Κείμενο προς υπογραφή

Κείμενο προς υπογραφή

 

  • Υπαγορεύθηκε, όπως προκύπτει , από την Άγκυρα

Του Μιχάλη Βασιλειάδη*

Σύμφωνα με  πληροφορίες ,που διαθέτει η έγκυρη συνάδελφος «AGOS», μειονοτικά Ιδρύματα και ΜΚΟ, έλαβαν από την «Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας» κείμενο με την «παράκληση» όπως αναφέρεται, να υπογραφεί και να σταλεί.  Το κείμενο (μετάφραση δική μας) έχει ως εξής:

 

” Η χώρα μας μας, με όσα της εμπνέει παλαιόθεν η ιστορία της αλλά και ο βαθιά ριζωμένος πολιτισμός της, στην περιοχή της αλλά και παγκοσμίως, υπήρξε πάντοτε πρώτη στην πραγματοποίηση των βημάτων εκείνων που εξυπηρετούν την ειρήνη. Από την εποχή του πολέμου της Ανεξαρτησίας της και μέχρι σήμερα πραγματοποίησε αγώνες σημαντικούς για την ασφάλειά μας και την ευημερία μας.
Σε κάθε έναν από τους παραπάνω αγώνες, το πνεύμα προθυμίας και η κινητοποίηση για συμμετοχή του λαού μας αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Εμείς, ως μη κυβερνητικές οργανώσεις, στις μέρες μας που η χώρα ζει μία περίοδο ζωής ή θανάτου, στηρίζουμε απόλυτα μέχρι τέλους τα βήματα που αφορούν την ασφάλεια, και τα συμφέροντα της χώρας, ενώ ταυτόχρονα προσβλέπουν στην καθίδρυση και προστασία της ειρήνης στην περιοχή. Όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα, στον αγώνα που διεξάγει η χώρα εναντίον όλων εκείνων των στοιχείων που την απειλούν, όντας κράτος και έθνος ενωμένοι και αγωνιζόμενοι από κοινού, πιστεύουμε από καρδιάς ότι θα πετύχουμε. Στο διάστημα αυτό, είμαστε περήφανοι για τον ηρωικό στρατό μας, ο οποίος με αποφασιστικότητα φέρνει σε πέρας τα καθήκοντά του προστατεύοντας τα υψηλά συμφέροντα της χώρας μας, τα σύνορά μας και το μέλλον μας.
Τα όσα ζήσαμε το τελευταίο διάστημα στο Ιντλίμπ, μας θλίβει όλους βαθιά. Για τους στρατιώτες μας που έχασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι ηρωικά κατά την προδοτική και άνανδρη επίθεση που πραγματοποίησαν τα στελέχη του καθεστώτος της Συρίας και κέρδισαν τη θέση τους στον Παράδεισο (τους ‘σεχίτ’ όπως τους αποκαλούμε), παρακαλούμε τον Αλλάχ να τους επιδαψιλεύσει την ευσπλαχνία του. Στους τραυματίες (τις ίδιας επίθεσης) ταχεία ανάρρωση.
Δίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι σήμερα ο στρατός μας βρίσκεται στη Συρία όχι μόνο για να εξασφαλίζει την εθνική μας ασφάλεια, αλλά μαζί με αυτό, λειτουργώντας πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να αποτρέπει ένα νέο κύμα προσφύγων το οποίο θα δημιουργούσε (άλλη μία) ανθρώπινη τραγωδία. Πιστεύουμε ότι ο εν λόγω αγώνας θα πρέπει να συνεχίσει αποφασιστικά, παρότι υπάρχουν προσπάθειες, με διάφορες επιθέσεις, να παρεμποδιστούν.
Γνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις στη Συρία ενδιαφέρουν εκ του σύνεγγυς τη χώρα μας. Αυτό το επιβεβαιώνει περίτρανα το γεγονός ότι, στα σύνορα της χώρας μας η οποία φιλοξενεί ήδη 4 εκατομμύρια Σύριων, έχει συσσωρευθεί ήδη άλλο 1.5 εκατομμύριο.

 

 


Όπως στηρίξαμε τον αποφασιστικό αγώνα που δόθηκε με τις (στρατιωτικές) επιχειρήσεις, ‘Κλάδος Ελαίας’, ‘Ασπίδα του Ευφράτη’ και ‘Πηγή Ειρήνης’, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εναντίων των τρομοκρατικών οργανώσεων για να αποτρέψουν την τρομοκρατική απειλή που προέρχεται από τα εδάφη της Συρίας, έτσι στηρίζουμε και την ‘Επιχείρηση Εαρινή Ασπίδα’.
Υποστηρίζουμε την συνέχιση της αποφασιστικής προσπάθειας που θα αποξηράνει την τρομοκρατία στην πηγή της. Γνωρίζουμε ότι η αμφισβήτηση της παρουσίας της Τουρκίας στα Συριακά εδάφη, σημαίνει αμφισβήτηση της ανάγκης να υπάρξει ασφάλεια στα σύνορά μας.
Η θετική συμπεριφορά διαφόρων κρατών προς τρομοκρατικές ομάδες, η οποίες δημιουργούν αστάθεια στην περιοχή, καταδεικνύει ότι πολλές φορές δίνουμε τον αγώνα αυτό μόνοι μας.
Εντούτοις, το νοήμων έθνος μας, βρέθηκε πάντοτε στο πλευρό του κράτους του και θα συνεχίζει να πράττει το ίδιο. Και εμείς, ως ΜΚΟ, κομπάζουμε διότι αποτελούμε μέρος του ιερού αυτού έθνους. Έχοντας υπόψη τις εξελίξεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας, εκφράζουμε την στήριξή μας σε κάθε απόφαση και σε κάθε βήμα που πραγματοποιείται από το κράτος μας εναντίων των απάνθρωπων δολοφόνων και εγκληματιών, για να εξασφαλιστεί η ηρεμία και η ασφάλεια της χώρας μας. Να μην αμφιβάλει κανείς ότι, όπως συνέβη μέχρι τώρα έτσι και στο μέλλον, θα νικήσουμε όλες τις δυσκολίες ενωμένοι και αγωνιζόμενοι από κοινού.
Η Τουρκία είναι μία χώρα ειρηνική. Η Τουρκία είναι το κλειδί της ειρήνης στην περιοχή της και στον κόσμο.
Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε σε όλη την υφήλιο ότι είμαστε έτοιμοι, εάν χρειαστεί, να στηρίξουμε το κράτος μας και τον στρατό μας, ο οποίος παρ’ όλα τα εμπόδια που μας δημιουργούν και τις επιθέσεις που πραγματοποιούν, αγωνίζεται για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας, για την αποτροπή νέων ανθρωπιστικού τύπου κρίσεων, και για να οικοδομηθεί η ειρήνη στην περιοχή.
Βροντοφωνάζουμε για άλλη μια φορά προς όλο τον κόσμο ότι, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, θα αγκαλιάσουμε την πατρίδα αυτή που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας που θυσιάστηκαν γι’ αυτήν και οι ‘σεχίτ’ μας, Κράτος και Έθνος ενωμένοι θα αγωνιστούμε χέρι με χέρι και ώμο με ώμο για να την προστατέψουμε”.
Όπως αναφέρει η «AGOS» το κείμενο -που έφθασε την 1η Μαρτίου- ήδη υπογράφηκε και στάλθηκε.
Δεδομένου ότι κάποιοι από τους υπογράψαντες ανέφεραν ότι υπάρχει και κείμενο συμπαράστασης στο Ελληνικό Κράτος από μουφτήδες της μειονότητας στη Θράκη, η «Α» ερεύνησε και διαπίστωσε ότι, ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Χαλίλ Τζιχάτ, η Μουφτεία Ξάνθης και η Μουφτεία Διδυμοτείχου, δια χειρός του Τοποτηρητή Μουφτή της Οσμάν Χαμζά, εξέδωσαν παρόμοιες μεταξύ τους, με κάποιες παραλλαγές, ανακοινώσεις οι οποίες αναφέρονται κυρίως στα γεγονότα που ξέσπασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές με ημερομηνία 3/3/2010.

Το κείμενο των Μουφτήδων έχει ως εξής:
«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της πατρίδας μας μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι αποδεικνύουν ότι οι Θρακιώτες δεν είμαστε μόνοι μας. Γνωρίζουμε από πού έρχεται το πρόβλημα και σήμερα είδαμε καθαρά από πού θα έρθει η λύση.
Η Πατρίδα μας, η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η προσφυγική κρίση έκανε το παν για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που ήρθαν στη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο την χρονική περίοδο που δεν ενδιαφερόταν κανείς. Σήμερα και πάλι, η Πατρίδα μας, κάνει ό,τι μπορεί με τις δυνάμεις ασφαλείας της για να προστατεύσει όλους τους κατοίκους της Θράκης, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, με γνώμονα την ειρηνική συνύπαρξη. Προσευχόμαστε για όλους που συνδράμουν στην αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος, ώστε ο Θεός να τους ευλογεί και να παρέχει τη βοήθεια του.
Προσευχόμαστε επίσης και για τους συνανθρώπους μας που αναγκάστηκαν να καταστούν πρόσφυγες εξαιτίας των πολέμων. Επειδή τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, η Ευρώπη θα πρέπει να συνδράμει ώστε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να βρουν ένα ασφαλές μέρος για να εγκατασταθούν σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και νομοθεσίες.
Μουφτεία Διδυμοτείχου»
Ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Αν και είναι ένα θέμα που είναι υπεράνω των θρησκευτικών μας καθηκόντων, βλέποντας ανθρώπους που ζουν για χρόνια στην γειτονική χώρα (σ.σ. εννοεί την Τουρκία) να προσπαθούν να εισέλθουν εντός του ελληνικού εδάφους, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μας, κάνει το σωστό και το δίκαιο. Είναι δικαίωμα της Ελλάδας, ως μέλος της ΕΕ, να ενεργήσει κατά τις προβλέψεις των Συνθηκών και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου λειτουργίας, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα που σχετίζονται με την διαφύλαξη της ασφάλειας στα εδάφη της».
Το κείμενο της μουφτείας Ξάνθης είναι περίπου το ίδιο.-

*ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ” της Πόλης

Share this post