Κληρικοί του “πρώην” Πατριαρχείου Μόσχας ζητούν βοήθεια από το Φανάρι

Κληρικοί του “πρώην” Πατριαρχείου Μόσχας ζητούν βοήθεια από το Φανάρι

Η επιρροή της προπαγάνδας του Κρεμλίνου δημιουργεί προκατάληψη κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας
Προς:
Παναγιώτατο, Βαρθολομαίο,
Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης και
Οικουμενικό Πατριάρχη.
“Παναγιώτατε!
Εκ μέρους ημών, των κληρικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του “πρώην” Πατριαρχείου Μόσχας, και των ενοριτών μας με πόνο και θλίψη καταφεύγουμε στην Παναγιότητά σας για βοήθεια.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσική Ομοσπονδία ξεκίνησε πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Για περισσότερες από 50 ημέρες, ο ρωσικός στρατός καταστρέφει πόλεις και χωριά της Ουκρανίας με καθημερινές αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές, όχι τόσο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά σε σπίτια, εκκλησίες, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων των μαιευτηρίων.
Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί και ακρωτηριασμένοι πολίτες στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών. Οι ενέργειες του ρωσικού στρατού στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη μαρτυρούν την γενοκτονία του ουκρανικού λαού.
Ανήκουστα εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη, στο Χάρκοβο, στο Τσερνίχιβ, στη Μπούτσα και σε άλλες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας δεν έγιναν στην πατρίδα μας ούτε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα στοιχεία της καταστροφής των συμπατριωτών μας έχουν ήδη συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο και έχουν προκαλέσει αγανάκτηση σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.
Σε αυτές τις τρομερές ημέρες θλίψης, συγκλονιστήκαμε επίσης από την θέση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, ο οποίος συνεχίζει να θεωρεί την Ουκρανία κανονική επικράτειά του. Όχι μόνο δεν αντιτάχθηκε στον πόλεμο, αλλά υποστήριξε δημόσια την ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των ακολουθιών στην εορτή της Ορθοδοξίας (13 Μαρτίου 2022), παρέδωσε στον Ανώτατο Διοικητή της Εθνικής Φρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας την Χρυσή Εικόνα της Μητέρας του Θεού ως ευλογία στους ανθρώπους αυτής της στρατιωτικής οργάνωσης, η οποία εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος συνεχίζει να υποστηρίζει δημόσια τις επιθετικές τρομοκρατικές ενέργειες του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β. Πούτιν, ο οποίος έχει ήδη αναγνωριστεί ως εγκληματίας πολέμου.
Καταδικάζουμε ανοιχτά την ασεβή στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της πατρίδας μας, της Ουκρανίας. Στηρίζουμε απερίφραστα τους πολύπαθους συμπατριώτες μας και, ειδικότερα, τις ουκρανικές κρατικές αρχές και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στον Ρώσο επιτιθέμενο.
Με αυτά που συμβαίνουν, σήμερα, χιλιάδες κληρικοί και ενορίτες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αγωνίζονται για την πλήρη ανεξαρτησία από το Πατριαρχείο Μόσχας. Όμως, παρά τα πολυάριθμα αιτήματά μας για αυτό, οι αλλαγές στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας σκόπιμα επιβραδύνονται και δεν πραγματοποιούνται. Επίσκοποι, ιερείς, διάκονοι και ενορίτες δέχονται πιέσεις από εκκλησιαστικούς ηγέτες που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του Πατριάρχη Κυρίλλου και τοιουτοτρόπως λαμβάνει χώρα εκκλησιαστική καταστολή.
Η κατάστασή μας περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιον κανονικό δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε για να ενώσουμε όλους τους Ορθοδόξους στην Ουκρανία σε μια ενιαία Τοπική Εκκλησία.
Προσπαθούμε να βρούμε έναν συμβιβασμό, ίσως μια μεταβατική επιλογή, αποδεκτή από όλους, καθώς δεν είναι πλέον όλοι οι κληρικοί της Ουκρανικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας έτοιμοι να ενταχθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ορισμένοι από τους ενορίτες τους δεν κατανοούν τις έννοιες της εκκλησιαστικής ιστορίας και του κανονικού δικαίου, και κάποιοι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την επιρροή της προπαγάνδας του Κρεμλίνου, επομένως έχουν προκατάληψη κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Απευθυνόμαστε σε εσάς για υποστήριξη και συμβουλές. Ελπίζουμε ότι με την βοήθεια της Οικουμενικής Ορθοδοξίας θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις συγκρούσεις στην Ουκρανική Ορθοδοξία.
Ελπίζουμε στην   σοφία και συμπαράσταση Σας.
Ο Κλήρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”.
*Μετάφραση στα ελληνικά Νίκος Φραγκάκης
ΦΩΤΟ: Νίκος Παπαχρήστου

Share this post