Κοινό διάβημα ΕΣΚ-Basin Sen προς υπεράσπιση του Σενέρ Λεβέντ

Κοινό διάβημα ΕΣΚ-Basin Sen προς υπεράσπιση του Σενέρ Λεβέντ

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ)  και η Συντεχνία Εργατών Τύπου Basin Sen, αμφότερες μέλη της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, με κοινό γραπτό διάβημά τους προς τις δύο Ομοσπονδίες, ζητούν τη στήριξη και την έκφραση αλληλεγγύης προς τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο και εκδότη Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος εξακολουθεί να στοχοποιείται και να διώκεται ποικιλοτρόπως από την τουρκική κυβέρνηση. 

ΕΣΚ και Basin Sen, στο κοινό διάβημά τους προς ΔΟΔ και ΕΟΔ, υπογραμμίζουν ότι ο Λεβέντ υπήρξε πολλάκις στόχος επίσημων και ανεπίσημων διώξεων και ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπος με δικαστικές διαδικασίες σε σχέση με της κριτικές του αναφορές απέναντι στο τουρκικό καθεστώς. Όλες οι διώξεις που υπέστη και συνεχίζει να υπόκειται ο Τ/κ δημοσιογράφος συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του τύπου και της ελευθερίας έκφρασης. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

“Το νέο στοιχείο που προκύπτει στην υπόθεση Λεβέντ είναι το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί όπως η δίωξη του, που σχετίζεται με τρία διαφορετικά δημοσιεύματα στην εφημερίδα του, την «Africa», εκδικαστεί στην Άγκυρα. Εάν κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό, τότε ο Σενέρ Λεβέντ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σοβαρή πιθανότητα να καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση.

ΕΣΚ και Basin Sen τονίζουν ότι η έκδοση του Λεβέντ στην Τουρκία πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Για το λόγο αυτό, με το γραπτό διάβημα τους, καλούν την ΔΟΔ και την ΕΟΔ να σταθούν αλληλέγγυες δίπλα στον Τ/κ δημοσιογράφο, όπως έπραξαν και στο παρελθόν, και να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να συμβάλουν στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από πολλούς φορείς τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.

Η Τουρκία είναι μια χώρα που κατακρίνεται διεθνώς για διώξεις και φυλακίσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων στην επικράτειά της και οφείλει να σεβαστεί της βασικές αξίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας του Τύπου, την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την ελευθερία της έκφρασης”.

Share this post