ΚΙΤΙΟΥ: «Με ευχαρίστησαν για τον δρόμο που δείχνω σε όλους».

ΚΙΤΙΟΥ: «Με ευχαρίστησαν για τον δρόμο που δείχνω σε όλους».

ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΙΟΥ

Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ*
Με το χρυσό μετάλλιο του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, θα τιμήσει προσεχώς η Ιερά Σύνοδος τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο , ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του, μετά από 46 χρόνια ποιμαντορίας.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η Ιερά Σύνοδος αποδέχτηκε την παραίτηση από τον Μητροπολιτικό Θρόνο του κ. Χρυσόστομου.
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος , επιβεβαιώνοντας χθεσινό ρεπορτάζ του «Φ», δήλωσε ότι ο Μητροπολίτης Κιτίου τόνισε ότι υποβάλει την παραίτηση του, «λόγω της μεγάλης αγάπης του προς το ποίμνιό του και της αίσθησης ότι εξασθενούν οι δυνάμεις του, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία σε νεότερό του να ποιμάνει αρτιότερα το ποίμνιό του».
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και τα μέλη της Συνόδου αποδέχθηκαν την παραίτηση και μίλησαν επαινετικά για το έργο του Μητροπολίτη Κιτίου, ο οποίος θα φέρει τον τίτλο «Μητροπολίτης πρώην Κιτίου».
Μετά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου έκαναν δηλώσεις στον «Φ» ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο παραιτηθείς Μητροπολίτης Κιτίου και ο Μόρφου Νεόφυτος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε: «Μας έκανε ένα μάθημα ο Άγιος Κιτίου και έδειξε ένα ορθό δρόμο για να ακολουθήσουμε όλοι μας».

Ο παραιτηθείς Κιτίου((δ)με τον Κύπρου Χρυσόστομο

Στο ίδιο πνεύμα και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος ανέφερε ότι υπήρξε μεγάλη συγκίνηση και επικαλέστηκε ένα στίχο από το 45ο ψαλμό: «σχολάσατε και γνώτε ότι εγώ ειμί Κύριος». Δηλαδή , ο ψαλμωδός αναφέρεται σε «αυτόν που συνεχώς τρέχει κι ασχολείται∙γιατί δεν έμαθε ακόμη πως στην ησυχία γνωρίζεται η ομορφιά της Ζωής και ο Κύριος». Σύμφωνα με τον κ. Νεόφυτο «ο Κοσμοπολίτης Μητροπολίτης Κιτίου μας έκανε μάθημα πως να ζήσουμε τα ύστερα του βίου μας».
Ο παραιτηθείς Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος χαρακτήρισε την χθεσινή μέρα από τις πιο συγκινητικές της ζωής μου. «Είδα την αγάπη και τον σεβασμό όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου προς το πρόσωπό μου. Συγκλονίστηκα πραγματικά, που οι αδελφοί, με πρώτο τον Μακαριότατο, με ευχαρίστησαν για τον δρόμο που δείχνω σε όλους». Ευχαρίστησε τον Θεό και την Ιερά Σύνοδο, γιατί του δίνουν την ευκαιρία να «υπηρετήσω το λαό της Λάρνακας, όχι στα διοικητικά της Μητρόπολης, αλλά στην αγάπη, η οποία τώρα θα είναι περισσότερη». Τέλος , εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάδοχος του θα του επιτρέπει να επισκέπτεται συχνά τον υπέροχο λαό της Λάρνακας.

 

Πεντηκοστή 2019, Ι.Ν. Αγίου Λαζάρου Λάρνακας

Ο Θρόνος της Μητροπόλεως Κιτίου κηρύχθηκε από χθες σε χηρεία και τοποτηρητής ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη προβλέπεται να γίνουν με την συμπλήρωση 40 ημερών από την χηρεία του Θρόνου , ή λίγο πριν από την εκπνοή του σαρανταημέρου. Δεδομένου ότι στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως, πανηγυρίζει ο Καθεδρικός Ναός της Μητροπόλεως Κιτίου και λίγο μετά είναι η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εκτιμάται ότι η εκλογή θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ώστε ο νέος Μητροπολίτης να ενθρονιστεί στις 4 ή 5 του μηνός.
Η εκλογή του Μητροπολίτη Κιτίου θα είναι η δεύτερη, μετά από εκείνη του Κυρηνείας Χρυσόστομου , με το νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου, ο οποίος προβλέπει: Α) Την κατάρτιση του τριπρόσωπου με καθολική μυστική ψηφοφορία από τον κλήρο και τον λαό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και Β) Μεταξύ των τριών πρώτων σε ψήφους η Ιερά Σύνοδος , με μυστική ψηφοφορία, θα έχει τον τελικό λόγο. Μητροπολίτης εκλέγεται αυτός, που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία από τα 16 μέλη της Συνόδου.
Σε περίπτωση , που δεν συγκεντρώσει κάποιος πλειοψηφία, ακολουθεί ψηφοφορία με υποψηφίους τους δύο πρώτους . Αν υπάρξει ισοψηφία θα γίνει κλήρωση για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κύπρου “Ο Φιλελεύθερος”

ΦΩΤΟ: Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

 

Share this post