Κινδυνεύει άμεσα η ζωή Παλαιστίνιου,ο οποίος κρατείται χωρίς κατηγορίες ή δίκη
O Khalil Awawdah, ένας 40χρονος Παλαιστίνιος κρατούμενος, ως διαμαρτυρία για την παράνομη σύλληψη και κράτησή του, χωρίς κατηγορίες ή δίκη, είναι σε πολύ τραγική κατάσταση, καθώς μετά από 180 μέρες απεργίας πείνας χωρίς καθόλου τροφή με ελάχιστο νερό, η υγεία του έχει επιδεινωθεί, ζυγίζει μόνο 38 κιλά, κινδυνεύει να πεθάνει ανά πάσα στιγμή, αντιμετωπίζοντας σοβαρή απώλεια βάρους, νευρολογικά προβλήματα, σχεδόν ολική απώλεια όρασης και έντονη απώλεια μνήμης , αναφέρει σε ανακοίνωση η Πρεσβεία στην Κύπρο του Κράτους της Παλαιστίνης. “Η διοίκηση του Ισραηλινού νοσοκομείου του φέρεται απάνθρωπα και βάναυσα, στερώντας του βασικά δικαιώματα καθημερινά, ακόμα και τις επισκέψεις από τα συγγενικά του πρόσωπα. Μόνο πρόσφατα μπόρεσε η οικογένεια του να τον επισκεφτεί και να αντικρύσει τον άλλοτε γεμάτο ζωή άντρα σε αυτήν την τρομακτική κατάσταση”, σημειώνεται.
*Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
“Από την αρχή της Ισραηλινής Κατοχής το 1967, ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι πολίτες συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, χωρίς πρόσβαση σε μια δίκαιη δίκη, χωρίς κατηγορίες και για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, ενώ υπόκεινται τόσο σε ψυχολογικά όσο και σωματικά βασανιστήρια, τα οποία αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Μόνο το 2021, ο κατοχικός στρατός του Ισραήλ συνέλαβε 8.000 Παλαιστίνιους, 1.300 από τους οποίους είναι ανήλικα παιδιά και 184 γυναίκες. Τα στατιστικά αναφέρουν, επίσης, πως μέχρι τον Μάιο του 2022, ο αριθμός των κρατουμένων στα «στρατόπεδα συγκέντρωσης», όπως χαρακτηρίζονται οι Ισραηλινές κατοχικές φυλακές, ανέρχεται στους 4.450. Από αυτούς οι 530 κρατούνται χωρίς κατηγορίες ή δίκη, 160 είναι παιδιά, 32 γυναίκες.
Οι συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων που κρατούνται από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ δεν είναι απλά απαίσιες, είναι πολύ κάτω από τα αποδεκτά πρότυπα, που προβλέπονται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους κανόνες του ΟΗΕ για τη μεταχείριση των κρατουμένων. Κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν κατάχρηση, άρνηση και περιορισμό των δικαιωμάτων οικογενειακών επισκέψεων, απαγορεύσεις σωματικής επαφής κατά τις οικογενειακές επισκέψεις, στις περιπτώσεις που αυτές επιτρέπονται, μείωση των ωρών πρόσβασης σε εξωτερικούς χώρους και περιπάτους, απαγόρευση επισκέψεων μεταξύ κρατουμένων, αύξηση της χρήσης της απομόνωσης και ακραίους περιορισμούς στην πρόσβαση σε επικοινωνίες και εμπορεύματα από το εξωτερικό.
Αυτήν τη στιγμή κρατούνται παράνομα από τις Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής χιλιάδες Παλαιστίνιοι, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται σε απεργία πείνας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την παράνομη κράτησή τους. O Khalil Awawdah, ένας 40χρονος Παλαιστίνιος κρατούμενος, ως διαμαρτυρία για την παράνομη σύλληψη και κράτησή του χωρίς κατηγορίες ή δίκη, είναι στη χειρότερη κατάσταση, καθώς μετά από 180 μέρες απεργίας πείνας χωρίς καθόλου τροφή με ελάχιστο νερό, η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί, ζυγίζει μόνο 38 κιλά, κινδυνεύει να πεθάνει ανά πάσα στιγμή, αντιμετωπίζοντας σοβαρή απώλεια βάρους, νευρολογικά προβλήματα, σχεδόν ολική απώλεια όρασης και έντονη απώλεια μνήμης.
Η διοίκηση του Ισραηλινού νοσοκομείου του φέρεται απάνθρωπα και βάναυσα, στερώντας του βασικά δικαιώματα καθημερινά, ακόμα και τις επισκέψεις από τα συγγενικά του πρόσωπα. Μόνο πρόσφατα μπόρεσε η οικογένεια του να τον επισκεφτεί και να αντικρύσει τον άλλοτε γεμάτο ζωή άντρα σε αυτήν την τρομακτική κατάσταση.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε πως οι βαρβαρότητες που συμβαίνουν στα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» του κατοχικού στρατού του Ισραήλ είναι μεθοδευμένες κινήσεις για να πλήξουν την αξιοπρέπεια όλου του παλαιστινιακού λαού, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις βάρβαρες καθημερινές επιθέσεις του κατοχικού στρατού του Ισραήλ σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές της Παλαιστίνης, τη Γάζα, τη Δυτική όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης ζητά άμεσα να ασκηθούν πιέσεις ούτως ώστε να αναγνωριστούν οι Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι ως αιχμάλωτοι πολέμου και να τύχουν των αντίστοιχων δικαιωμάτων. Θέλουμε, επίσης, να επιστήσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, όλων των κυβερνήσεων και πολιτικών κομμάτων του κόσμου και των θεσμών και των οργανισμών που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να ασκήσουν πιέσεις εναντίον του κράτους Απαρτχάιντ του Ισραήλ για να σεβαστεί στο ελάχιστο τις συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους, να ενεργήσουν με τέτοιον τρόπο για να τερματιστούν όλες οι ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και να σταματήσει η συνεχιζόμενη βαρβαρότητα εναντίον του λαού μας.
Ελευθερία σε όλους τους κρατουμένους!”
ΦΩΤΟ: