Κιλιτσντάρογλου: Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε περιοχή ειρήνης

Κιλιτσντάρογλου: Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε περιοχή ειρήνης

Την επιθυμία του για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως την εποχή του Ισμαήλ Τζεμ με τον Γιώργο Παπανδρέου, εκφράζει ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και τονίζει πως θέλει το Αιγαίο περιοχή ειρήνης.

Ο ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη της εφημερίδας “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” των Αθηνών , Μανώλης Κωστίδης , ρώτησε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τι εννοεί με τον όρο αλλαγή άξονα της εξωτερικής πολιτικής, και τι σχεδιάζει να κάνει με την Ελλάδα. Ο υποψήφιος πρόεδρος  ο κ. Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: Δίχως να περιμένουμε την Ε.Ε. να ανοίξει κεφάλαια, εμείς θα εκπληρώσουμε όλους τους όρους που προβλέπει. Καθώς πιστεύουμε πως είμαστε μια χώρα που αξίζει πρώτης ποιότητας δημοκρατία. Με την Ε.Ε. θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Μία από τις σημαντικές επιθυμίες μας είναι να έρθουν κι εκείνοι στην Τουρκία και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις. Ως προς τις σχέσεις με την Ελλάδα, θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο Πέλαγος σε περιοχή ειρήνης, όπως συνέβη την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Ισμαήλ Τζεμ. Θέλουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να τις αναπτύξουμε με φιλικό τρόπο. Αυτό είναι μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μας. Άλλωστε έχουμε κοινό πολιτισμό, κοινά τραγούδια, κοινές αναμνήσεις και πρέπει αυτά να αναπτύξουμε”.

Επίσης, ο κ.  Κιλιτσντάρογλου ρωτήθηκε, γιατί σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές του συγκεντρώσεις φόρεσε το αλεξίσφαιρο γιλέκο και αν φοβάται. «Δεν φοβάμαι. Ομως είμαι υποχρεωμένος να εξασφαλίσω την ασφάλειά μου. Υπήρχαν διάφορες πληροφορίες και μου ζητήθηκε να φορέσω αλεξίσφαιρο. Δεν θέλησα να τους δυσαρεστήσω και το φόρεσα», απάντησε.

Σύμφωνα με τον αναταποκριτή της αθηναϊκής εφημερίδας ο κ. Κιλιτσντάρογλου δείχνει σίγουρος για το εκλογικό αποτέλεσμα και τονίζει ότι «ως Εθνική Συμμαχία θα κερδίσουμε τις εκλογές. Στην Τουρκία θα φέρουμε με την πραγματική έννοια δημοκρατία και ειρήνη. Υπάρχει αστάθεια στην οικονομία και πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε σταθερότητα. Στους πυλώνες του κράτους υπάρχουν καταστροφές μεταξύ της νομοθετικής, δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας και θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την ισορροπία».

  Ο ανταποκριτής της Κ Μανώλης Κωστίδης με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου© Παρέχεται από: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τα ποσοστά του να βρίσκονται από 46%-50%, με τα ποσοστά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπονται 2 έως και 4 μονάδες.

Πάντως η εταιρεία ORC, που στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2018 είχε προβλέψει το αποτέλεσμα, αναφέρει πως ο κ. Κιλιτσντάρογλου θα νικήσει με διαφορά τουλάχιστον 7 μονάδων!

Αυτό που προκάλεσε σκεπτικισμό στο στρατόπεδο του κ. Κιλιτσντάρογλου ήταν η προεκλογική συγκέντρωση του κ. Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να συγκεντρώσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους στον χώρο του παλιού αεροδρομίου «Ατατούρκ» και έδειξε πως έχει ισχυρές πολιτικές αντοχές, αλλά και αποτελεσματικό κομματικό μηχανισμό.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο κ. Κιλιτσντάρογλου έχει το πλεονέκτημα πως δεν είναι μόνος του. Κυρίως τις τελευταίες δύο εβδομάδες τον ενισχύουν οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

Πηγή: kathimerini.gr

Share this post