Κομισιόν: Η όποια απειλή κατά της Κύπρου είναι απειλή κατά της Ε.Ε.

Κομισιόν: Η όποια απειλή κατά της Κύπρου είναι απειλή κατά της Ε.Ε.

“Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου η όποια απειλή κατά της χώρας αποτελεί απειλή κατά της ΕΕ”, σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, κληθείς από το ΚΥΠΕ, να σχολιάσει τις δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε σχέση με την Κύπρο, ενώ εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στη σχετική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.  Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες οΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος  Κόμπος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία  με ΥΠΕΞ Λιβάνου και επαναβεβαιώσαν εξαιρετικές και στενές σχέσεις Κύπρου – Λιβάνου. 

Ο κ. Στάνο είπε στο ΚΥΠΕ πως η επικοινωνία είναι συνεχής, και πως «ερχόμαστε σε επαφή επίσης με άλλα μέρη, μαζί με τους εταίρους μας από την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα» με στόχο την αποτροπή της κλιμάκωσης. Σημείωσε ακόμα πως το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στην τακτική συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την προσεχή Δευτέρα.

Απαντώντας αρχικά σε ερώτηση αναφορικά με τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου σε περίπτωση παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων στο Ισραήλ, ο κ. Στάνο επεσήμανε πως «η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κύπρος και η Κύπρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον ενός από τα κράτη μέλη μας είναι απειλή εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, η ΕΕ «υποστηρίζει πλήρως την ίδια την Κύπρο, καθώς και τη δήλωση που έγινε σε σχέση με τις απειλές από τη Χεζμπολάχ από τον Πρόεδρο της Κύπρου».

Ερωτηθείς από κατά πόσον οι απειλές αυτές επηρεάζουν και τις σχέσεις με τον Λίβανο, στη διακυβέρνηση του οποίου η Χεζμπολάχ έχει ρόλο, ο κ. Στάνο επανέλαβε πως η Κύπρος είναι μέρος της ΕΕ και πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει και να δείχνει αλληλεγγύη στην Κύπρο.

«Η κατάσταση, βέβαια, πρέπει να ιδωθεί και στο ευρύτερο πλαίσιο των περιφερειακών εντάσεων», πρόσθεσε ο κ. Στάνο, επισημαίνοντας πως για αυτόν τον λόγο η ΕΕ «συμμετέχει σε επαφές και δραστηριότητες με διάφορους εταίρους στην περιοχή διεθνώς, για να συμβάλει στην αναγκαία και αναγκαία αποκλιμάκωση».

Απαντώντας σε ερώτηση , αν οι επαφές αυτές γίνονται και με τη Χεζμπολάχ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επεσήμανε πως η Χεζμπολάχ «έχει πολιτική πτέρυγα που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο και στην Κυβέρνηση του Λιβάνου» και σημείωσε πως έχουν γίνει επαφές που έχουν δημοσιοποιηθεί.

«Έχουμε πολλούς τρόπους για να είμαστε σε επαφή με όλους τους απαραίτητους, όλους τους σημαντικούς και σχετικούς παράγοντες» είπε. «Δυστυχώς, στον Λίβανο, η Χεζμπολάχ είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Είναι μέρος της κοινωνίας, είναι μέρος του πολιτικού φάσματος», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως κατά την πρόσφατή του επίσκεψή του στον Λίβανο, ο κ. Μπορέλ είχε συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, όπου μετέφερε «με μεγάλη σαφήνεια» τις θέσεις και τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά, ο Νασράλα εκτόξευσε απειλές και εναντίον της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς.

Κατάσταση στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ

Ο κ. Στάνο είπε πως η ΕΕ παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση καθώς «αποτελεί πηγή συνεχούς ανησυχίας», όπως έχει τονιστεί από πλευράς Βρυξελλών στο παρελθόν.

«Έχουμε ήδη πει κατ’ επανάληψη ότι, σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει όλα τα μέρη να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκλιμακώσουν ή να σταματήσουν τα βήματα που οδηγούν σε κλιμάκωση» τόνισε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η αποκλιμάκωση είναι σημαντική ώστε να καταστεί δυνατή η εμπλοκή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η ΕΕ χαιρετίζει τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες από τους διεθνείς εταίρους, και ιδιαίτερα τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Κομισιόν και του Λιβάνου, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη στήριξη στον λιβανικό στρατό, και απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται αυτή η διαδικασία, ο κ. Στάνο υπογράμμισε πως «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στον Λίβανο και στον λιβανέζικο λαό», κάτι που έχει επαναληφθεί σε πολλές περιπτώσεις όπως κατά την επίσκεψη της Προέδρου Φον ντερ Λάιεν στη Βηρυτό, καθώς και σε συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω των οποίων και τα κράτη μέλη εξέφρασαν αυτή τη δέσμευση.

«Ναι», συνέχισε, «μέρος της υποστήριξής μας είναι η υποστήριξη των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων», καθώς «διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο μαζί με την UNIFIL, την αποστολή του ΟΗΕ, στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο νότιο Λίβανο».

«Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτής της υποστήριξης εξακολουθούν να συζητούνται μεταξύ των κρατών μελών» πρόσθεσε.

Εξάλλου, με ανάρτηση του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς απαντά στις απειλές, αναφέροντας, «ο Νασράλα απειλεί με επίθεση στην Κύπρο. Οι ιρανικοί πύραυλοι και η εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία απειλούν τις ευρωπαϊκές χώρες και ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Προσθέτοντας ότι πρέπει να σταματήσουμε το Ιράν τώρα πριν να είναι πολύ αργά.»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Share this post