Κατώτερη των περιστάσεων η υπουργός Έμιλι Γιολίτη
Μετά τα όσα έγιναν το Σάββατο στην Λεμεσό και τα είδε όλη η Κύπρος στα βραδινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, ανέμενα ότι χθες η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλι Γιολίτη, θα αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη και θα υπέβαλε την παραίτηση της.
Βέβαια, θα πείτε και μαζί με σας και η ίδια η υπουργός (που δεν έχει και πολύ καιρό στην κυβέρνηση) ότι στην Κύπρο δεν είθισται να παραιτούνται για «ψύλλου πήδημα» υπουργοί και άλλοι υψηλά ιστάμενοι. Σύμφωνα με τα ισχύοντα στην «νήσο των Αγίων και των Ηρώων» ο κανόνας είναι οι υπουργοί να μην αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη των πράξεων ή των παραλείψεων τους. Αν το κάνουν, το κάνουν στα λόγια –που είναι ανέξοδα – και συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους. Στα 60 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας «ψάχνεις με το κερί» να βρεις ανάληψη πολιτικής ευθύνης και παραίτηση υπουργού. Μέσα σε αυτές είναι από το ίδιο Υπουργείο, του οποίου προΐσταται η κυρία Γιολίτη, των Κύπρου Χρυσοστομίδη και Ιωνά Νικολάου.
Σήμερα το πρωί η υπουργός μίλησε στο ΡΙΚ για όσα έγιναν προχθές στην Λεμεσό. Από όσα είπε οι μόνοι που δεν είχαν ευθύνη ήταν ο αστυνομικός διευθυντής, ο αρχηγός Αστυνομίας και φυσικά η ίδια .
«Σε καμιά επαρχία δεν πρέπει να μαζεύεται κόσμος, είτε αυτό είναι ειρηνικά, είτε μη λόγω της πανδημίας», δήλωσε. Όμως , η διαδήλωση δεν απαγορεύτηκε, γιατί η Αστυνομία έλαβε διαβεβαιώσεις από τον διοργανωτή πως θα ακυρωνόταν. Εκ του αποτελέσματος είναι φανερό ότι ο οργανωτής ξεγέλασε (!) την Αστυνομία και ότι η υπουργός υποτιμά την νοημοσύνη του λαού. Η σωστή προληπτική διαχείριση του ζητήματος έπρεπε να είναι η ρητή απαγόρευση της διαδήλωσης και η ενημέρωση εκ των προτέρων των πολιτών της Λεμεσού. Γιατί δεν εφαρμόστηκε ότι και στην περίπτωση του Δήμου Αμμοχώστου, ο οποίος ήθελε χθες να οργανώσει στην Δερύνεια συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Ερντογάν; Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Η ευθύνη της υπουργού και της ηγεσίας της Αστυνομίας είναι η διασφάλιση της εφαρμογής του διατάγματος για τα μέτρα προς αναχαίτιση της πανδημίας. Αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και απέτυχαν. Το ίδιο συνέβηκε και την μέρα της διαδικασίας στα κατεχόμενα για την επιλογή ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας , όταν περίπου 200 άτομα προκάλεσαν έκτροπα στο οδόφραγμα της Δερύνειας.
Τελειώνω με το ερώτημα: Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τι λέει για όλα αυτά;
ΥΓ: Όταν πριν μερικά χρόνια κάποιος ανεγκέφαλος έριξε ένα καπνογόνο στο ΤΕΠΑΚ, όπου θα μιλούσε ο κ. Ταλάτ , παραιτήθηκε ο αρχηγός Αστυνομίας.