Κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο Ερντογάν

“Το μεγαλύτερο στην ιστορία της Τουρκίας”, δήλωσε.Παραμένει σε πτωτική τάση η λίρα, επιφυλακτικοί οι αναλυτές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης

Κοίτασμα που «θα εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία» της Τουρκίας ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα το ερευνητικό πλοίο ‘Fatih’, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, το κοίτασμα εκτιμάται ότι διαθέτει 320 δις κυβικά μέτρα φ.α. και φέρεται να αποτελεί μέρος ακόμη μεγαλύτερου κοιτάσματος που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, δηλαδή το οικόπεδο ‘Tuna-1’, περίπου 150 χλμ βορείως του Ζόγκουλντακ και κοντά στα σύνορα με την βουλγαρική ΑΟΖ.

«Η Τουρκία ανακάλυψε το μεγαλύτερο [απόθεμα] φυσικού αερίου στην ιστορία της στη Μαύρη Θάλασσα. Το γεωτρητικό πλοίο μας, το ‘Fatih’, βρήκε 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην περιοχή Tuna-1 », δήλωσε ο Ερντογάν σε έκτακτη ομιλία του από την Πόλη. «Πραγματοποιήσαμε εννέα γεωτρήσεις βαθέων υδάτων και θα μπορούσαμε να σημειώσουμε επιτυχία στην τελευταία, χάρη στο γεωτρητικό μας πλοίο ‘Fatih’», πρόσθεσε.

 

Η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για λιγότερο από 10 χρόνια, ωστόσο ο Ερντογάν είπε ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις μελέτες και τις δοκιμές δείχνουν ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» μεγαλύτερου κοιτάσματος.

Ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είπε ότι τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν δύο ακόμη στρώματα παρόμοιας δομής παρακάτω και, όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, «θα ανακαλυφθεί περισσότερο αέριο στην περιοχή». Όσο για το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε, ο Υπουργός υπολόγισε την αξία του στα $65 δις.

Το επόμενο βήμα της Κυβέρνησης είναι να προετοιμάσει έναν οδικό χάρτη για να καθορίσει το μοντέλο παραγωγής και να ξεκινήσει την κατασκευή, είπε ακόμη ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θέλει το κοίτασμα να είναι έτοιμο προς αξιοποίηση «για δημόσια χρήση» το 2023, χρονιά που σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, η ανακάλυψη αυτή ωθεί την Τουρκία «να παίζει στο υψηλό πρωτάθλημα» των ενεργειακών χωρών.

Επόμενος στόχος είναι να βρεθούν τα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, είπε στη συνέχεια ο Ερντογάν, ανακοινώνοντας ότι το γεωτρητικό πλοίο ‘Kanuni’ θα ξεκινήσει τις εργασίες του στην περιοχή στο τέλος του 2020, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η συντήρησή του. Μάλιστα, διαμήνυσε ότι «θα επιταχύνουμε τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο» και πως «η Τουρκία δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές της έως ότου γίνει εξαγωγέας ενέργειας. Είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε πλήρως το ενεργειακό μας ζήτημα», πρόσθεσε. 

«Όλοι όσοι αντιτίθενται, με πρώτη την Ελλάδα, γνωρίζουν ότι έχουμε δίκιο», υποστήριξε και υπέδειξε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην «μπερδεύει τα μυαλά» εκδίδοντας «ανούσιους χάρτες». Σύμφωνα με τον ίδιο, με την υποστήριξη την οποία παρέχει στο κράτος-μέλος Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση την «κακομαθαίνει».

Ο Ερντογάν και οι υπουργοί Οικονομικών και ενέργειας

Εξάλλου,  ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Άλμπαϊρακ, εκτίμησε ότι η ανακάλυψη του φυσικού αερίου θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία. Μάλιστα υποστήριξε ότι «το ζήτημα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών θα είναι εκτός της ημερήσιας διάταξης».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έγραψε στο Twitter ότι η Τουρκία έχει πλέον γίνει «παίκτης» στον τομέα της ενέργειας. Η ανάρτητη του τούρκου ΥΠΕΞ έχει ως εξής: «Χάρη στα καλά νέα που έδωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν σήμερα, γίνεται ένα τεράστιο βήμα προς την πλήρη ανεξαρτησία. Η Τουρκία γίνεται παίκτης και στον ενεργειακό τομέα επίσης! Στόχος το 2023!».

Ισορροπημένη ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Σταμπούλ, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος ευχήθηκε η ανακάλυψη «να αυξήσει την ευημερία του έθνους μας και την ισχύ της χώρας μας».

Στο μεταξύ, στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ο χρόνος μονοπωλήθηκε από την είδηση, με τους αρθρογράφους και τους σχολιαστές να απηχούν τις απόψεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ενώ από αντιπολιτευόμενα και εναλλακτικά ΜΜΕ εκφράζεται επιφυλακτικότητα ως προς το μέγεθος και την εκμεταλλευσιμότητα του κοιτάσματος, ενώ οι σχολιαστές καυτηριάζουν και το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, «την ώρα που η Ρουμανία παιδεύεται δέκα χρόνια ώστε να καταστήσει εκμεταλλεύσιμο το κοίτασμά της σχεδόν στην ίδια περιοχή», όπως σημείωσε ο Διευθυντής Ειδήσεων του ‘Ahval’, Γιαβούζ Μπαϊντάρ. Αντίθετα ο δημοσιογράφος του Artı Gerçek, Τζελάλ Μπασλαγκίτς, σχολίασε ότι η Κυβέρνηση χρειάζεται ένα «αφήγημα» που θα δώσει ελπίδα στον λαό και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι πρόκειται για ‘προεκλογικό αέριο’ ώστε να δώσει ελπίδα στον λαό. Υπενθυμίζω: Πριν από τις τοπικές εκλογές του 2007: ‘‘Ανακαλύφθηκε φ.α. στη Θράκη και στη λίμνη Tuz και πετρέλαιο στη Μάνισα’’. Πριν από τις τοπικές εκλογές του 2009: ‘‘Ανακαλύφθηκε πετρέλαιο σε Μάνισα, Νίγντε, Ισπάρτα και Αττάλεια’’. Πριν από το δημοψήφισμα του 2010: ‘‘Ανακαλύφθηκε πετρέλαιο σε Μάνισα και Εργάνη’’. Πριν από τις τοπικές εκλογές του 2014: ‘‘Ανακαλύφθηκε σχιστολιθικό αέριο στο Ντιάρμπακιρ το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για 40 χρόνια’’. Πριν από τις τοπικές εκλογές του 2015: ‘‘Ανακαλύφθηκε 600 εκ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο στη Θράκη’’. Πριν από τις τοπικές εκλογές του 2015: ‘‘Ανακαλύφθηκε κοίτασμα 30 δις κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα’’. Πριν από τις γενικές και προεδρικές εκλογές του 2018: ‘‘Ανακαλύφθηκε πετρέλαιο σε Μάρντιν, Σίρνακ, Μπατμάν, Χακκιάρι και Σίιρτ και φυσικό αέριο στη Θράκη’’. Πριν από τις τοπικές εκλογές του 2019: ‘‘Ανακαλύφθηκε πετρέλαιο στη Σίιρτ και φυσικό αέριο στη Θράκη’’».

Τέλος, η ανακοίνωση του κοιτάσματος δεν ήταν αρκετή ώστε να αντιστρέψει την αρνητική τάση της αξίας της λίρας, με την ισοτιμία τελικά να χάνει το 0,6% της αξίας της έναντι του δολαρίου στις 17:37 (7,34ΛΤ/$1), από 7,22ΛΤ/$1.

 

 

 

Share this post