Κλοιός της Άγκυρας γύρο από την Κύπρο για ασκήσεις και έρευνες

Κλοιός της Άγκυρας γύρο από την Κύπρο για ασκήσεις και έρευνες

Με νέα παράνομη  Navtexη Άγκυρα ανακοίνωσε  ότι θα πραγματοποιηθούν αεροναυτικές ασκήσεις  στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Navtex αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά, βόρεια της Κύπρου, μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας, σε μία έκταση από τον κόλπο της Μόρφου μέxρι την Κερύνεια .
Η ισχύς της ξεκίνσε  σήμερα  και θα λήξει την Τρίτη.  Οι ασκήσεις θα πραγματοποιούνται από τις 7.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα.
Αντι-Navtex από Κύπρο 
Το «Κύπρος Ράδιο» εξέδωσε Navtex με τη οποία χαρακτηρίζει τη Navtex (1088/20), την οποία εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας,  ως παράνομη και ότι συνιστά παραβίαση της επικράτειας της Κύπρου, του διεθνούς δικαίου και της   θαλάσσιας ασφάλειας. Επίσης, σημειώνει  ότι ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή είναι το ΚΣΕΔ Λάρνακας/Κύπρος.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει εκδόσει  δύο ακόμη Νavtex, με τις οποίες δεσμεύει για την 1η και 2α Σεπτεμβρίου δύο περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα κάνει επίσης ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Πρόκειται για δύο περιοχές στους κόλπους της Μερσίνας και της Αλεξανδρέττας αντίστοιχα, αρκετά μακριά από το πεδίο σεισμικών ερευνών του Oruc Reis, αλλά απέναντι από την Κύπρο .

Όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu: «Όσο διαρκούν οι εργασίες του υπουργείου Ενέργειας εμείς έχουμε υποχρέωση να τους παρέχουμε ασφάλεια. Η σημερινή είναι εντελώς διαφορετική. Είναι μία Νavtex για άσκηση με πυρά περιοχή της Αλεξανδρέττας».

Barbaros και Yavuz

Εξάλλου,  συνεχίζουν την δραστηριότητά τους στα νότια της Κύπρου τα δύο ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα το Barbaros διεξάγει σεισμικές έρευνες στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά – νοτιοανατολικά της Μεγαλονήσου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο άλλο άκρο, στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, ανοιχτά των ακτών της Πάφου, στο οικόπεδο 6, βρίσκεται το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz.

 

Share this post