Κιτίου Νεκτάριος: Το Σταυροβούνι πάντοτε βρισκόταν κοντά στον λαό, χωρίς να έχει εκκοσμικευθεί και να αποστεί του ασκητικού τρόπου του.

Κιτίου Νεκτάριος: Το Σταυροβούνι πάντοτε βρισκόταν κοντά στον λαό, χωρίς να έχει εκκοσμικευθεί και να αποστεί του ασκητικού τρόπου του.

Μετά από Αρχιερατικό Συλλείτουργο ενθρονίστηκε  ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου Διονύσιος ο Γ’ .- Ο αείμνηστος Γέροντας Αθανάσιος εν τη σοφία του τον προέκρινε να αναλάβει  την προστασία της Μονής.

Προχθές ,  Κυριακή της Απόκρεω, 7 Μαρτίου 2021, τελέστηκε η ενθρόνιση του εψηφισμένου καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου Αρχιμανδρίτη Διονυσίου από τον οικείο ιεράρχη, Μητροπολίτη Κιτίου,  Νεκτάριο, ο οποίος προεξήρχε του προηγηθέντος Αρχιερατικού Συλλείτουργου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητροπόλεως Κιτίου μαζί με τον κ. Νεκτάριο συλλειτούργησαν ο  Μητροπολίτης Τριμυθούντος,  Βαρνάβας, ο  Επίσκοπος Λήδρας,  Επιφάνιος, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού, Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου και ο έφορος της Ιεράς Μονής Κύκκου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Πάφου,  Γεώργιος ως εκπρόσωπος της Αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, και οι μητροπολίτες Κυρηνείας, Λεμεσού, Ταμασού, Βόστρων και ο επίσκοπος Αρσινόης. Στη Θεία Λειτουργία και στην ενθρόνιση παρευρέθηκαν ο υπουργός Άμυνας, ο αρχηγός του ΓEΕΦ, κοινοτάρχες και άλλοι πολιτειακοί άρχοντες. Μετά την ενθρόνιση ο νέος καθηγούμενος μετέβη εν πομπή στο Συνοδικό της Μονής, όπου δέχτηκε τις ευχές κλήρου και λαού.

Στην ομιλία του κατά την ενθρόνιση  ο Μητροπολίτης Κιτίου, Νεκτάριος, απευθυνόμενος στον νέο Ηγούμενο, μεταξύ άλλων , τόνισε:

*Το να προΐσταται κάποιος μιας μοναστικής αδελφότητας δεν αποτελεί ηγετικό αξίωμα τρυφής και δόξας, αλλά αξίωμα ευθύνης και διακονίας

*Ο ηγούμενος καλείται να χρησιμοποιήσει την «δύναμίν του» «αὐθεντικῶς οὐδὲ ἐξουσιαστικῶς», αλλά κυρίως «ἀδελφικῶς καὶ ἀγαπητικῶς» (Θεοδώρου του Στουδίτου, Μεγάλη Κατήχησις 34,78).

*Το θυσιαστικό φρόνημα οφείλει να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της διακονίας σας . Ο πήχης της ηγουμενίας στο Σταυροβούνι, ειδικά στη νεότερη ιστορία του, έχει τεθεί ψηλά

*Καλείστε να διαφυλάξετε ως ιερά παρακαταθήκη αυτή τη γνήσια μοναστική και ασκητική παράδοση, που διδαχτήκατε από τους προκατό­χους σας και να τη μεταλαμπαδεύσετε στους νεότερους μοναχούς αναλλοίωτη, όπως την παραλάβατε. Διαφυλάξτε την απλότητα, τη τα­πείνωση, τη δωρικότητα του μοναχισμού σας, ο οποίος αναπαύει και παρηγορεί.

 

 

*Ο μακαριστός προκάτοχός σας, Αθανάσιος, στη διαθήκη του γράφει ότι μετά την κοίμηση του γέροντά του ανέλαβε αυτός την προστασία της μονής του Τιμίου Σταυρού. Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο ο αείμνηστος γέροντας διατυπώνει την ανάληψη της ηγουμενίας χωρίς ίχνος φιλαρχίας. Είναι, επίσης, εμφανής η στοργή,  με την οποία μιλά για το Μοναστήρι. Εν τη σοφία του σάς προέκρινε να αναλάβετε εσείς τώρα την προστασία της Μονής. Είναι χρέος σας απέναντί του και απέναντι στον Τίμιο Σταυρό να προστατεύσετε όχι μόνο τα κτήρια και την περιουσία της Μονής, αλλά περισσότερο το ασκητικό ήθος και φρόνημα του Σταυροβουνίου «ὃ ἀ­κηκόατε καὶ ὃ ἑωράκατε»

*Το ήθος των παλαιοτέρων γερόντων της άσκησης, της σιωπής, της ταπείνωσης, της αφάνειας, της μνήμης του θανάτου. Ήθος διαχρονικό, το οποίο είναι δυσεύρετο στην εποχή μας. Παραφράζοντας τους λόγους σύγχρονου μακαριστού αγιορείτη γέροντα θα έλεγα ότι «η σταυροβουνιώτικη παράδοση είναι δοκιμασμένη και αντέχει στον χρόνο. Και να παρακμάσει, θα έρθουνε χρόνοι και καιροί που θα την ξαναζητήσουνε».

*Το Σταυροβούνι πάντοτε βρισκόταν κοντά στον λαό, χωρίς να έχει εκκοσμικευθεί και να έχει αποστεί του ασκητικού τρόπου του

*Ο αείμνηστος Ηγούμενος  Αθανάσιος ,  διακρινόταν πάντα  για τη βαθιά εκκλησιολογική συνείδησή του.

Ο νέος Ηγούμενος της Ι.Μ. Σταυροβουνίου Διονύσιος Γ’

*Διαβάστε το πλήρες κείμενο της  ομιλίας του Μητροπολίτη Κιτίου

Ομιλία στην ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου Σταυροβουνίου Διονυσίου Γ΄ by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post