Κλινικές δοκιμές σε κινεζικό πειραματικό εμβόλιο κάνει η Τουρκία

Κλινικές δοκιμές σε κινεζικό πειραματικό εμβόλιο κάνει η Τουρκία

Η Τουρκία ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της Φάσης III κινεζικού πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε 1.200 έως 1.300 μέλη του υγειονομικού προσωπικού τις προσεχείς 10 ημέρες και μία δεύτερη δόση θα χορηγηθεί 14 ημέρες μετά την πρώτη, μετέδωσαν τα δίκτυα CNN Turk και Haberturk.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα σταλούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το πειραματικό εμβόλιο θα χορηγηθεί αργότερα σε εθελοντές με χρόνιες παθήσεις, με στόχο τον εμβολιασμό 13.000 ατόμων.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές, καθώς 0 υπουργός Υγείας Φαρετίν Κοτσά θα δώσει συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας.

Η Κίνα ξεκίνησε επείγοντος χαρακτήρα πρόγραμμα εμβολίων τον Ιούλιο, προσφέροντας τρία εμβόλια που αναπτύχθηκαν σε μονάδες του κρατικού China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) και της Sinovac Biotech. Ένα τέταρτο εμβόλιο που αναπτύσσεται από την CanSino Biologics έχει εγκριθεί για χορήγηση στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις από τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το Haberturk, το πειραματικό εμβόλιο που δοκιμάζεται στην Τουρκία έχει παρασκευασθεί από την Sinovac.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε  ότι η  Ευρώπη εισέρχεται σε μια φάση αποφασιστικής σημασίας στη μάχη εναντίον της Covid-19 με την επιστροφή στα σχολεία και την έλευση του φθινοπώρου. 

Είναι καιρός να σταματήσουμε να «κυνηγάμε χίμαιρες» και να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να κρατήσουμε τους νέους στο σχολείο, ακόμη κι αν χρειαστεί να αποδεχθούμε αναπόφευκτες θυσίες, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης,  Μάικλ Ράιαν.

«Η Ευρώπη μπαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στους εσωτερικόυς χώρους. Η πίεση της μόλυνσης θα αυξηθεί», δήλωσε ο Ράιαν στη διάρκεια μιας εικονικής συνέντευξης Τύπου.

Θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί για να παραμείνουν μέσα στην κοινωνική ζωή τόσο οι πιο νέοι όσο και οι πιο ηλικιωμένοι, υπογράμμισε. «Ο μόνος τρόπος είναι οι ενήλικοι να κρατήσουν επαρκή απόσταση για να ευνοήσουν μια μείωση της μόλυνσης».

«Τι είναι το πιο σημαντικό; Η επιστροφή των παιδιών μας στις τάξεις ή το άνοιγμα των νάιτκλαμπ και των μπαρ;», είπε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 20 ετών αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των κρουσμάτων και λιγότερο από το 0,2% των θανάτων. Τα σχολεία δεν πρέπει να κλείνουν παρά «ως ύστατο μέτρο» στις ζώνες πολύ ισχυρής μετάδοσης του κορονοϊού, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες στις δοκιμές τελικού σταδίου του πειραματικού εμβολίου της για το νέο κορονοϊό, εμφάνισαν ήπιες έως μέτριες παρενέργειες.

Περισσότερα από 12.000 άτομα έχουν λάβει μια δεύτερη δόση του εμβολίου, ανακοίνωσε η εταιρεία σε ενημέρωσή της προς τους επενδυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Η Pfizer έχει ήδη «στρατολογήσει» περισσότερους από 29.000 εθελοντές (θα φθάσουν τελικά τους 44.000) για να δοκιμαστεί το εμβόλιο που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech.

Μια ανεξάρτητη επιτροπή που παρακολουθεί την πορεία της δοκιμής, η οποία περιλαμβάνει τη χορήγηση εικονικού εμβολίου (πλασίμπο) για λόγους σύγκρισης, μπορεί να συστήσει τη διακοπή της οποιαδήποτε στιγμή, αλλά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Είχε προηγηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου η προσωρινή αναστολή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca-Οξφόρδης λόγω σοβαρών παρενεργειών σε ένα μόνο Βρετανό εθελοντή. Τη Δευτέρα οι δοκιμές άρχισαν ξανά μετά το «πράσινο φως» στη Βρετανία, αλλά όχι ακόμη στις ΗΠΑ.

 

 

Share this post