Κηδεύτηκε με χειροκροτήματα και συνθήματα η Ντενίζ Ποϊράζ, μέλος του HDP Σμύρνης

Κηδεύτηκε με χειροκροτήματα και συνθήματα η Ντενίζ Ποϊράζ, μέλος του HDP Σμύρνης

«Η Deniz Poyraz είναι αθάνατη » –«Το HDP είναι οι άνθρωποι, οι άνθρωποι είναι εδώ».

Σε συλλαλητήριο  μετατράπηκε η  κηδεία της  Deniz Poyraz  (Ντενίζ Ποϊράζ),  η οποία  σκοτώθηκε στην επίθεση κατά των γραφείων του  HDP στην Σμύρνη. Η κηδεία έγινε το απόγευμα  στο  Τζαμί Βελουλκάλε, το οποίο βρίσκεται στο Kadifekale (ΚαντιφέΚαλε),  λόφος  Πάγος, που δεσπόζει της Σμύρνης.  

Η αστυνομία είχε  θέσει σε εφαρμογή αυστηρά  μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψει τυχόν επισόδεια  στην κηδεία. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν κάποιους δρόμους γύρω από το τζαμί  και ερεύνησαν αυτούς , που εισήλθαν σε αυτό. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο υπήρξε μικρή  ένταση στην κηδεία. Μετά τις προσευχές για την κηδεία, το σώμα της άτυχης νέας θάφτηκε στο νεκροταφείο της Νέας Μπούκα.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν οι συμπρόεδροι  του HDP,  Pervin Buldan και Mithat Sancar,   βουλευτές του CHP και του HDP, μέλη των δύο κομμάτων και ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, Tunç Soyer. 

Νωρίτερα, η  οικογένεια, οι συγγενείς και τα μέλη του κόμματος προσήλθαν στη Διεύθυνση Κοιμητηρίων στο  Τέπεσικ ( περιοχή Κονάκ) και παρέλαβαν το φέρετρο της 33χρονης  Poyraz, το οποίο αρχικά μεταφέρθηκε στο σπίτι της οικογένειας. 

Επίσης, στα γραφεία του HDP υπήρχε η φωτογραφία της άτυχης νέας μπροστά και ο κόσμος άφηνε τριαντάφυλλα.

ΦΩΤΟ: HDP

Η μητέρατης , Fehime Poyraz,  είπε :  «Μακάρι ο Θεός να κάνει τον δολοφόνο να υποφέρει το ίδιο βασανισμό με εκείνο,  που έκανε στην κόρη μου. Είθε η μητέρα του να νιώσει αυτό που νιώθω τώρα. Δεν έχω καταραστεί κανέναν στη ζωή μου, αλλά η καρδιά μου είναι σε μεγάλη αγωνία, ελπίζω και η μητέρα του. Άνθρωποι,  όπως η Deniz δεν πεθαίνουν, μια  Deniz έχει φύγει, αλλά χιλιάδες Deniz θα έρθουν

Το φέρετρο της Poyraz, σήκωναν γυναίκες , ενώ ο κόσμος χειροκροτούσε και φώναζαν  : «Şehid namirin» (οι μάρτυρες είναι αθάνατοι) ,  «Η Deniz Poyraz είναι αθάνατη », « Deniz μην πεθάνεις» και «το HDP είναι οι άνθρωποι, οι άνθρωποι είναι εδώ».

Σύμφωνα με το ANF  IZMIR τα αδέρφια της Deniz, Süleyman Poyraz και  Ibrahim Poyraz, οι οποίοι είναι στην φυλακή   μεταφέρθηκαν στο νεκροταφείο για να παρακολουθήσουν την κηδεία. Οι αδελφοί Poyraz, που δεν είχαν άδεια [από την αστυνομία] να εισέλθουν στο νεκροταφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω του πλήθους, κατάφεραν τελικά να αποχαιρετήσουν την αδερφή τους Deniz Poyraz ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του HDP. Οι αδελφοί Poyraz δεν είχαν την άδεια να παραμείνουν στο νεκροταφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά κατάφεραν να περάσουν λίγο χρόνο τη μητέρα τους Fehime και τον πατέρα τους Abdilillah Poyraz. Η διοίκηση των φυλακών δεν επέτρεψε στον άλλο αδελφό , Kamuran Poyraz,  να παρευρεθεί στην κηδεία.

Το κυβερνόν κόμμα ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν  εξέδωσε δήλωση σχετικά με την επίθεση με πυροβολισμούς στην Επαρχιακή Διεύθυνση του HDP Σμύρνης. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε, “Καταδικάζουμε την επίθεση και τη δολοφονία”.

 

 

“ΜΑΣΤΑΝ ΜΠΡΟΣΤΆ ΣΟΥ”

H Επαρχιακή Διοίκηση Σμύρνης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης έγραψε:

“Καταδικάζουμε την επίθεση και τη δολοφονία στο Επαρχιακό Κτίριο HDP Σμύρνης. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ενάντια σε οποιεσδήποτε επιθέσεις και προσπάθειες διατάραξης της ειρήνης και της ασφάλειας της Τουρκίας”.

 

Ο 27χονος   Onur Gencer,  ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος,  οδηγήθηκε  στο δικαστήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah σε δήλωση του ανέφερε:   “Μισώ τοΡΚΚ. Ορκιζόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά καιρούς. Με διεγείρουν οι δηλώσεις που έγιναν στους λογαριασμούς των μελών του κόμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν έφτασα στο κτίριο, σκέφτηκα ότι μπορεί να υπάρχουν μερικοί άνθρωποι εκεί. Θα πυροβολούσα οποιονδήποτε. Θα τους σκότωνα όλους εκεί μέσα. Έριξα και τις 10 σφαίρες στο όπλο μου. Δεν ξέρω ποιον πυροβόλησα.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post