κοινή άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας – Ιταλίας ανοιχτά της Κύπρου.

κοινή άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας – Ιταλίας ανοιχτά της Κύπρου.

Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα ότι θα είναι μοναδική υπεύθυνη για οτιδήποτε αρνητικό συμβεί στην περιοχή.

Η Ελλάδα, πέρα από την Navtex , με την οποία απάντησε στην ανανέωση της τουρκικής μέχρι της 27 Αγούστου, έχει σχεδιάσει, σύμφωνα με

“ΤΑ ΝΕΑ” των Αθηνών  ασκήσεις  με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα   ανοιχτά της Ρόδου και της Κρήτης, ενώ το δεύτερο μήνυμα προς την Άγκυρα θα είναι και η κοινή άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας – Ιταλίας ανοιχτά της Κύπρου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν , μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο έδειξε  την ενόχλησή του για την αντι-Navtex της Ελλάδας στην παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο η Ελλάδα «δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει Navtex στην περιοχή». Ακόμα συμπλήρωσε πως «η Τουρκία θα προχωρήσει ακάθεκτη και οτιδήποτε αρνητικό – δυσάρεστο συμβεί στην περιοχή, θα είναι μοναδική υπεύθυνη η Ελλάδα».

Επίσης,  χαρακτήρισε την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ως προοίμιο καλών νέων στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε   λόγο για «σημαντικές ανακαλύψεις» και εξέφρασε την ευχή του να συνεχιστούν τα καλά νέα για τη χώρα του. «Ελπίζουμε πως θα λάβουμε παρόμοια, καλά, νέα και στην Ανατολική Μεσόγειο την ερχόμενη περίοδο», τόνισε.
Νωρίτερα, στην ελληνική αντι-Navtex είχε απαντήσει και ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επικαλέστηκε τις  «σχέσεις καλής γειτονίας».

Η  κίνηση αυτή από πλευράς Αθήνας «δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας, στους κανόνες ναυσιπλοΐας, προκαλεί κινδύνους για τις ασφαλείς διελεύσεις πλοίων και αυξάνει την ένταση στην περιοχή», είπε.

Η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για άσκηση του τουρκικού Ναυτικού και συμμαχικών μονάδων σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Με τη Navtex 1069/20, που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για άσκηση του τουρκικού Ναυτικού και συμμαχικών μονάδων. Η εν λόγω περιοχή δεσμεύεται για χρονικό διάστημα λίγων ωρών αύριο το πρωί .Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία φαίνεται να έχει δεσμεύσει την περιοχή που προβλέπει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Για διάλογο χρειάζεται αξιόπιστος συνομιλητής, είναι το μήνυμα της κυβέρνησης στο Βερολίνο, ενόψει και της συνάντησης του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σημειώνεται ότι στην Τουρκία οπού θα μεταβεί αμέσως μετά, ο γερμανός ΥΠΕΞ θα δει μόνο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Για την αυριανή επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ σε Αθήνα και Άγκυρα η Deutsche Welle αναφέρει ότι στόχος τη γερμανικής κυβέρνησης είναι συνάντηση στο Βερολίνο, την Πέμπτη,  μεταξύ Δένδια- Τσαβούσογλου στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης των ΥΠΕΞ της Ε.Ε .

 

Share this post