Κοινή Διακήρυξη EUMED : Δεν είναι αποδεκτή η πρόταση για δύο κράτη στην Κύπρο

Κοινή Διακήρυξη EUMED : Δεν είναι αποδεκτή η πρόταση για δύο κράτη στην Κύπρο

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν τα εννέα κράτη μέλη της EUMED (9 νότια κράτη μέλη της ΕΕ) μια πρόταση για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, καλώντας την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις κατά της Κύπρου και να αποκαταστήσει την κατάσταση,που δημιούργησε με τις παράνομες ενέργειες της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Στην Κοινή Διακήρυξη, που εξέδωσαν σήμερα τα εννέα νότια κράτη μέλη της ΕΕ,  που αποτελούν το φόρουμ EUMED, η Σύνοδος Κορυφής του οποίου συνήλθε σήμερα, στην Αθήνα, και κάτω από τον τίτλο “Ειρήνη, Ασφάλεια και Σταθερότητα στη Μεσόγειο”, αναφέρεται ότι «μια ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή με κοινή προσέγγιση ως προς τη διευθέτηση των προκλήσεων και με κοινό όραμα για το μέλλον της περιοχής της Μεσογείου και της Ευρώπης στο σύνολο της. Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πληθώρα συνεχιζόμενων κρίσεων που επηρεάζουν όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, αλλά και πέραν αυτής.

Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του δικαίου της θάλασσας.

Υπογραμμίζουμε ότι η οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να διευθετείται με ειρηνικά μέσα επίλυσης διαφορών και σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Επαναλαμβάνουμε την απαίτηση μας προς την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για συμμετοχή σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις ακτογραμμές τους, συμπεριλαμβανομένου μέσω της υποβολής του θέματος στο Διαρκές Διεθνές Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα συναφή Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, είναι θεμελιώδες όλα τα κράτη να τηρούν τη διεθνή νομιμότητα και να απέχουν, κατά τρόπο συνεπή και μόνιμο, από προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα μας, σε περίπτωση τέτοιας ενέργειας, να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της η Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και για να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα.

Επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα μας να συζητήσουμε με την Τουρκία κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, νοουμένου ότι θα τύχουν σεβασμού οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου.

Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή μας δέσμευση για μια βιώσιμη συνολική λύση του κυπριακού ζητήματος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά δεσμευτικά για όλους ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και όπως προβλέπεται από το κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.

Επομένως, θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε πρόταση για λύση δύο κρατών. Οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να υπονομευθούν περαιτέρω από παράνομες και προκλητικές συμπεριφορές στις θαλάσσιες ζώνες και στην εδαφική επικράτεια της Κύπρου.

Καταδικάζουμε σθεναρά τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, κατά παράβαση των Ψηφισμάτων 550 (1984) και 789(1992), και καλούμε για την ανάκληση τους, σύμφωνα με την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ στις 23 Ιουλίου 2021 και τη Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ στις 27 Ιουλίου 2021.

 

*Το πλήρες κείμενο της της Διακήρυξης στα αγγλικά

Κοινή Διακήρυξη 9 νοτίων κρατών μελών της ΕΕ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Αναφορές στην Κύπρο από ηγέτες των κρατών που συμμετείχαν στην 8η EUMED, στην Αθήνα

Αλληλεγγύη προς την Κύπρο και στον αγώνα που διεξάγει για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού εξέφρασαν ηγέτες χωρών που συμμετείχαν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της 8ης EUMED, που διεξήχθη στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων τους στα ΜΜΕ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας της Συνόδου.

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «θεμελιώδης προτεραιότητα όλων μας παραμένει η ασφάλεια και σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου, με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που οι χώρες μας όλες έχουν υπογράψει και τιμούν και η εφαρμογή της οποίας βέβαια όχι απλά απαιτούν αλλά και εγγυώνται. Αυτό αφορά και τη γειτονική Τουρκία, η οποία είναι καιρός πια να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα και συνολικά στην περιοχή.

Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Άγκυρα καταγράφονται αναλυτικά σε όλα τα πρόσφατα Συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα.

Πρόκειται για μια ακόμα παράμετρο που αναδεικνύει την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, τη χάραξη του δικού της δρόμου, στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια στην οικονομία, στην υγεία. Είναι  προβλήματα που θέτουν πια επιτακτικά στο τραπέζι τα ίδια τα γεγονότα, αλλά και οι πρόσφατες αναδιατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα. Είναι μια επιλογή που προφανώς προϋποθέτει νέους  συνδυασμούς στο πλέγμα των συμμαχιών μας. Αλλά προβάλλει πλέον ως αδήριτος στόχος. Για την επίτευξη του, η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης και ήδη βλέπουμε αποτελέσματα, αφού βλέπουμε αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι «εκφράσαμε την υποστήριξη μας προς την Κύπρο, στην ακεραιότητα της Κύπρου και εκφράσαμε αυτή τη στήριξη στο πρόσωπο του Προέδρου της Κύπρου».

Επεσήμανε ακόμα τη σημασία της κοινής προσπάθειας σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, σημειώνοντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η κυριαρχία της Ευρώπης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι απειλές στην περιοχή.  

Αναφέρθηκε ακόμη στη στήριξη της Γαλλίας στις χώρες που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές εκφράζοντας τη ετοιμότητα η ώρα του να παρέχει βοήθεια όποτε χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Μάλτας κ. Ρόμπερτ Αμπέλα, μεταξύ άλλων, εξέφρασε «αλληλεγγύη προς την Κύπρο», σημειώνοντας ότι «δεν θα πάψω να υπογραμμίζω τον σεβασμό μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου είναι ο μόνος δρόμος για το μέλλον».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κατά το πρώτο μέρος των εργασιών της Συνόδου προέβη σε Παρέμβαση, με την οποία ενημέρωσε τους ηγέτες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για την πρωτοβουλία του σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής, είπε τα ακόλουθα:

«Προ της όποιας άλλης αναφοράς, θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω τον φίλο Πρωθυπουργό της Ελλάδος για τη θερμή φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση της Συνόδου.

Οι τακτικές μας συναντήσεις και τα όποια αποτελέσματα που προκύπτουν, καθώς και η μεταξύ μας αλληλοενημέρωση και συντονισμός, συνιστούν σημαντικό εργαλείο, ώστε οι πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν υπόψη και τη μεσογειακή διάσταση.

Είναι για αυτό που δράττομαι της ευκαιρίας για να καλωσορίσω θερμά τα δύο νέα μέλη της ομάδας των νότιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις φίλες Κροατία και Σλοβενία.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, και χωρίς να παραγνωρίζουμε τις τραγικές συνέπειες που, δυστυχώς, βίωσε η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείους από μια σειρά καταστροφικών πυρκαγιών,  κοινή ήταν η θέση που καταγράφηκε στην ειδική Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή για επίσπευση υλοποίησης της Συμφωνίας των Παρισίων και ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των μεσογειακών κρατών – μελών.

Σε αυτό το πλαίσιο ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για την πρωτοβουλία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει, σε συνεργασία και με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, για τον καταρτισμό ενός περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Μας απασχόλησε, βεβαίως, και το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού. Ένα θέμα για το οποίο όλα τα μεσογειακά κράτη παραμένουν σε εγρήγορση, ιδιαίτερα μετά και τα τελευταία γεγονότα στο Αφγανιστάν και που σίγουρα επηρεάζουν ιδιαίτερα τις χώρες πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων πάντοτε, δυστυχώς, και η Κύπρος που δέχεται προσφυγικές ροές κυρίως από την Τουρκία.

Συζητήσαμε τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις ιδιαίτερα όσον αφορά το Αφγανιστάν, αλλά και των όσων επηρεάζουν αρνητικά το κοινό μας όραμα για μια ειρηνική, σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο.

Εκφράσαμε ιδιαίτερη ανησυχία για τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης στη Συρία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, την Τυνησία, τονίζοντας ότι χρήζουν άμεσης λύσης προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία, την ακεραιότητα και ευρύτερα την ειρήνη στην περιοχή.

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής χαιρετίσαμε την πρόσφατη επανέναρξη των επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ των κυβερνήσεων του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, μεταφέροντας την ετοιμότητα της Ένωσης να στηρίξουμε ενεργά τις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Κατά τη Σύνοδο, καταγράφηκαν, επίσης, ταυτόσημες απόψεις, επί σειρά θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητες στην Ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως.

 Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, με παράλληλη ενίσχυση των υφιστάμενων οργανισμών υγείας της Ένωσης και τη δρομολόγηση δημιουργίας οργανισμού για ιατρική έρευνα και καινοτομία.

 Η ενίσχυση της συνεργασίας της Ένωσης με την Ανατολική Γειτονία, μέσω υλοποίησης των απορρεόντων του περσινού Υπουργικού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο και της νέας ατζέντας για τη Μεσόγειο, αλλά ιδιαιτέρως και της ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενέργεια, η έρευνα και καινοτομία και η γαλάζια οικονομία.

Άφησα τελευταίες τις αναφορές στις έκνομες και διεθνώς καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε επί εδάφους είτε επί θαλάσσης και/ή τις απαράδεκτες ιδιαίτερα αξιώσεις για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού.

Ενέργειες και αξιώσεις, οι οποίες αντιβαίνοντας του διεθνούς δικαίου, αναντίλεκτα εντείνουν το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή, υπονομεύοντας τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Η δική μας θέση είναι η αυστηρή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των ΗΕ, στους όρους εντολής του ΓΓ των ΗΕ και σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας, την οποία υιοθετούν και όλα τα μέλη της Συνόδου, όλα τα μέλη της ΕΕ και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία και για εξεύρεση λύσης που να μην εκφεύγει των ψηφισμάτων των ΗΕ, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της επικείμενης συνάντησης μου με τον ΓΓ των ΗΕ επανέλαβα στους συναδέλφους μου ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την ομόφωνη θέση όλων των ηγετών, όπως καταγράφεται στη σημερινή Κοινή Διακήρυξη.

Για ακόμη μια φορά θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για το περιεχόμενο της Κοινής Διακήρυξης, που επιβεβαιώνει εκ νέου την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη προς την πατρίδα μου.

Όπως θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον φίλο Κυριάκο για τη σύγκληση της σημερινής Συνόδου. Μιας Συνόδου που επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, δίδοντας την ευκαιρία, μέσα από ένα παραγωγικό διάλογο, επανακαθορισμού των κοινών μας στόχων, αλλά και την υιοθέτηση πολιτικών και δράσεων για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που όχι μόνο ως Ευρώπη, αλλά και η νότια γειτονία αντιμετωπίζει”.

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Share this post