ΚΙΣΑ : “Ανείπωτη υποκρισία της Κυπριακής Πολιτείας: Νέες παράνομες επαναπροωθήσεις Σύριων προσφύγων”

ΚΙΣΑ : “Ανείπωτη υποκρισία της Κυπριακής Πολιτείας: Νέες παράνομες επαναπροωθήσεις Σύριων προσφύγων”

Το διοικητικό συμβούλιο της Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) , σε ανακοίνωση του , σημειώνει ότι “την  ώρα που στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και μέσω επίσημων δηλώσεων, κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι διακηρύσσουν τη λύπη και συμπάθεια τους για τους πρόσφυγες του Αφγανιστάν και ειδικότερα τις γυναίκες, την ίδια ώρα στα παράλια της Κύπρου δύο βάρκες προσφύγων από τη Συρία, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, ζητούν το αυτονόητο δικαίωμά τους σε πρόσβαση στο άσυλο”.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της ΚΙΣΑ καταγγέλλει ότι “ Εμποδίζονται  από την Κυπριακή ακτοφυλακή και την Κυπριακή Αστυνομία να προσεγγίσουν τη χώρα, ρίχνοντας δίκτυα γύρω από τις βάρκες τους και δημιουργώντας συνθήκες τρόμου, περικυκλώνοντας τους με πλοία της ακτοφυλακής που δημιουργούν κύματα και αναταράξεις ως η συνήθης τους πρακτική. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφυγας έπεσε στη θάλασσα και η τύχη του αγνοείται, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα οι αρχές τον ψάχνουν για να τον «διασώσουν». Οι υπόλοιποι άντρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται από προχθες το απόγευμα στις βάρκες, κάτω από τον ήλιο και υπό συνθήκες καύσωνα που ισοδυναμούν με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση. Σύμφωνα με συγγενείς των προσφύγων, 13 από τα παιδιά που είναι στις βάρκες είναι σε βρεφική ηλικία και δεν γνωρίζουμε, αν  τρέφονται κατάλληλα κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Ετοιμόγεννη γυναίκα που παρουσίασε προβλήματα υγείας λόγω του ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο εγκυμοσύνης μεταφέρθηκε  στο νοσοκομείο Παραλιμνίου, το οποίο δεν είχε χώρο να τη δεχθεί και την πήραν πίσω στο λιμανάκι Αγ. Νάπας για να περάσει τη νύκτα της πάνω σε ξύλινη αποβάθρα.

Μόλις χθες  το πρωί λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της μεταφέρθηκε στις πρώτες βοήθειες του Νοσοκομείου Λάρνακας όπου κανένας δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της επειδή δεν υπάρχει μεταφραστής    ενώ η γυναίκα αναφέρει συνέχεια ότι έχει πόνους.

Σύμφωνα με συγγενείς των προσφύγων στις βάρκες, οι πρόσφυγες ήρθαν απ΄ευθείας από τη Συρία και μεταξύ αυτών βρίσκονται και πρόσωπα τα οποία οι Κυπριακές αρχές επαναπροώθησαν προηγουμένως στο Λίβανο και απελάθηκαν από τις Λιβανικές αρχές στη Συρία, γεγονός που συνιστά έμμεση επαναπροώθηση για την οποία υπεύθυνη είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αντιμετωπίζει ήδη υποθέσεις για προηγούμενες επαναπροωθήσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”.

Η ΚΙΣΑ, προστίθεται στην ανακοίνωση, ” καταδικάζει για μια ακόμα φορά την υποκρισία της πολιτείας στο σύνολό της και καταγγέλλει το Κυπριακό κράτος για κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά παράβαση των διεθνών του  υποχρεώσεων και ειδικότερα κατά παράβαση του δικαιώματος ασύλου, την απαγόρευση των βασανιστηρίων, της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης, όπως και των δικαιωμάτων των παιδιών και των γυναικών, και προβαίνει σε καταγγελίες σε διεθνείς οργανισμούς”. Επίσης, η ΚΙΣΑ καλεί  το κράτος “έστω και την υστάτη, να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του και να δώσει πρόσβαση στο έδαφος της Δημοκρατίας και στις διαδικασίες ασύλου, σε επείγουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των προσφύγων και πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής ιδιαίτερα στα παιδιά και γυναίκες που θεωρούνται ευάλωτη ομάδα με βάση τη νομοθεσία”.

  

Share this post