«Κοινωνικό αίτημα η καλύτερη δημοσιογραφία»

«Κοινωνικό αίτημα η καλύτερη δημοσιογραφία»

Του Γιώργου Φράγκου*

Προέδρου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου
Η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), από την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, άρχισε παγκύπρια διαφωτιστική εκστρατεία για τα συνδικαλιστικά και επαγγελματικά αιτήματα και διεκδικήσεις του συνόλου των δημοσιογράφων του τόπου μας. Αποδέκτες της εκστρατείας αυτής είναι πρώτα και κύρια η κοινωνία των πολιτών, η κοινή γνώμη του τόπου, αλλά και όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, όλες οι μορφές εξουσίας. Οι δημοσιογράφοι μιλούν, γράφουν και μεταδίδουν για τα εργασιακά δικαιώματα, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις όλων των άλλων επαγγελματικών κλάδων και τάξεων. Ήρθε η ώρα να μιλήσουν και για τα δικά τους. Ήρθε η ώρα και η κοινωνία να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας των δημοσιογράφων του τόπου. Διότι δεν πάει άλλο.

Όπως τονίσαμε και στη σχετική διακήρυξη της οργάνωσης, η κατάσταση πραγμάτων στη δημοσιογραφική κοινότητα της Κύπρου έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην ποιότητα ζωής των δημοσιογράφων, αλλά και στην ποιότητα της κυπριακής δημοσιογραφίας. Διολισθαίνουν οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, διολισθαίνει και η ποιότητα, η διεισδυτικότητα και η ισχύς της διερευνητικής δημοσιογραφίας. Από αυτή την αποκαρδιωτική πορεία δεν πλήττεται μόνο η δημοσιογραφική κοινότητα, πλήττεται και η κοινωνία των πολιτών, οι ενεργοί πολίτες που διεκδικούν πλήρη και σφαιρική ενημέρωση. Σε τελευταία ανάλυση αυτό που πλήττεται είναι η ίδια η δημοκρατία, ο πλουραλισμός, η ευνομία, η διαφάνεια και η ισοπολιτεία.

Είναι καλό να γνωρίζει ο κόσμος ότι η συλλογική σύμβαση των δημοσιογράφων έχει καταστεί ανενεργή εδώ και 12 χρόνια με αποκλειστική ευθύνη και μονομερείς αυθαίρετες ενέργειες της εργοδοτικής πλευράς. Έντυπος, ηλεκτρονικός και διαδικτυακός Τύπος έχουν κατακλυστεί από ατομικά συμβόλαια που ουδόλως υλοποιούν ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που διαλαμβάνουν. Πολλές επιχειρήσεις ΜΜΕ έχουν τερματίσει μονομερώς και αυθαίρετα την καταβολή ΑΤΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων δεν έχει Ταμείο Προνοίας.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και τα μέλη της, Σύνδεσμος Εκδοτών και Κυπριακός Σύνδεσμος Εκδοτών Διαδικτύου, οι καναλάρχες, οι σταθμάρχες, οι μιντιάρχες, έχουν χρέος απέναντι στους εργοδοτούμενούς τους, απέναντι στην κοινωνία αλλά και απέναντι στους θεσμούς της Πολιτείας να προσέλθουν σε διάλογο με το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο, τον μοναδικό επαγγελματικό φορέα των Κυπρίων δημοσιογράφων που είναι η Ένωση Συντακτών Κύπρου, μια οργάνωση ανεξάρτητη, υπερκομματική και πλατιά αποδεκτή μέσα στον δημοσιογραφικό κόσμο. Χρέος έχει και η Πολιτεία, ειδικά η κυβέρνηση, να σταθεί ουσιαστικός αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για διάλογο με τους εργοδότες.

Τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, εκμετάλλευσης φοιτητών δημοσιογραφίας, μετάταξης συντακτών πλήρους απασχόλησης σε συνεργάτες με δραστικές αποκοπές στις απολαβές τους πρέπει να εκλείψουν. Η υποστελέχωση όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ ανεξαιρέτως δεν συνιστά εξοικονόμηση πόρων αλλά αποψίλωση από ικανά και ποιοτικά στελέχη. Το κυριότερο «περιουσιακό» στοιχείο των επιχειρήσεων ΜΜΕ είναι το συντακτικό τους προσωπικό. Αυτό οφείλουν να συνειδητοποιήσουν πρώτοι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ.

Η ποιοτικότερη, διερευνητικότερη και ουσιαστικότερη δημοσιογραφία επιβάλλεται να γίνει κοινωνικό αίτημα για το καλό της ελευθερίας έκφρασης, του πλουραλισμού των απόψεων και της δημοκρατίας ευρύτερα. Όμως, ποιοτικότερη δημοσιογραφία σημαίνει καλύτερα αμειβόμενη δημοσιογραφία, σε πιο υγιείς συνθήκες, με επαρκέστερη στελέχωση και μεγαλύτερη θεσμική προστασία όλων των επαγγελματιών του κλάδου.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post