Κλιμακώνεται η εξέγερση Τούρκων φοιτητών
Κλιμακώνεται η ένταση στην Κωνσταντινούπολη, μετά τις συλλήψεις εκατοντάδων φοιτητών οι οποίοι απαιτούσαν την άμεση απομάκρυνση του διορισμένου από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, Μελίχ Μπουλού.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των ξένων επικριτών της τουρκικής διαχείρισης της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα παρέμβασης στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας. Την προσέγγιση αυτή είχαν άλλωστε πυροδοτήσει οι δηλώσεις του ίδιου του Μπουλού, σύμφωνα με τον οποίο οι αντιδράσεις στο πρόσωπό του οφείλονται σε ξένο δάκτυλο. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα «Χουριέτ», «ένας από τους λόγους που τα γεγονότα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ είναι η παρέμβαση δυνάμεων απέξω, που θέλουν να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση». Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι μεταξύ των διαδηλωτών εντοπίστηκαν τρομοκρατικά στοιχεία, επιμένοντας ότι οι Αρχές έλαβαν εκείνα τα κατασταλτικά μέτρα που προβλέπονται για αυτές τις καταστάσεις, χωρίς να κάνουν υπερβολική χρήση βίας.
Οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει έντονη ανησυχία για τις αθρόες συλλήψεις φοιτητών και διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, που αντιδρούσαν στον διορισμό του Μελίχ Μπουλού. Ταυτόχρονα, η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, που χαρακτήρισε κάποιους από τους συμμετέχοντες στις μαζικές διαδηλώσεις «παραβατικούς ΛΟΑΤΚΙ».
Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι βρίσκονταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 που λίγο έλειψε να ανατρέψει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικότερα, ο Σοϊλού υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ κινούσαν τα νήματα του πραξικοπήματος, ενώ το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν υλοποίησε το σχέδιο. «Η Ευρώπη ήταν ενθουσιασμένη», προσέθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Δηλώσεις Μακρόν
Μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είπε: «Πώς να μιλήσουμε για εταιρικές σχέσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όταν υπάρχει ένας εταίρος όπως η Τουρκία που είχε τη συμπεριφορά που είχε το 2019 και το 2020; Χαίρομαι που βλέπω ότι φαίνεται να υπάρχει μια αλλαγή και θέλω να καλωσορίσω τις πρόσφατες διακηρύξεις του προέδρου Ερντογάν, αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν μια απίστευτη επιθετικότητα στα δύο αυτά χρόνια σε διαφορετικά πεδία και πιστεύω ότι μια διευκρίνιση των εννοιών της αλληλεγγύης και της καλής συμπεριφοράς είναι απολύτως κρίσιμη σε αυτό το πλαίσιο».