Κοιμήθηκε σήμερα, Μ. Σάββατο, ο αυθεντικός Κύπριος και σεμνός λογοτέχνης Μιχάλης Πασιαρδής

Κοιμήθηκε σήμερα, Μ. Σάββατο, ο αυθεντικός Κύπριος και σεμνός λογοτέχνης Μιχάλης Πασιαρδής

«Πρέπει να υπάρξει μια κάθετη φανέρωση θαύματος για να βρεθεί μια μόνιμη, ειρηνική και αρμονική λύση στην Κύπρο»

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Κύπριος Ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής.  Ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος της Κύπρου, ο οποίος σε όλη του την ζωή διακρίθηκε για το ήθος και την σεμνότητα του.  Ο Μιχάλης Πασιαρδής, ο οποίος  γεννήθηκε στο Τσέρι το 1941, ήταν ΑΛΗΘΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ . Υπήρξε απόφοιτος του Παγκύπριου Γυμνασίου. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως Λειτουργός προγραμμάτων στο ραδιόφωνο του Ρ.Ι.Κ, από όπου αφυπηρέτησε το 2001.

Ασχολήθηκε κυρίως με την ποίηση και το θέατρο. Με την ποίηση ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια και θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους ποιητές της γενιάς μετά την Ανεξαρτησία. Ποιήματα του δημοσιεύτηκαν σε πολλά έντυπα και περιελήφθησαν σε συλλογές, ενώ αρκετά από αυτά μελοποιήθηκαν από διάφορους μουσικοσυνθέτες.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ2.jpg

Έγραψε ποίηση και θέατρο τόσο στην δημοτική όσο και στην κυπριακή διάλεκτο. Κάποιες από τις ποιητικές του συλλογές είναι :

«Ποιήματα» (1962),

«Ο δρόμος της ποίησης» (1959-1969),

«Πέντε κύκλοι» (1981),

«Ερημίων ο Στυλίτης» (1981),

«Πάροδος» (1983),

«Συμβάντα» (1984).

Γνωστά θεατρικά του έργα

«Η Γιαλλουρού» (1961),

«Το Νερόν του Δρόπη» (1968),

«Στα Χώματα της Μεσαρκάς» (1970),

«Ο Θησέας στην κοιλιά του Μινώταυρου» (1973) κ.α.

Τα θεατρικά του έργα είτε μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο είτε ανεβάστηκαν στη σκηνή.

Ο Πασιαρδής είχε δεχθεί αρκετές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες το Κρατικό Βιβλίο Λογοτεχνίας για την ποιητική του συλλογή «Διαστάσεις» και το βραβείο Αριστείου και Γραμμάτων.

 

Το 2016 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο του ΘΟΚ για τη μεγάλη του προσφορά στο κυπριακό θέατρο. Πρόσφατα οι εκδόσεις Αιγαίον και το Βιβλιοπωλείο «Το Έρμα» τίμησαν τον ποιητή παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο «Τα τετράστιχα».

Άνθρωπος σεμνός που ξεχωρίζει για το ήθος του διακρίνεται για την απέραντη αγάπη του για την πατρίδα. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξη του στη διαδικτυακή τηλεόραση ΑΠΕ-ΜΠΕ«Η Κύπρος είναι ο τόπος και το μπαλκόνι της Ευρώπης, όπου εισέπραττε από την Ανατολή όλα τα πολιτισμικά στοιχεία αθόρυβα τα επεξεργαζόταν και τα παρέδιδε στη Δύση ως λόγο, ως έννοιες κλασσικά διατυπωμένες».

Εσύ δεν λες τίποτα

μα εγώ θα σου πω γι’ αυτό το νησί

που ήταν όνειρο χτες και θυμάρι κι αμίαντο

και σήμερα ποτάμι οδύνης

(Εσύ δεν λες τίποτα, Από τη συλλογή «Ο δρόμος της ποίησης Β’» 1976)

Τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974 δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητους τους ποιητές του νησιού. Με το ποίημα του «Εσύ δεν λες τίποτα» ο Μιχάλης Πασιαρδής αποδίδει με ένταση την οδύνη και την οργή για τα γεγονότα της εισβολής του 1974 θίγοντας κυρίως την αδιαφορία και τον εφησυχασμό της ανθρωπότητας στα όσα δραματικά διαδραματίζονται στο νησί.

Η ποίηση για τον Πασιαρδή λειτουργεί λυτρωτικά και παρηγορητικά ως προς τον πόνο για τα διαδραματιζόμενα. Άλλωστε ολόκληρη η ποίηση του χαρακτηρίζεται από πλούσιο συναίσθημα, ειλικρινή συγκίνηση και λυρισμό. Όπως ο ίδιος δηλώνει «Ο πόνος είναι μια πηγή εμπνεύσεως και γραφής(…)Αν δεν είναι ευαίσθητος κανείς, δεν υπάρχει» (Πηγή:Εφημερίδα Φιλελεύθερος). 

Το 2013, με ειδική εκδήλωση στο Στούντιο 3 του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, η δημόσια Ραδιοτηλεόραση τίμησε τον λογοτέχνη και επί δεκαετίες λειτουργό της ραδιοφωνίας, Μιχάλη Πασιαρδή. Σε χαιρετισμό του, ο τότε  πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, Μάκης Συμεού, δήλωσε ότι “ο Μιχάλης Πασιαρδής δεν υπήρξε απλά και μόνον ένας ευσυνείδητος υπάλληλος, αλλά υπήρξε πιστός, συνεπής και αξιόλογος υπηρέτης του πνεύματος, που διέπρεψε τόσο ως ποιητής όσο και ως θεατρικός συγγραφέας, με έργα του ανεβασμένα στη θεατρική σκηνή αλλά και ως τηλεοπτικές παραγωγές”.

Ο τότε  Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, Θέμης Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι” ο Μιχάλης Πασιαρδής αφυπηρέτησε, αλλά δεν έφυγε ποτέ από το ΡΙΚ. “Πέρα από το ότι τηρεί τη δέσμευσή του απέναντι στο ραδιόφωνο, πέρα από το ότι γράφει τα τελευταία 13 έτη το `Καλημέρα σας` που μεταδίδεται κάθε πρωί από το Πρώτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου, ημέρα και νύχτα είναι στο ΡΙΚ, είναι ένα με το ΡΙΚ και το ΡΙΚ είναι το σπίτι του”, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τα έργα του Μιχάλη Πασιαρδή, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, κοσμούν το αρχείο του ΡΙΚ και θα πάρουν τη σειρά τους προσεχώς για συντήρηση και ψηφιοποίηση.

Στο ποιητικό έργο και την αξία του διαχρονικού λόγου του Μιχάλη Πασιαρδή αναφέρθηκαν επίσης στενοί φίλοι του, μεταξύ των οποίων η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος. 

“Στο φως που διαπνέει το έργο του τιμωμένου αναφέρθηκε και ο στενός φίλος του Μιχάλη Πασιαρδή, ο συγγραφέας Κλείτος Ιωαννίδης”. 

Στην αντιφώνησή του, βαθύτατα συγκινημένος ο Μιχάλης Πασιαρδής ευχαρίστησε όλους για τη μεγάλη τιμή που του έκαναν να τον τιμήσουν “μέσα στο ίδιο του το σπίτι”, όπως είπε. “Για μένα”, ανέφερε, “το ΡΙΚ είναι το σπίτι μου”.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε ειδικό αφιέρωμα στον τιμώμενο, απαγγέλθηκαν ποιήματα και ακούστηκαν μελοποιημένοι στίχοι του.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν οι μουσικοί Ευαγόρας Καραγιώργης, Γιώργος Καλογήρου και Νάσος Παναγιώτου ως επικεφαλής σχημάτων.

«Πρέπει να υπάρξει μια κάθετη φανέρωση θαύματος για να βρεθεί μια μόνιμη, ειρηνική και αρμονική λύση στην Κύπρο», είπε  σε συνέντευξη του στην διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πολυβραβευμένος Κύπριος ποιητής , Μιχάλης Πασιαρδής.

Ο ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής απάγγέλλει το ποίημα του “Τζυπριανός” για τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνομάρτυρα Κυπριανό τον οποίο οι Τούρκοι απαγχόνισαν στις 9 Ιουλίου 1821.


*Δείτε στον σύνδεσμο και την συνέντευξη του Μ. Πασιαρδή στην εκπομπή του ΡΙΚ ” ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΙΣΙΑ”  και στον Τάκη Χατζηγεωργίου, που προβλήθηκε στις 29/10/91https://digital-herodotus.eu/archive/video/items/1036/khoris-plaisia-mikhales-pasiardes/
ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΩΣΑΝ ΟΙ ΚΑΗΜΟΙ 
Την Κύπρο ζώσαν’ οι καημοί,
τα βάσανα κι’ οι στεναγμοί κι’ ο πόνος.
Ήρθε φωτιά αντί βροχή κι’ έκατσε διπλοπόδι ο χρόνος.
Θεέ μου, τι βαρυοχειμωνιά στον Αύγουστο και στον Ιούλη!
Ζώσαν’ τον τόπο τα θεριά, βροντάει του Χάρου το νταούλι…
Αίμα και κλάμα παν’ μαζί, βροντή, αντάρα κι’ αστραπή παρέα.
Ώρα πικρή σ’ αυτή τη γη, χάνονται τα όμορφα κι’ ωραία!
Στίχοι: Μιχάλης Πασιαρδής
Μουσική: Νάσος Παναγιώτου
Ερμηνεύουν η Μαρινέλλα και η Χορωδία της

Share this post