Κομισιόν: Κύπρος €1,433 δισ. σε επιχορηγήσεις

Κομισιόν: Κύπρος €1,433 δισ. σε επιχορηγήσεις

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζει την επιχορήγηση από την Κομισιόν

Ποσό €1,433 δισ. σε επιχορηγήσεις δικαιούται η Κύπρος από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν  (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου €750 δισ. που θα συνδεθεί στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021 – 2027(€1,1 τρισ.) και θα χρηματοδοτηθεί με ποσά που θα αντλήσει η Κομισιόν εκδίδοντας ομόλογα, ωρίμανσης μέχρι 30 ετών, στις αγορές με εγγύηση την αύξηση των ιδίων πόρων του επταετούς κοινοτικού προϋπολογισμού στο 2.00% του ΑΕΠ.
H επίσημη ονομασία του ταμείου θα είναι “Next Generation EU”.
Ολόκληρη η απάντηση της ΕΕ έχει ύψος €2,4 τρισ.
Το Ταμείο των €750 δισ. θα χρηματοδοτεί κράτη, στρατηγικές επενδύσεις και επιχειρήσεις. Τα ποσά προς τα Κράτη Μέλη θα είναι δάνεια κατά €250 δισ. και κονδύλια κατά €500 δισ. και θα κατανέμονται με βάση quota.
Από αυτά €1,433 δισ. σε επιχορηγήσεις δικαιούται η Κύπρος και η Ελλάδα δικαιούται €22,562 δισ. σε επιχορηγήσεις και €31,997 δισ. στο σύνολο.
Η Ιταλία λαμβάνει €81δισ. σε επιχορηγήσεις και €172,745 στο σύνολο. Η Ισπανία €77,324 δισ. και €140,446 δισ. στο σύνολο. Η Γαλλία δικαιούται €38,772 δισ. σε επιχορηγήσεις, η Ολλανδία, €6,751 δισ., η Αυστρία €4,043 δισ., η Σουηδία €4,691 δισ., η Δανία €2,156 δισ. και τέλος η Γερμανία €28,805 δισ.
Tα ποσά αυτά στην πράξη είναι συνδεδεμένα με την αναλογία κονδυλίων που έχουν θα υπάρχουν στο ΠΔΠ για τους διάφορους φακέλους και για να τα αντλήσουν τα Κ-Μ θα πρέπει να υποβάλουν πρόγραμμα, το οποίο θα εγκρίνεται με τη μέθοδο της επιτροπολογίας και θα ελέγχεται μέσα στο ευρωπαϊκό εξάμηνο. Το κομμάτι που αφορά τη διάσωση – χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις και εταιρείες δεν έχει κλειστή γεωγραφική κατανομή, αλλά οδηγίες κατανομής.
Η Κροατική Προεδρία θέτει την πρόταση ήδη προς συζήτηση απόψε στο Coreper.
Το συνολικό πακέτο ανάκαμψης υιοθετήθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσιάζεται από την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που θα συνέρχεται με ψηφιακά μέσα).

Η ΕΔΕΚ για συνεδρίαση PES 

Η αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου δήλωσε ότι στην έκτακτη συνεδρίαση, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES),  οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων συμφωνήσαμε σε μία κοινή διακήρυξη , που αφορά στην ανακοίνωση για το νέο Ταμείο Ανάκαμψης που εξήγγειλε η Κομισιόν το απόγευμα.
“Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές χαιρετίζουμε το σχέδιο ανάκαμψης. Το σημερινό Σχέδιο είναι απότοκο των πολλών παρεμβάσεων των Σοσιαλιστών για να αυξηθεί η απευθείας επιχορήγηση στα κράτη μέλη και να μειωθεί η ¨στήριξη¨ μέσω δανειοδότησης”, επεσήμανε η κ. Βασιλειάδου.

Share this post