«Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων».

«Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων».

Στο νησί της Κέρου, στην Ελλάδα, όπου η ανακάλυψη εκατοντάδων σπασμένων, μαρμάρινων ειδωλίων αποτελεί αντικείμενο πολυετούς επιστημονικής μελέτης, αλλά και την αρχή ενός μεγάλου μυστηρίου, μας μεταφέρει το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων».

   Πρόκειται για μια συμπαραγωγή μεταξύ COSMOTE TV και National Geographic στην Ελλάδα, που κάνει πρεμιέρα αύριο, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στις 22:00, στο COSMOTE HISTORY HD.

   Ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, θα δούμε πώς το μικρό νησί Δασκαλιό, που στο παρελθόν συνδεόταν χερσαία με την Κέρο, εκτιμάται ότι αποτελεί έναν από τους πιο εξελιγμένους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

   Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project, όπου πριν από 60 χρόνια, ένα επικό ταξίδι εξερεύνησης ξεκίνησε στην καρδία του Αιγαίου, με σκοπό να αποκαλύψει ένα μυστήριο 4.500 ετών.

   Στο αρχαιολογικό ταξίδι, συμμετέχουν o καθηγητής Colin Renfrew, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project και National Geographic Explorer, ο δρ. Michael Boyd, αρχαιολόγος και συνδιευθυντής του Cambridge Keros Project, η δρ. Εύη Μαργαρίτη, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project και ο δρ. Γεώργιος Αρτόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου. Παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ ο αρχαιολόγος δρ. Κώστας Πασχαλίδης.

   «Αντικρίσαμε μια καταστροφή. Είχα την εντύπωση ότι οι αρχαιοκάπηλοι είχαν καταστρέψει το σημείο. Βρήκα πολλά σπασμένα αγγεία, πήλινα και μαρμάρινα και επίσης, πολλά σπασμένα ειδώλια. Φαινόταν σαν να είχε συμβεί μια μεγάλη καταστροφή. Μόνο αργότερα, καταλάβαμε ότι ήταν οι Πρωτοκυκλαδικοί Κυκλαδίτες που είχαν σπάσει αυτά τα ειδώλια και τα αγγεία» τονίζει ο καθηγητής Colin Renfrew μιλώντας για την εμπειρία του να επισκέπτεται την  Κέρο το 1963 και τις πρώτες του εντυπώσεις και τις τελετές σπασίματος των ειδωλίων. Και προσθέτει: «Μας ήταν ξεκάθαρο όταν προχωρήσαμε περαιτέρω την έρευνά μας, ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν αυτά τα αγαλματίδια στα διαφορετικά χωριά, την 3η χιλιετία π.Χ., συμμετείχαν στην πραγματικότητα σε τελετές θρυμματισμού/σπασίματος. Με την ολοκλήρωση των τελετών, μετέφεραν τα σπασμένα αγαλματίδια στην Κέρο, μαζί με σπασμένα ειδώλια, κεραμικά και μαρμάρινα αγγεία και τα “άφηναν” εκεί, ως ένα τελετουργικό κατάθεσης/προσφοράς».

   Η δρ. Εύη Μαργαρίτη, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κύπρου και υποδιευθύντρια του Cambridge Keros Project, αναφορικά με το πώς ζούσαν οι άνθρωποι της Κέρου επισημαίνει «Μπορούμε να πούμε πολλά για την καθημερινή ζωή στο Δασκαλιό. Όσον αφορά στις αγροτικές ασχολίες, υπήρχαν αρκετές δυσκολίες, δεν ήταν καθόλου εύκολο να ζει κανείς εκεί και να καλλιεργεί. Τα σπίτια στο Δασκαλιό δεν ήταν τα χαρακτηριστικά σπίτια με την οικοσκευή, τα εργαλεία για την επεξεργασία των δημητριακών κλπ. Οι άνθρωποι εκεί έκαναν κάτι άλλο. Νομίζουμε ότι επικεντρώνονταν στη μεταλλουργία και οι αγροτικές ασχολίες ήταν δευτερεύουσες. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι έφερναν την τροφή από αλλού».

   Μετά την προβολή του στο κανάλι, το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV Plus. Την εκτέλεση παραγωγής του ντοκιμαντέρ ανέλαβε η Green Olive Films.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post