Κιέβου Επιφάνιος: Αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, κατανοώντας τα με τη χριστιανική έννοια ως δώρα του Δημιουργού

Κιέβου Επιφάνιος: Αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, κατανοώντας τα με τη χριστιανική έννοια ως δώρα του Δημιουργού

Σήμερα εορτή , σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, της Συνάξεως των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ  ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ με τους Χρυσούς Τρούλους, στο Κίεβο. 

Με τον  προκαθήμενο της αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας  Ουκρανίας συλλειτούργησαν  ο Μητροπολίτης Βίνιτσεας και Μπαρ, Συμεών, ο Μητροπολίτης Λβιβ και Σόκαλσκι Διμίτρι, ο Μητροπολίτης Τσερκάσι και Τσίρυν Ιωάννης, ο Αρχιεπίσκοπος Μπόχουσλαβ Αλέξανδρος, ο Αρχιεπίσκοπος Πολτάβας και Κρέμεντσουκ, Φεντόρ, ο Αρχιεπίσκοπος Ζιτόμιρ και Πολισσίας, Βολοντίμιρ, ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίβτσι και Χότυν, Χέρμαν, ο Αρχιεπίσκοπος Τερνοπίλ και Μπουχάχ, Τύχων, ο Αρχιεπίσκοπος Βίσγκοροντ, Αγαπητός, ο Επίσκοπος Μπιλόχοροντ, Ιωάννης, ο Επίσκοπος Χάρκοβο και Μποχοντούκιβ, Μητροφάνης, ο Επίσκοπος Ζαπορίζιε και Μελιτόπολης Φώτιος, ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Επίσκοπος  Κομάνσκι Μιχαήλ, η αδελφότητα της Μονής με τους Χρυσούς Τρούλους και πολυάριθμοι προσκεκλημένοι κληρικοί.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Μακαριώτατος  ανέπεμψε  μια ειδική προσευχή στον Κύριο σε μια εποχή που η Ουκρανία  κινδυνεύει. 

Στο κήρυγμα του ο κ. Επιφάνιος, μεταξύ άλλων,  τόνισε:

“Αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, κατανοώντας τα με τη χριστιανική έννοια ως δώρα του Δημιουργού.Η δύναμη του αληθινού Θεού εκδηλώνεται στην αγάπη και την υπηρεσία του καλού όλων όσων έχει δημιουργήσει. Και αυτός που αντιτίθεται στον Θεό, αν έχει προσωρινή εξουσία, τότε έχει τυραννικό χαρακτήρα, δηλαδή κλέβει, οικειοποιείται, είναι παράνομος.

Μια τέτοια δύναμη έχει τη βάση του εγωισμού, εστιάζοντας μόνο στις δικές του επιθυμίες. Επομένως, η κυριαρχία της τυραννίας βασίζεται πάντα στην αναλήθεια, στο κακό, στη βία, στην ταπείνωση.

                                           Ο Μητροπολίτης Κιέβου& πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος

Έχουμε την ελευθερία να πολλαπλασιάζουμε το καλό και να είμαστε ελεύθεροι από την τυραννία του κακού. Και γι’ αυτήν την ελευθερία θέτουμε την ψυχή και το σώμα μας, όπως λέει ο Σωτήρας, καλώντας μας να εκτιμήσουμε την αλήθεια του Ευαγγελίου περισσότερο από μια προσωρινή ζωή. Έχουμε μια αξιοπρέπεια που προέρχεται από το γεγονός ότι ο καθένας από εμάς είναι ικανός να γίνει παιδί του Θεού, του γιου ή της κόρης Του, κληρονόμος της Βασιλείας των Ουρανών.

Όποιος απαρνείται αυτές τις ελευθερίες και την αξιοπρέπεια για χάρη Του και  πολιορκείται από τον διάβολο είναι σαν τους αγγέλους που μπαίνουν σε πειρασμό και έχουν απομακρυνθεί από τον Θεό. Για χάρη αυτών, σύμφωνα με το λόγο των Γραφών, ο διάβολος παίρνει τη μορφή αγγέλου φωτός, έτσι ώστε να τον πιστέψουν. Αυτό ακριβώς συνέβη τώρα με πολλούς οπαδούς του Πατριαρχείου Μόσχας και τον ηγέτη τους, οι οποίοι κολακεύτηκαν από τον διάβολο και ενθαρρύνθηκαν να γίνουν υπηρέτες του τυράννου του Κρεμλίνου”.

Πηγή: Υπηρεσία Τύπου Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας

Share this post