Καζακστάν: 164 νεκροί στην εξέγερση που συγκλόνισε τη χώρα

Καζακστάν: 164 νεκροί στην εξέγερση που συγκλόνισε τη χώρα

Εκατόν εξήντα τέσσερις άνθρωποι  σκοτώθηκαν  κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που συγκλόνισε το Καζακστάν την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας της χώρας, που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Ο απολογισμός αυτός, ο οποίος όμως δεν μπορεί να επαληθευθεί από ανεξάρτητες πηγές, είναι αυξημένος σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις των αρχών που έκαναν λόγο για τον θάνατο 26 διαδηλωτών και 16 μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί κατά την καταστολή των ταραχών από τις δυνάμεις ασφαλείας και πάνω από 4.000 έχουν συλληφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καζακστάν: Άνδρας παραδέχτηκε ότι «άγνωστοι» τον πλήρωσαν για να πάει σε διαδηλώσεις

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μόνο στο Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο παιδιών.  Δεν είναι σαφές πόσοι από τους νεκρούς ήταν άμαχοι

Οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταθεροποίησαν την κατάσταση σε όλη τη χώρα, ενώ ξένα στρατεύματα υπό τη Ρωσία στρατιωτική συμμαχία φρουρούν «στρατηγικές εγκαταστάσεις».

Συνεχίζουν οι «επιχειρήσεις εκκαθάρισης»

Αξιωματούχοι της ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν τον πρόεδρο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ ότι συνεχίζουν τις «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις στο πλαίσιο αυτού που ο ίδιος αποκάλεσε τεράστια αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξάγεται σε ολόκληρη αυτή την πετρελαιοπαραγωγό πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με τη Ρωσία και την Κίνα.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, χιλιάδες συνελήφθησαν και δημόσια κτίρια πυρπολήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο Τοκάγεφ εξέδωσε διαταγές προς τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση για να βάλουν τέλος στην αναταραχή, για την οποία κατηγόρησε «συμμορίτες και τρομοκράτες».

Έπειτα από πρόσκληση του Τοκάγεφ, ο υπό τη Ρωσία Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) έστειλε στρατεύματα για να «αποκαταστήσουν την τάξη».

«Αριθμός στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων τέθηκε υπό την προστασία του ενωμένου ειρηνευτικού αποσπάσματος των κρατών μελών του CSTO», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό γραφείο και αφορά μια ενημέρωση για την κατάσταση της ασφάλειας, της οποίας προήδρευσε ο Τοκάγεφ.

Στην δήλωση δεν αποσαφηνίζεται ποιες είναι αυτές οι στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις.

Το μήνυμα του Πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα τον «οδύνη» του για τα θύματα των ταραχών στο Καζακστάν και έκανε έκκληση για «διάλογο» για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας.

«Πληροφορήθηκα με οδύνη πως υπήρξαν θύματα στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα αυτές τις τελευταίες ημέρες στο Καζακστάν. Προσεύχομαι γι’ αυτά και για τα μέλη των οικογενειών τους», δήλωσε ο ποντίφικας στη διάρκεια της παραδοσιακής εβδομαδιαίας προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Εύχομαι να επιστρέψουμε το ταχύτερο στην κοινωνική ειρήνη μέσω της αναζήτησης του διαλόγου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κοινού καλού», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: in.gr

Share this post