Κοινή συνάντηση με τον Τατάρ, πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εισηγείται στον γ.γ.του ΟΗΕ ο Αναστασιάδης
Στον απόηχο της αποτυχίας της άτυπης (5+1) συνάντησης στην Γενεύη ο πρόεδρος Αναστασιάδης, με επιστολή, προς τον γ.γ.των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες , εκφράζει την ετοιμότητα του να παραστεί σε κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, σε χρόνο που το πρόγραμμα του ΓΓ το επιτρέπει. “Η κοινή αυτή συνάντηση θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να διευθετηθεί πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία, όπως είναι γνωστό, θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ”, τονίζεται στην επιστολή.
Επίσης , ο πρόεδρος Αναστασιάδης έστελε επιστολές προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τους θεσμούς και ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ , ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Ι. Κούσιος. “Με την επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει τους παραλήπτες για τα όσα έλαβαν χώρα στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη και επισυνάπτει σε αυτή το έγγραφο της Παρέμβασης του, όπως επίσης επισυνάπτει και τις γραπτές αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας”, δήλωσε. Ο κ. Κούσιος ανέφερε και τα ακόλουθα:
“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του τονίζει το απαράδεκτο των τουρκικών θέσεων που, δυστυχώς, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών. Επαναλαμβάνει την πολιτική του βούληση και αποφασιστικότητα να συμμετάσχει σε μια νέα άτυπη διάσκεψη που θα είναι συμβατή με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των ΗΕ και τους όρους εντολής του ΓΓ, για την προσφορά των καλών του υπηρεσιών.
Στην ίδια επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συγκεκριμένα ουσιώδη μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στην αλλαγή του κλίματος. Σημειώνει, επίσης, ότι με την αποφυγή νέων προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά (και αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου), θα μπορούσε να δημιουργηθεί θετικό κλίμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση πάντα των παραμέτρων των όσων κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί, των Συμφωνιών Κορυφής, των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, καθώς και των αποφάσεων και των ψηφίσματων του ΟΗΕ, μη παραγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος μέλος της ΕΕ.
Στην επιστολή του προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθιστά σαφές ότι τυχόν εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στη λύση δύο κρατών, όπως και η δημιουργία νέων τετελεσμένων ή ύπαρξη προκλήσεων δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στη θετική προσέγγιση της Κύπρου στην επιδιωκόμενη αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε.”.
Γκουτέρες -Λαβρόφ
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν την Τετάρτη, στη Μόσχα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Αυτό ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών. Στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν έγινε αναφορά στο Κυπριακό.
«Συζητήσαμε επίσης το πολύπλοκο θέμα της διευθέτησης του Κυπριακού. Συμμεριζόμαστε πλήρως την θέληση του ΓΓ να επιλύσει αυτή την κρίση μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων και και προσπαθειών διαμεσολάβησης», ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ.