Κλίνει η «ψαλίδα» μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων

Κλίνει η «ψαλίδα» μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων

Δημοσκόπηση 77 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές για ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνει ότι ο νυν πρόεδρος , Νίκος Αναστασιάδης προηγείται σταθερά, αλλά η «ψαλίδα» μεταξύ των υποψηφίων άρχισε να κλείνει.
Ως εκ τούτου η προςοχή στρέφεται στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των εκλογών στις 4 Φεβρουαρίου 201.
Η δημοσκόπηση της εταιρεία «Symmetron Market Research έγινε, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και παγκύπριο δείγμα 830 ψηφοφόρων , για την εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, στην οποία δημοσιεύτηκε στις 12.11. 2017

 

 

Ο Νίκος Αναστασιάδης στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ. Φωτογραφία ΓΤΠ, Σταύρος Ιωαννίδης

Το ενδιαφέρον για τον πρώτο γύρο εστιάζει στην εν εξελίξει μονομαχία για την είσοδο στον δεύτερο γύρο μεταξύ των διεκδικητών, του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, και του Σταύρου Μαλά, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Οι συσπειρώσεις κινούνται ανοδικά σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, όχι όμως στο ΔΗΚΟ, που φαίνεται ότι πληρώνει το τίμημα του «εσωκομματικού πολέμου» και των αντίρροπων τάσεων στα κόμματα ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη, που τον στηρίζουν.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αυξάνει την επιρροή του, αργά αλλά σταθερά, αποσπώντας ψήφους απ’ όλες τις κομματικές δεξαμενές και τους ανένταχτους. Ο Ν. Παπαδόπουλος κρατά σθεναρά τη δεύτερη θέση, αυξάνει οριακά την εκλογική του δύναμη και εμφανίζεται ως ο πιο πιθανός αλλά και επικίνδυνος αντίπαλος για τον Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο. Ο Σταύρος Μαλάς κάλυψε αρκετό έδαφος, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης ποσοστών και μειώνοντας τη διαφορά από τον Παπαδόπουλο στις 4 από 6 μονάδες.
Η βεβαιότητα ψήφου κυμαίνεται στο 70%, με ποσοστό 27% να μην έχει καταλήξει ακόμη υπέρ κάποιου υποψηφίου, συνθέτοντας έτσι ένα εκλογικό σκηνικό με ενδεχόμενες αλλαγές και μετατροπές. Πιο βέβαιοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του Αναστασιάδη με 89%, ακολουθούν οι ψηφοφόροι του Παπαδόπουλου με 79% και στην τρίτη θέση οι ψηφοφόροι του Μαλά με 74%.
Στον πρώτο γύρο η δημοσκόπηση εμφανίζει τον πρόεδρο Αναστασιάδη να καταγράφει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 33,6%, αυξημένο κατά 1,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η συσπείρωση στο ΔΗΣΥ φθάνει σήμερα στο 84%, 4 μονάδες πάνω από τον Σεπτέμβριο. Τον Σεπτέμβριο οι εισροές από ΑΚΕΛ ήταν 5,6%, ενώ σήμερα ανήλθαν σε 8,9%, ποσοστό ρεκόρ στα ιστορικά του ΑΚΕΛ. Μεγάλη εισροή ψήφων προς τον Αναστασιάδη καταγράφεται και από το ΔΗΚΟ, σε ποσοστό 15% σε σύγκριση με 10% τον Ιούνιο. Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης έχει ανατρέψει την τάση στην Αλληλεγγύη που τον Σεπτέμβριο ευνοούσε τον Παπαδόπουλο, ενώ σήμερα ευνοεί τον ίδιο σε ποσοστό 44,4% έναντι 33,3% τον Σεπτέμβριο. Ακόμη εισπράττει 16,7% από την ΕΔΕΚ, 11,5% από τους Οικολόγους, 3,4% από τη Συμμαχία πολιτών και 17,4% από τους ανέντακτους.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρά τις πολλαπλές πιέσεις από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αλλά πρωτίστως την εσωκομματική αντιπολίτευση, κρατάει σταθερά τη δεύτερη θέση με διαφορά 4,2 μονάδων και αύξησε το ποσοστό του από 21,9% σε 22,8%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα Παπαδόπουλου είναι ο πόλεμος που μαίνεται εσωκομματικά, αφού σε ένα μήνα αυξήθηκαν οι εκροές προς Αναστασιάδη και Μαλά, ενώ συνεπακόλουθα μειώθηκε η συσπείρωση από 69,4% σε 67%. Κρατά όμως τη δεύτερη θέση λόγω της προσέλκυσης 4,9% ψήφων από ΔΗΣΥ και ειδικά το 9,5% από ΑΚΕΛ σε σύγκριση με 8,8% τον Σεπτέμβριο. Πρόσθετα, έχει αυξήσει τις εισροές από ΕΔΕΚ στο 61%, ενώ εισπράττει 36% από Συμμαχία Πολιτών , 33% από Αλληλεγγύη, 35% από Οικολόγους και 19% από ανέντακτους.
Ο Σταύρος Μαλάς εισέρχεται δυναμικά στη μάχη τον Νοέμβρη, βελτιώνοντας ουσιαστικά την εκλογική του δύναμη κατά τρεις μονάδες και υπερκαλύπτοντας σημαντική απόσταση από τον Παπαδόπουλο, στις 4,2 από τις 6,4 μονάδες.

 

Ελπιδοφόρο για τον υποψήφιο το γεγονός ότι η αύξηση του ποσοστού δεν οφείλεται αποκλειστικά στη συσπείρωση στο ΑΚΕΛ, αλλά συνεισφέρουν σημαντικά και οι εισροές από άλλους χώρους. Καταρχάς διπλασίασε τις εισροές από τους ανένταχτους σε 11,4% έναντι 6,6% τον Σεπτέμβριο. Προφανώς πρόκειται για πρώην ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, που απείχαν από τις εκλογές του 2016 και τώρα επαναπατρίζονται. Ομοίως, φαίνεται ότι το επιτελείο Μαλά βρήκε τον δίαυλο επικοινωνίας με τις πιο κεντροαριστερές τάσεις στο ΔΗΚΟ, αφού από μόλις 1,7% που ελάμβανε τον Σεπτέμβριο έφθασε σήμερα στο 6,3%. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στον επικεφαλής του επιτελείου, πρώην στέλεχος του ΔΗΚΟ Χρίστο Μέση. Όμως ο κ. Μαλάς δεν εισπράττει σοβαρό αριθμό ψήφων από άλλους χώρους ζήτημα προβληματικό στην εκλογική του πορεία.
Ο Γιώργος Λιλλήκας καταγράφει 4,6%, με 50% συσπείρωση στη Συμμαχία και δεύτερη δεξαμενή άντλησης ψήφων τους ανέντακτους με 4,6%. Ο Χρίστος Χρίστου υποψήφιος του ΕΛΑΜ καταγράφει 2,5% με 75% συσπείρωση του κόμματος και 2,7% εισροές από το ΔΗΣΥ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται στο 17%.
Η πρόθεση αποχής κυμαίνεται δημοσκοπικά στο 17%, αλλά η εκτίμηση είναι μπορεί να κυμανθεί κάπου μεταξύ 25% και 30%.
Ο κρίσιμος β΄ γύρος
Ο δεύτερος γύρος είναι μία νέα εκλογική διαδικασία και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα χωρίς να είναι γνωστές οι ενδεχόμενες συνεργασίες.

 

Νικόλας Παπαδόπουλος, υποψήφιος πρόεδρος

 

Όμως, όπως αποτυπώνονται σήμερα τα δεδομένα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι το φαβορί. Μόνο στο σενάριο με αντίπαλο τον Νικόλα Παπαδόπουλο η αναμέτρηση αποκτά ενδιαφέρον και ενδεχομένως να εξελιχθεί σε θρίλερ. Η διαφορά που χωρίζει τους δύο είναι στις οκτώ μονάδες με τον νυν πρόεδρο να συγκεντρώνει 40,2% και τον Παπαδόπουλο 31,8%. Άκρως σημαντική σε αυτή τη μάχη είναι η συμπεριφορά των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, που σήμερα η πλειοψηφία 55% προσανατολίζεται προς την απόχη ή δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Η κατανομή των υπόλοιπων ευνοεί οριακά τον Ν. Παπαδόπουλο που εισπράττει 24% των ψήφων έναντι 21% για τον Αναστασιάδη.

http://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/dimoskopisi-katharo-probadisma-anastasiadi-me-11-apo-ton-2o

Share this post