Κινητοποίηση των Ρωμιών της Πόλης για αποστολή βοήθειας στους σεισμόπληκτους

Κινητοποίηση των Ρωμιών της Πόλης για αποστολή βοήθειας στους σεισμόπληκτους

Κωνσταντινούπολη , Μηνάς Βασιλειάδης

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση των Ρωμαίικων κοινοτήτων, οι οποίες συγκέντρωσαν απαραίτητο υλικό και αγαθά διαβίωσης, μέρος του οποίου ήδη εστάλη σε σημεία διανομής σε Αντιόχεια (Antakya) και Αλεξανδρέττα (İskenderun) και σε δύο παρακείμενα χωριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, δυστυχώς υπάρχουν θύματα μεταξύ της ρωμιορθόδοξης κοινότητας Αντιοχειανών, ενώ υπάρχουν και αναφορές για οικήματα που στέγαζαν οικογένειες και έχουν καταστραφεί.

Όσον αφορά στην βοήθεια που απεστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες του «ageliaforos.com» μία φορτωμένη νταλίκα έφθασε σήμερα Τετάρτη οδικώς στις πληγείσες περιοχές και μία αναχωρεί αύριο το βράδυ.

Μεταξύ των αγαθών που αποστέλλονται στους σεισμόπληκτους, τα οποία συγκεντρώθηκαν στην Αγία Τριάδα της πλατείας Ταξείμ, υπό τον συντονισμό του ΣΥΡΚΙ, είναι κουβέρτες, 20 τόνοι εμφιαλωμένο πόσιμο νερό, πετρέλαιο θέρμανσης, γεννήτριες, τρόφιμα, ρούχα, συσσωρευτές ταχείας φόρτισης φορητών συσκευών (power bank) κ.ά.

Από την Αγία Τριάδα, η οποία λειτουργεί ως κέντρο συλλογής, τα αγαθά μεταφέρονται στον Άγιο Κωνσταντίνο Υψωμαθείων και έπειτα στις αποθήκες της εταιρείας επιχειρησιακής υποστήριξης (logistics) που έχει αναλάβει
την μεταφορά στις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθεί η διανομή, σε συντονισμό με τις τοπικές αρχές.

Να σημειωθεί ότι, λόγω της έκτακτης κατάστασης και των συνθηκών που επικρατούν, η πρόσβαση στις περιοχές αυτές επιτρέπεται μόνο κατόπιν ειδικής άδειας από την Νομαρχία.

Οι δωρεές που συγκεντρώθηκαν προέρχονται τόσο από ιδιώτες όσο και από κοινοτικά βακούφια.

Παρούσες στην όλη διαδικασία ήταν από την πρώτη στιγμή και οι ελληνικές προξενικές Αρχές, ενώ η επικεφαλής του προξενικού τμήματος της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Άγκυρα, Χαρά Μπαλτουμά, επιβιβάστηκε σε λεωφορείο με προορισμό την Αντιόχεια συνοδεύοντας  ομάδα διάσωσης της ΕΜΑΚ.

Share this post