τους δεν σπέρνει μόνο το πένθος αλλά και τον βαθύτατο φόβο στη Διεθνή Κοινότητα. Ποιοι είναι τελικά οι Ισραηλινοί και τι μέλλει γενέσθαι; Όταν ο αμερικανόφιλος και δυτικόφιλος Ισραηλινός πετάει την μάσκα και στρέφει το μαχαίρι και στους δυτικούς, τότε αποκαλύπτεται επιτέλους το πραγματικό του πρόσωπο. Όταν το Ισραήλ σφαγιάζει αμάχους εθελοντές επισιτιστικής ομάδας που είχε μεταφέρει πάνω απο 100 τόνους τροφίμων, το συναίσθημα είναι ενιαίο για όλη την ανθρωπότητα: ΦΡΙΚΗ.

Η Παλαιστίνη απο το 1948 εκβιάζεται, βιάζεται και δολοφονείται από τους κατακτητές Ισραηλινούς. Τώρα όμως η δολοφονία παίρνει διεθνή διάσταση. Τώρα η Ευρώπη, η Αυστραλία, η Αμερική και ο Καναδάς θάβουν τους δικούς τους νεκρούς απο τους εκτελεστές του Ισραήλ. Πόσος ακόμα χρόνος θα χρειαστεί για να σταματήσουμε αυτή τη γενοκτονία; Πόσο καιρό ακόμα θα χρειαστεί η Διεθνής Κοινότητα για να καταλάβει πως στην Παλαιστίνη κυλά αίμα αθώων αμάχων και ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην κατοχή;

Η αλαζονεία του κατοχικού κράτους του Ισραήλ δεν έχει όρια, όπως επίσης και η επεκτατική του πολιτική. Η αδράνεια πρέπει επιτέλους να σταματήσει βάζοντας ένα τέλος στην γενοκτονία που διαπράττει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ.

 Η Διεθνής Κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αμερική και η Κύπρος, οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την σφαγή των αμάχων, καθώς μόνο έτσι θα συντελέσουν ουσιαστικά στον τερματισμό της γενοκτονίας.

Τα θύματα της πρόσφατης επίθεσης των κατοχικών ισραηλινών δυνάμεων, είχαν αποπλεύσει με ελπίδα και ανθρωπιστικό όραμα από το νησί της Κύπρου, ώστε να αντιμετωπίσουν τον λιμό των Παλαιστινίων. Δυστυχώς για αυτούς, έλαβαν ως βραβείο τον θάνατο από τις κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ. Αυτός ο θάνατος σφραγίζει την παγκόσμια απειλή από τους δυνάστες Ισραηλινούς”.

 

 

Share this post