Κιέβου Επιφάνιος: «Ο αληθινός δρόμος της αλήθειας, όσο δύσκολος κι αν είναι, πάντα οδηγεί στη νίκη»

Κιέβου Επιφάνιος: «Ο αληθινός δρόμος της αλήθειας, όσο δύσκολος κι αν είναι, πάντα οδηγεί στη νίκη»

Ο Μητροπολίτης Κιέβου& πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, σε μήνυμα του για την σημερινή  31 επέτειο  από την ανεξαρτησία της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση, ενώ παράλληλα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας, τόνισε : “Η ανεξαρτησία δεν είναι απλά μια λέξη ή κάποια αφηρημένη έννοια για τους Ουκρανούς. Αυτό είναι το εθνικό γνώρισμα του λαού μας, αυτή είναι η νοοτροπία μας, γιατί η θέληση, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια είναι στις καρδιές μας”.  
*Διαβάστε το πλήρες κείμενο του μηνύματος
“Η 24η Αυγούστου, η 31η επέτειος από την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, σηματοδοτεί έξι μήνες ηρωικής αντίστασης του ουκρανικού λαού στην πλήρη ρωσική εισβολή. Σε ευχαριστούμε Κύριε που είσαι μαζί μας! Αισθανόμαστε συνεχώς ότι ο Παντοδύναμος μας δίνει υπερδύναμα όπλα: την ασπίδα του θάρρους, το ξίφος της πίστης και την πανοπλία του θάρρους. Ευχαριστούμε που μας δίνει και δύναμη να σταθούμε απέναντι στο κακό που συγκεντρώνει καλή θέληση παγκοσμίως και απομονώνει και ντροπιάζει όσους είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν τον διάβολο, συγχωρώντας τυράννους και δολοφόνους.
Πριν από ένα χρόνο τέτοια εποχή συναντηθήκαμε στην Ουκρανία τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος στη συνέχεια διακήρυξε πολύ σημαντικά προφητικά λόγια για εμάς: «Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΟΡΑΤΗ! “. Ξέρω ότι έτσι είναι. Ως εκ τούτου, παρά τις διάφορες απογοητευτικές προβλέψεις, την δελεαστική περιφρόνηση, παρά τις αμφιβολίες και την ύπουλη των εχθρών, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το κράτος μας, την πατρίδα μας, για την Ουκρανική Εκκλησία, για τις οικογένειές μας, την ιστορία μας, το παρόν και το μέλλον.
Η ανεξαρτησία δεν είναι απλά μια λέξη ή κάποια αφηρημένη έννοια για τους Ουκρανούς. Αυτό είναι το εθνικό γνώρισμα του λαού μας, αυτή είναι η νοοτροπία μας, γιατί η θέληση, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια είναι στις καρδιές μας. Είμαστε ένα ισχυρό έθνος στο πνεύμα και την πίστη στο πλευρό της αλήθειας και του φωτός, υπερασπίζεται το Θεόσταλτο, αναζητά ειρήνη και δικαιοσύνη. Και μόνο αυτός, ο αληθινός δρόμος της αλήθειας, όσο δύσκολος κι αν είναι, πάντα οδηγεί στη νίκη.
Οπότε μαζί ας προσευχηθούμε για τη νίκη, για τη μητρική Ουκρανία και ας γιορτάσουμε την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με ελπίδα στις καρδιές μας και ευχαριστίες στον Κύριο για όλες τις γενναιοδωρίες Του!”
Το πρωΐ στον Ναό της του Θεού Σοφίας του  πραγματοποιήθηκε η  διαθρησκευτική εκδήλωση «Προσευχή για την ειρήνη και την ευλογία της Ουκρανίας», που παραδοσιακά οργανώνει  το Πανουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών και θρησκευτικών οργανώσεων. 
 Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η σύζυγός του Ολένα. Επίσης , παρέστησαν  εκπρόσωποι διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας , μεταξύ των οποίων και εν Κιέβω Μητροπολίτης , Ονούρφιος . (Στην φωτογραφία αριστερά του προέδρου Ζελένσκι). 
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας Ουκρανίας Επιφάνιος , δήλωσε : “Προσευχηθείτε για τους γενναίους πολεμιστές μας, τους τελευταίους ήρωες που μας προστατεύουν στην πρώτη γραμμή. Προσευχηθείτε για την ειρήνη των ψυχών όσων έδωσαν τη ζωή τους για την Ουκρανία, για τους αθώους πολίτες της χώρας μας, που δολοφονήθηκαν από Ρώσους κατακτητές. Προσεύχομαι για την ίαση των τραυματιών, για βοήθεια και φροντίδα του Θεού για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους. Προσευχηθείτε για τους αδελφούς και τις αδελφές μας που συναντούν αυτή την εορταστική ημέρα υπό κατοχή, αιχμαλωσία και άδικη φυλάκιση. Ο Θεός να τους φυλάει και να τους προστατεύει, να τους προστατεύει από την κακία των δολοφόνων και να τους φέρει στην ελευθερία”.
*******************************************************

Γκουτέρες: Έξι μήνες πολέμου στην Ουκρανία, ένα θλιβερό και τραγικό ορόσημο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατήγγειλε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας τον “παράλογο” πόλεμο στην Ουκρανία, ακριβώς έξι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας, μία ημέρα που αποτελεί “ένα θλιβερό και τραγικό ορόσημο”.

“Σήμερα είναι ένα θλιβερό και τραγικό ορόσημο, οι έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου” δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλοντας τις συνέπειες αυτού του “παράλογου πολέμου, πολύ πιο πέρα από την Ουκρανία”.

Επανέλαβε τη “βαθιά ανησυχία” του για τις στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. “Κάθε νέα κλιμάκωση της κατάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή.”

Μετά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στην Ουκρανία και στην Τουρκία με επίκεντρο τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία που επαναλήφθηκαν χάρη σε μια διεθνή συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούλιο, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε την απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια που επιμένει.

“Το 2022 υπάρχουν αρκετά τρόφιμα στον κόσμο — το πρόβλημα είναι η μη κανονική διανομή τους. Όμως αν δεν σταθεροποιήσουμε την αγορά δημητριακών το 2022, απλώς δεν θα υπάρξουν αρκετά τρόφιμα το 2023”, είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται στη συνέχεια να μιλήσει στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία ζήτησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και Βρετανία με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας που συμπίπτει φέτος με έξι μήνες πολέμου.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια αντιτέθηκε στην παρέμβαση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι δεν εναντιώνεται κατ΄αρχήν στη συμμετοχή του Ουκρανού ηγέτη, αλλά στο γεγονός ότι δεν έχει φυσική παρουσία. Όμως μια ψηφοφορία των μελών του Συμβουλίου (13 ψήφοι υπέρ, μία κατά, μία αποχή), την επέτρεψε.

Στο Κίεβο ο Βρετανός πρωθυπουργός

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έφθασε στην Ουκρανία που γιορτάζει σήμερα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της και ενώ συμπληρώνονται έξι μήνες της ρωσικής εισβολής.

“Είναι η τρίτη φορά που ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στην Ουκρανία από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή. Δεν είναι όλες οι χώρες τόσο τυχερές να έχουν έναν τέτοιο φίλο”, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδεχόμενος τον Βρετανό πρωθυπουργό.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ /φωτο αρχείου

Share this post